Midtsommeridyll på Bergsmyrene

IMG_1706Marte feiret midtsommer på vakre Bergsmyrene gård på Hurum med låvedans, gulrotluking og et bokstavelig talt kortreist festmåltid. Oslo Kooperativ på sitt beste! Bussen gikk fra Oslo S lørdag formiddag med en forventningsfull gjeng som aldri hadde vært på Bergsmyrene gård før. Gårdsbesøk med Kooperativet gir deg muligheten til å besøke gården og menneskene som leverer innhold i posene til Oslo Kooperativ. Det er en fantastisk mulighet til å lære mer om maten vi spiser.

Finn og Evelyn har drevet Bergsmyrene gård på biodynamisk vis de siste 30 årene, og har vært en trofast leverandør av grønnsaker og egg til Kooperativets herlige poser helt siden oppstart i fjor. Å drive biodynamisk betyr (blant annet) null bruk av kunstgjødsel eller giftige plantevernmidler. Prisen for rene grønnsaker er derfor utallige timer med luking i åkeren.

Kooperativet-medlemmene gikk ivrig til verks på radene med gulrøtter hvor ugresset allerede hadde vokst seg høyere enn selve gulrotgresset. Det var faktisk ikke bare-bare å se forskjell på ugress og gulrotgress, men etterhvert jobbet vi oss raskt bortover radene. Gøy å være mange som luker samtidig; det tok bare et par timer før hadde lukt ferdig ti lange rader!

IMG_1712
Klar, ferdig, gå! Dyp konsentrasjon må til for å gjenkjenne gulrotgresset blant det høye ugresset

Jeg får bare mer og mer respekt for bøndene jo mer jeg får hands-on erfaring med dyrking. Spesielt de som dyrker etter økologiske eller biodymiske prinsipper. Gården til Finn og Evelyn er populær blant WOOFere fra hele verden. Mot å hjelpe til på gården på dagtid, får man bo og spise gratis på Bergsmyrene. Dette er en unik mulighet til å lære om biodynamisk landbruk rett fra ekspertene selv. IMG_1716 Etter gulrotluking , var det tid for lunsj. Finn spanderte egendyrkede agurker rett fra drivhuset. Det er desidert de saftigste, søteste agurkene jeg noensinne har smakt. De kjipe Rimi-eksemplarene kan bare gå å legge seg!

Etter lunsj var det forberedelse av festmåltid med salat av spiselige blomster og ville vekster, langstekt kulår i hjemmelaget kokegrop på tunet og låvedans til langt på natt. Upåklagelig eksistens!

IMG_1719
Finn selger blant annet basilikumplanter (bakerst til høyre) i den selvbetjente gårdsbutikken

Om du har mulighet til å besøke Bergsmyrene, kan jeg absolutt anbefale å ta en tur innom den selvbetjente gårdsbutikken. Jeg var så heldig å få kjøpe en liten ladning med de fantastiske agurkene, en basilikumplante jeg skal prøve å holde i live noen uker til, salat, egg og en økologisk olivenolje fra en gresk kollega av Finn. Overgangen til byhverdagen ble litt mindre brutal med denne provianten i bagasjen.

Finn og Evelyn har alltid behov for hjelp på gården i den travle sommersesongen, så det er bare å ta kontakt dersom du ønsker å hjelpe til. Som takk kan du vente deg jord under neglene, kunnskap om hva som skal til for å dyrke ren og god mat og kanskje en etterlengtet dose ro i sjela :-)

Lurer du på hva forskjellen mellom økologisk og biodynamisk landbruk er? Da anbefaler jeg å ta en titt på sidene til Biologisk-dynamisk forening. Finn forklarte det på en veldig fin måte da vi spurte, men jeg kan ikke nok om det til å gjengi etter egen hukommelse.

God sommer!

2 thoughts on “Midtsommeridyll på Bergsmyrene

Leave a Reply