Engasjerte DRØMMEJOBBER

Miriam Grønne Jenter drømmejobb
Det har vært en prøvelse å være annerledes, til tider. Å være den som etter månedsvis på arbeidsplassen blir omtalt som «en som kommer fra en annen planet». Den som i en alder av 14 år måtte sitte å forsvare seg, som om jeg var synderen rundt bordet, fordi jeg valgte å ikke spise kjøtt. Det er en kunst å takle kritikken. Dessverre kunne jeg kjenne konsekvensene på kroppen. Men den dag i dag ser jeg fruktene av mitt mangeårige engasjement. Jeg har nemlig fått drømmejobbene!

Jeg hører stadig folk si at det er lurt å jobbe litt frivillig ved siden av studiene, fordi det ser bra ut på CV. Det er noe av det dummeste jeg hører! Grunnen til at det ser bra ut på CV’n med frivillig arbeid er fordi din fremtidige arbeidsgiver da vil forvente seg en engasjert person som byr på seg selv, har omtanke og bry seg om andre. Og det er alt annet enn at det ser bra ut på CV’n! Så skal du få drømmejobben så finn det som virkelig trigger ditt engasjement. Det kan være alt fra frivillig på den den største musikkfestivalen i byen, besøksvenn i Røde Kors, hjelper på Dyrebeskyttelsen, verver for NOAH, filmfestivaler, bydelsdager, lokallag og foreninger, you name it!

Selv ble jeg vegetarianer rett før jeg fylte 14, og jeg trodde ikke mine egne ører da jeg traff den første veganeren i levende live, nemlig Odd Harald Eidsmo, som stod på stand for NOAH på Alternativmessen i Oslo, dette var sikkert i år 2000. Året etter toget jeg inn til Oslo fra Fredrikstad, for å skrelle gulerøtter en ettermiddag på NOAHs kontor, for de solgte også mat på Alternativmessen da. Senere toget jeg inn for å demonstrere mot Benetton, mens jeg kjempet min egen lille vegetarisk kamp på landet i Østfold.

Det å være seg selv....
Det å være seg selv….

Jeg ville redde verden, og etter å ha vært en outsider på Drama på vgs, ble det Sund Folkehøgskole på meg. «En skole for livet, med orientering mot verden». Siden ungdomskolen hadde jeg vært inn og ut av elevrådet, og ble automatisk valgt som elevrådsrepresentant på Sund også. Det var jo gøy, jeg må si i retrospekt at jeg virkelig var i høygir hva angikk engasjement det året! Og den dag i dag, så må jeg takke alle involverte for at de tok meg for hva jeg var, og lot noe komme igjennom, imens annet pent passerte, når jeg foreslo alt fra å tørke te-poser til gjenbruk til fairtradekaffe, og demonstrerte riktig risteteknikk for å kun bruke ett tørkepapir, foran hele skolen. Igjen, en takk til medelever og lærere, jeg var på topp!

Året etter var jeg den yngste Sund noen gang hadde sendt på deres 9 måneders utveksling til India, og det var nok i stor grad takket være mitt engasjement (når har jeg ikke engang fortalt om innsamlingsaksjoner og 1001-natt høytlesning)!
Fra India skrev jeg min søknad til daværende drømmejobb, printet den på resirkulert naturpapir og fikk sendt det til Norge og til The Body Shop. Noen måneder senere var jeg ansatt som ekstrahjelp i The Body Shop Storgata. Usminket og barbeint fra India, var det klart for transformering. 10 år senere elsker jeg make up som ikke er testet på dyr, og jeg har vært alt fra make up- og verdiansvalig i butikk, modell og butikkleder, samt hatt opplæringsansvar for verdier. Og da vi hadde kampanjen «Stop Human Trafficking» var jeg på stand og stoppet selveste Jan Thomas. Slik endte jeg opp som «Modell for en Dag» på TV Norge, ble NKS Nettstudier ansikts utad og senere fotoblogger for dem i over et år!

NKS Nettstudier sitt ansikt utad, etter
NKS Nettstudier sitt ansikt utad, etter “Modell på en dag”. Foto: Line Dybwad-Olsen © 2012

Jeg skal være ærlig, det har ikke alltid vært en dans på roser. Jeg har vært klar for noe nytt, tatt sjanser og brått vært blakk. I 1 ½ år jobbet jeg som servitør, hadde flotte kollegaer, men det å servere og promotere kjøttmat hele dagen, var ikke min greie. Å jobbe kommunalt var heller ikke drømmejobben, jeg er nok mer en serviceperson enn pleier. Men mye lærte jeg og det tar jeg med videre, selv om jeg på et tidspunkt følte at jeg mistet meg selv helt. Hva kunne jeg by på når mandags morgen handlet om hvem som tilfeldigvis hadde blitt med hvem hjem fra byen, i den lille byen, og hva som gikk på TV i helga? Jeg har ikke hatt TV siden jeg flyttet med borteboerstipend i en alder av 16. Og jeg var jo nærmest en alien siden jeg ikke spiste kjøtt. Jeg tror de syntes synd på meg til tider. Jeg syntes også synd på dem, når livet kan bli så innskrenket at du ikke engang vet hva Fair trade er! Vel, vi er alle forskjellige og jeg var på feil plass til feil tid!

Jeg dro rett fra den kommunale jobben i opphavsfylket med første buss til hovedstaden, for å rekke sminking før jeg skulle representere Grønne Jenter på Aker Brygge sammen med Nina Jensen fra WWF, på Sommertid med TV2! I min kjære venninnes design, troppet jeg opp i leoardkjolen og følte meg i mitt rette element.
PicMonkey Collage- Drømmejobben
Jeg flyttet tilbake til Tigerstaden, nærmere Grønne Jenter, jobbmuligheter og venner med samme verdier. Det gode som følge av å ha en jobb jeg ikke følte meg hel i, var at jeg kom nærmere hva jeg ville.
En av mine tidligere sjefer i The Body Shop tipset meg om Ethical Travel Portal, ETP, som jobber med ansvarlig turisme. Jeg skrev et personlig brev, nærmere en søknad, til Ethical Travel Portal, etter å ha fått en hyggelig bekreftelse på å det lokale reisebyrået ikke trengte flere ansatte. Men eieren synes det var artig lesing og brått var jeg engasjert der. Noen måneder senere var jeg reiseleder til Ukraina med Norsk Birøkter- forening som skulle på deres verdenskongress i Kiev. Det var fantastisk å oppleve Ukrania, kun uker før uroligheten brøt ut. Året etter var det jentetur til Romania.

Ethical Travel Portal, Donasjonsyoga for Antardristi og  Romania.
Ethical Travel Portal, Donasjonsyoga for Antardristi og Romania.

Snart drøftet jeg mitt ønske om å lage min egen drømmetur for lederen Linda Veråsdal. Jeg fikk et ja! Så nå har jeg altså fått lov til å kombinere noe av det beste jeg vet, nemlig å reise, med grønne initiativer, fokus på det vegetariske kjøkken og ikke minst, Dyrs Rettigheter.

Da jeg bodde i India som 19-åring endte jeg opp på flere animalshelter med dyr som led, og jeg var stadig innom for å lære litt om deres ABC (animal birth control)- program (Takk til Henrik som godtok både due og hund på balkongen vår, og utallige miljøvennlige initiativer fra min side!).
India kan være en prøvelse, det vet jeg. Min mor har alltid sagt at dersom jeg ikke tar vare på meg selv, så kan jeg ikke hjelpe noen andre. Derfor har jeg krydret denne turen med alt fra vegansk kokkekurs, økoshopping, gamle kuer-initiativ, piknik i parken, eco-resorts, tempelbesøk, introduksjon til det internasjonale samfunnet Auroville, elvecruise, håndverkstradisjoner blant palmene og besøk på animalshelter! Samtidig er det duket for yoga, ayurvedisk massaje og bærekraftig turisme på økoresortet på Marari Beach!

Turen går til....India!!!
Turen går til….India!!!

Ikke nok med at jeg får lov til å tilby deg å bli med på min drømmereise til India, jeg har også vært så heldig å få NOAH for Dyrs Rettigheter, til å bli samarbeidspartner! En organisasjon jeg respektere høyt, og som jeg kjenner via mitt engasjement der.
Skulle du føle deg rar og annerledes, slik jeg har gjort store deler av mitt liv, og til dels fortsatt gjør ( en av mine største forelskelser ble det ingenting av- fordi han synes det var vanskelig at jeg var veganer), så vit at dersom du er tro mot ditt engasjement så dukker fort drømmejobben opp, men du må stå på! Har du lyst på mer inspirasjon så er du velkommen til å bli en av deltageren på «Dyrevernsturen til India».

Nå er jeg blitt headhuntet til Oslos stolthet hva angår vegansk mat, nemlig Funky Fresh Foods på DogA, hvor jeg er blitt assisterende daglig leder. Jeg glemte nesten å si at drømmen om å bruke min utdannelse i klassisk massasje ble en realitet i våres, for nå tar jeg ekstravakter på The Thief Spa på Tjuvholmen også!
Så ja, nyt sommeren. Jeg er i Kristiansand der jeg har truffet og sett Suzanne Vega varme opp for Sting. Her sto jeg på gjestelista, takket være mitt engasjement i 14 år som frivillig på Månefestivalen i Fredrikstad, hvor jeg har gjort alt fra å vaske toaletter, være VIP-bar ansvarlig, til i fjor å jobbe som artistansvarlig!
Engasjement is the new black! God sommer!

Miriam.

Foto: Miriam A. Jøms, Line Dybwad-Olsen © 2012 (samt: Rune Reite, Camilla Karstensen, Unni Grindberg, Elisabeth Gracia Frammer, Andreas Winther).

7 thoughts on “Engasjerte DRØMMEJOBBER

  1. Jeg er bare super stolt av deg😍😍😍😍Blir med på tur når Stella og mindsten i magen er store nok😍Da er vi klare😊😊😊

    1. Så koselig å høre, Vanja! Det gleder jeg meg til :) Og da håper jeg disse to blondinene vet litt mer om trafikkregler i andre land ;)

Leave a Reply