Lag din egen hylleblomstsaft

20150619_213449

Marte viser deg hvordan du enkelt kan lage din egen hylleblomstsaft – med blomster du høster i nabolaget!

IMG_0484
Hyllekrone i full blomst

Hylleblomst kommer fra treet svarthyll (Sambucus nigra) som vokser både i by og på landet. I Oslo kan jeg anbefale Ekebergåsen, Tøyen og Gaustad som gjeve “hotspots”.

Hylleblomsten egner seg godt til å lage saft, drinker, øl og sorbet, og den dufter deilig!

Oppskrift på hylleblomstsaft (4 liter)

Plukk cirka 200 gram hyllekroner. Kok opp 4 liter vann, tilsett deretter hyllekronene sammen med 1 kg sukker og skallet og saften av to sitroner (helst økologiske hvis du vil bruke skallet). Rør godt og la trekke i cirka fem minutter.

IMG_1699Avkjøl kjelen i kaldt vann.

IMG_1701Bruk et dørslag eller en sil for å fjerne hyllekroner og sitronskall.

IMG_1702Rengjør og steriliser flaskene du vil ha saften i. Jeg helte varmt vann i et par glassflasker før jeg satte de i ovnen på 100 grader. Viktig med sakte oppvarming for å unngå at glasset sprekker.

Nå er safta klar til å helles over på de rene flaskene. Kan være lurt med en trakt (eller improvisere med en kakeform med hull i bunnen jf. bildet under).

IMG_1703La safta stå mørkt og kjølig i tre døgn. Vips, så har du din egen leskende saft!

IMG_1704OBS: Viktig å ikke forveksle svarthyll med rødhyll. Sistnevnte inneholder nemlig litt nervegift. Anbefaler å ta med en plantebok eller google fram noen bilder før du begynner å plukke. Det er heldigvis ganske lett å se forskjell. Hyllekrona på svarthyllen er ganske flat, og hvis du brekker av en liten gren skal det være lyst inni (ikke rødlig). Se gjerne Artsdatabankens beskrivelse av rødhyll om du er usikker.

God fornøyelse!

5 thoughts on “Lag din egen hylleblomstsaft

  1. Kan saften fryses ned etter 3 døgn?
    Blir det ferdig saft eller konsentrat som må blandes med vann?

  2. I min familie lager vi saften på en slik måte at hylleblomsten ligger i sukkerlake med sitronsyre og sitronskiver i to døgn før den siles og tappes på flasker. Da blir den skikkelig konsentrert og fin. Min erfaring med mengde blomst er gjerne “jo flere jo bedre” men minst 40 blomster på to liter sukkerlake for best resultat! Hvis ikke blir det sitronsaft med litt hylleblomst bakerst på tunga, og det skal helst være omvendt!

Leave a Reply