Bellika by bike – pakkeliste for dummies

image2 I år er det store ‘Siri gjør ting hun ikke kan’-året, og i sommer står sykkelferie på tur. Les Siri og Ninas tips til pakkeliste!

Vi er veldig optimistiske min søster Nina og meg. Vi har dratt til Østerrike for å sykle gjennom Østerrike og Slovenia til Italia. Kroatia står foreløpig i parentes, avhening av form og lyst. Blir iallfall ei lita tur på intet mindre enn 400 kilometer. Ikke tenk på det. Vi har full kontroll. Eller?

Ikke ifølge fyren som hjalp oss på XXL noen dager før, han som måtte forklare hva en sykkelvipp(jekk?) er og prøvde å forklare prinsippet med lappesaker til hjulet og ja at det ikke bare er hjulet, men en slange inni som holder luften i dekket. Du skjønner kanskje hvor lista ligger? Rimelig lavt. Gjennom de neste 3 ukene skal vi holde dere oppdatert på turen og utviklingen av både form og sykkelteknikk. Vi har til og med GoPro og selfiestick til å dokumentere. Så det kan fort bli noen pinlige videosnutter også!

Tilbake til poenget, hva har man med seg? Her er vår tentative huskeliste som sikkert må oppdateres underveis:

Sykkelshorts og rompefettkrem

Ja. Puter i rompa er viktig. Det er seler til buksa også, for uten glir sykkelshortsen ned og du må stadig dra den opp. Dette skaper friksjon og irritasjon, som vil gjøre såret på rompa verre. For det såret er tydeligvis ikke mulig å unngå. Selv om vi skal gjøre vårt beste og har gått til proaktivt innkjøp av rompefettkrem og ekstra geletrekk til sykkelsetet. Det er også viktig at damer kjøper dameshorts og menn kjøper manneshorts. Dette av anatomiske grunner vi sikkert alle forstår.

last ned
Siri og Nina in action!

Sykkelvippe, lappekit og sykkelpumpe

Det kan fort skje at man punkterer. Da er det viktig at man har utstyret til å fikse det. Først og fremst må du vippe av hjulet og få av slangen. Et triks for å lokalisere hullet er å dyppe den i en skål med vann. Der boblene kommer ut er hullet. Bruk litt sandpapir, sett på lappen og pump luft inn rett etterpå, da sitter limet bedre. Kontroller også at det ikke er spiker eller glasskår igjen i hjulet. Da vil du bare måtte lappe på nytt.

Dette er tips vi altså har blitt fortalt, og ingen av oss har faktisk lappet en slange før. Så kom gjerne med andre bruksanvisninger. Så lover vi å filme hvis dette faktisk skjer!

Telt, primus og kjele/stekepanne

I Norge er jo vi så heldig at vi kan slå opp telt så og si hvor vi vil, dette er ikke tilfellet i de fleste andre land, så man må planlegge camping mer nøye. Ta med telt og også matlagingsutstyr. Det ligger ikke restauranter på rad og rekke når man sykler på landsbygda.

Kart, kompass og nyttige apper

Man får kanskje mest kreds i sykkelmiljøet for å stake ut ruta på kart. Gode sykkelkart er viktig, gjerne noen som avslører noe om høydeforskjeller. I tillegg til det gode kart- og kompasstipset, er det et par apper som er veldig kjekke å ha.
Google maps – her er sykkelstier noen ganger plottet inn og gir indikasjoner om veien.
BikeMap – app der folk kan laste inn sine sykkelruter, i tillegg til de mest kjente. Her vises turen i høydemeter graf så du vet hvor mange oppoverbakker du har i vente.
ViaMichelin – I alt michelinstjerne-maset er det lett å glemme at det i utgangspunktet er en karttjeneste også. Med sykkelturen plottet inn i Viamichelin får du detaljert veibeskrivelse i tillegg til info om nærmeste restaurant, camping og severdigheter langs ruta. Veldig kjekt.

image3

Mat og drikke

Når man sykler lange turer, er det viktig med nok mat og drikke. Planlegg nøye hvordan maten skal lagres og vannet skal fraktes.

Pakk lett

For 2 uker har jeg:

2 singleter

1 sykkelshorts (som du MÅ vaske hver gang etter bruk pga infeksjonsfare)

1 hettegenser

1 treningsgenser

Sokker

Artig nok skal man IKKE bruke truse under sykkelshortsen, fordi det irriterer huden, så her slipper man litt pakkevekt.

I tillegg har jeg et par plagg som jeg kan bruke når jeg ikke sykler, så jeg slipper å gå i sykkelshorts hele dagen!

Sykkelhjelm

Veldig vesentlig. Kjøp en god hjelm du vet tåler en støt.

Sykkelsko

Sørg for gode sko som egner seg til sykling (evt egne sykkelsko hvis du går for proff stil) og et annet par du skifter til når du ikke sykler.
Det var det jeg kom på i farten! Her må nok flere ting legges til etterhvert som vi skjønner hva vi mangler. Enn så lenge, får vi krysse fingre for at neste post ikke er fra sykehussenga!

God sommer,

Hilsen
Siri og Nina

3 thoughts on “Bellika by bike – pakkeliste for dummies

  1. Hei. Supert med sykkelpakkeliste. Planlegger min første lange sykkeltur selv.

    Min erfaring fra å lappe dekk er at det er lurere å prøve å trykke luft ut av slangen og høre hvor hullet er enn å dyppe slangen i vann. Da slipper du å tørke slangen når hullet er funnet. Det er også lurt å tegne rundt hullet med en kulepenn eller tusj så du slipper å finne det to ganger.

Leave a Reply