Rå, langreist lykke

FullSizeRender-14 Har du smakt noen av de überfancy kakene på Funky Fresh Foods eller Mesh? Veldig gode og ganske dyre. Marlene gir deg oppskriften på en raw, vegansk og økologisk sitronfullmåne-kake!

Det er stor sannsynlighet for at du har fått i deg en raw kake. På godt norsk vil raw bety at ingen av ingrediensene har blitt varmebehandlet til over 40 grader. Kakene er helt fri for meieriprodukter, perfekt for veganere, allergikere og livsnytere generelt.

De ser ganske komplisert ut å få til, men egentlig er det ikke så vanskelig bare man har fått handlet inn de, for mange, merkelige ingrediensene. Som hemmelig våpen i råkakebakingen fikk jeg låne en helt fantastisk oppskriftsbok av Andrea i Grønne jenter, nemlig Rawcake av Caroline Fibæk.

Sitronfullmåne hørtes ut som en perfekt sommerkake.sitronfullmåneTil bunnen trengte man

 • 2 dl mandler, bløtlagt i to timer
 • 1 dl dadler uten stein
 • 1 ss kokosolje
 • 1/2 dl revet kokos

Så mikser man dadlene og kokosoljen med stavmikser, før man blender inn resten. Deigen blir passe seig og myk, og kan presses ut i et standard , rund kakeform.

Fyllet bestod av:

 • 6 dl cashewnøtter bløtlagt i to timer (hadde glemt å tenke på dette, så ble nok bare én time på mine)
 • 4 ss kokosolje
 • 1 ss kakaosmør
 • 5 ss sitronsaft
 • 1 ts vaniljepulver
 • 1 ts revet sitronskall
 • 1 ts gurkemeie (for å få den fine fargen)
 • 2 ss lecitin
 • En klype salt

Alle ingrediensene i fyllet ble most sammen med stavmikseren. Til slutt fikk kaka stå i fryseren noen timer, før den fant veien til midten av kakebordet.

Ikke alle ingrediensene er like vanlige i norske kjøkken. Leticin er et effektivt fortykningsmiddel som utvinnes fra soyabønner. Kakaosmør er rent fett presset direkte fra kakaomasse. Dessverre ikke veldig kortreist. Mesteparten av ingrediensene sendes halve verden rundt før de kan bli til en raw kake. Dette var dårlige nyheter for en miljøverner som ville servere sine vegane venner en himmelsk dessert. Er det noen som har gode tips til mer kortreiste alternativer?

Den gode nyheten er at alle produktene er produsert økologisk!

Og jordbærene, prikken over i’en, trenger man hvertfall ikke ha dårlig samvittighet for å innta. Her får du tak i økologisk jordbær.

Leave a Reply