Miljøvennlig kosmetikk

Nertila portrettVanskelig å finne fram i kosmetikkjungelen? Fortvil ikke. Marte har intervjuet Nertila Kuraj som forsker på nanoteknologi, miljøgifter og EU-lovgivning ved UiO. Møt Grønne jenters nye ekspert på miljøvennlig kosmetikk!

Marte ble kjent med Nertila på Midtsommerfest med Kooperativet på Bergsmyrene gård. Nertilas interesse for miljøgifter og nanoteknologi begynte faktisk med interesse for mat. Hun vokste opp i Elbasan i Albania med økologisk, sesongbasert og kortreist mat. Kjøtt var en knapp ressurs under Sovjetunionens regime, så familien til Nertila spiste mest vegetarmat.

Mat og e-stoffer

Da Nertila flyttet til Italia,  ble hun overrasket over hvor lite smak det var i frukt og grønnsaker fra supermarkedene. Hun innså etterhvert at matetikettene bestod av lange lister med E-stoffer. Mange av disse tilsetningsstoffene er som kjent forbundet med ulike typer helserisiko.

Nertila har tidligere jobbet med regulering av matsmitte og biologiske farer ved INRA i Paris, hvor hun oppdaget at det europeiske lovverket åpner for at forbrukerne blir utsatt for et bredt spekter av kjemikalier i mat. I USA er situasjonen enda verre.

Kjemikalie-cocktail

Fra interesse for mat til kosmetikk var veien kort. Produkter som shampoo, body lotion, parfyme og sminke inneholder blant annet ftalater, parabener og andre hormonforstyrrende kjemikalier. Selv i små mengder kan en cocktail av slike kjemikalier gjøre skade både på kroppen vår og miljøet via for eksempel dusjvann som filtreres ut i havet. Liknende risikoer kan eksistere for nanoskala kjemikalier.

Nanoteknologi i kosmetikk?

Stoffer i nanoskala («nano» betyr en milliarddels meter eller 10-9m) som nano sølv, nano sink og nano jern er mye brukt av kosmetikkindustrien i produkter vi bruker daglig. Solkremer er et godt eksempel. De metalliske filtrene som blokkerer de farlige UV-strålene er representert ved nano sink eller nano titandioksid.

Hvordan kan nano-teknologi påvirke helsa vår?

Nanoteknologi handler om manipulering av kjemiske egenskaper på atomnivå. Metallet sink kan for eksempel gjøre en krem gjennomsiktig. Dette gjør nanoskala kjemikalier attraktivt for kosmetikkindustrien. Sinkoksid-filter gjør at vi slipper hvite flekker ved bruk av fetere solkremer. Nanopartikler kan trenge dypt inn i menneskelig vev, og noen av disse kan til og med skade DNA’et vårt. Nanokjemikaler forurenser også luft, vann, jord og påvirker dermed andre levende organismer og næringsstoffer.

Gjennom sin forskning har Nertila blitt bevisst på hvor viktig det er å få på plass nye lover og testmetoder for å garantere en trygg og ansvarlige bruk av nano-kjemikalier i kosmetikk og andre forbruksprodukter i fremtiden.

Nertilas tips til miljøvennlig kosmetikk

Mens vi venter på mer ansvarlig lovgivning for kjemikaliebruk i kosmetikk, anbefaler Nertila at vi som forbrukere forsøker å følge føre-var prinsippet ved å unngå produkter tilsatt nanokjemikalier.

Som en tommelfingerregel er det bedre å unngå kosmetikk med lang ingrediensliste. Jo kortere listen er, desto bedre. Vær også obs på at ingredienser som kommer først i innholdslista, er de det er mest av i produktet.

Det er dessverre slik at produkter som reklamerer med å være “naturlige”, “sunne”, “nøytrale” eller inneholder økologiske ingredienser ikke nødvendigvis er fri for farlige nanokjemikalier. Dette gjelder også dyre merker, kosmetikk som selges i apotek og kosmetikk merket “ikke testet på dyr”. Mye av reklamen som brukes er både misvisende og regelrett løgn. Den eneste sikkerheten man har, er å selv å sjekke ingredienslista.

Apper og nettsider

Det krever mye av oss forbukere å forstå hva de ulike ingrediensene brukt i shampooen eller ansiktskremen vår egentlig er. Det har kosmetikkindustrien utnyttet til det fulle.

Nertila anbefaler å laste ned app’en Skin Deep (EWG) eller gå inn på nettsiden deres. Dette er en database for kosmetikk som informerer om giftighetsgraden for ulike produkter og ingredienser. I tillegg kan du søke etter merker som har null eller lav giftighetsgrad.

Hva med Dior eller The Body Shop?

På nettsiden til Body Shop kan vi lese følgende:

«The Body Shop ble grunnlagt i 1976 som en protest mot skjønnhetsindustrien (…) Ideen var å lage enkle, hjemmelagde produkter av naturlige ingredienser med minimal innpakning.»

Vil dette si at deres produkter kan betraktes som trygge og sunne for både helse og miljø? Ikke nødvendigvis. Nertila har tatt en sjekk av Body Shops nye Pink Grapefruit Body butter.

Skjermbilde 2015-07-23 00.00.16
Skin Deeps testing av Body Shops Pink Grapefruit Body butter

Først og fremst finner hun over 25 uliker kjemikalier i ingredienslista. Blant disse er to ulike parabener. Parabener som brukes som konserveringsmidler er hormonforstyrrende, noe som blant annet kan forsårsake brystkreft. I tillegg inneholder den samme kremen en rekke syntetiske dufter og fargestoffer som kan forårsake allergi. Irritasjon i hud, øyne eller lunger står også oppført som mulige bivirkninger.  Skin Deep har derfor klassifisert Body Shops Pink Grapefruit Body Butter som 7 på en skala fra 0 til 9, hvor 9 er verst.

Dyre merkevarer er heller ingen garanti for trygge og sunne produkter. Den populære parfymen J’adore fra Dior har også blitt klassisert som 7 på Skin Deeps skala.

Lag kosmetikken selv!

Aller helst bør vi ikke bruke kosmetikk som inneholder ingredienser vi ikke ville brukt i matlagning. Det finnes en rekke kosmetikkprodukter som enkelt kan lages hjemme ved hjelp av noen få ingredienser som bikarbonat, salt, eddik, olivenolje, kokosolje og eteriske oljer. Det finnes heldigvis uendelig mange gjør det sjæl-videoer på Youtube om hvordan du kan lage din egen deodorant eller mascara helt selv. Det kan til og med bli et morsomt helgeeksperiment! Her er Marlenes oppskrift til hjemmelaget deo.

DSC_0059
Ingredienser til Marlenes hjemmelagde deo!

Trygge kosmetikkmerker

Hvis du ikke har tid til å lage selv, finnes det heldigvis noen trygge alternativer på kosmetikkmarkedet. Nertilas favorittmerker er Dr Bronner’s og Badger. Her i Oslo kan du finne disse og andre trygge alternativer på butikker som Røtter og Helios. Du kan også finne et stort utvalg via nettleverandøren Ecco Verde.

Skjermbilde 2015-07-22 23.54.36
Dr.Bronners nettside http://www.drbronner.com

EU har nylig vedtatt en lov som krever tydelig merking av nanokjemikalier i kosmetikk og mat. Husk å sjekke at det ikke står “nano” i ingredienslista neste gang du er i butikken. Det finnes veldig få nano-fri solkremer, men det finnes heldigvis noen få gode alternativer. Badger er et av dem. Mer informasjon om nano-fri solkremer finnes i Forbrukerrådets solkremtest.

Som Einstein formulerte det: «Informasjon betyr ikke kunnskap». Forbrukerne er alene i en jungel av uforståelige kjemikalienavn og -nummer. Men informasjon er et godt utgangspunkt som kan føre til et mer informert valg for forbrukere som er opptatt av helse og miljø. Grønne jenter er et godt eksempel på dette og jeg er glad for å bidra til dette flotte prosjektet! avslutter Nertila.

 

Tips til nettsider og artikler

– Campaign for safe cosmetics

– App’en Think Dirty. Shop Clean

– Artikkel fra Norsk institutt for luftforskning om siloksaner i hud- og hårprodukter

8 thoughts on “Miljøvennlig kosmetikk

  1. Hei! Lurer på om dere har gjort noe research på produkter fra Lush? Kunne selvfølgelig bare ha gjort det selv, men som dere sier selv er det vanskelig når man ikke helt vet hva man skal se etter ;)

    1. Hei Inga,
      Vi har såvidt sjekket ut ingredienslista til noen av Lush sine produkter, og dette er dessverre ikke miljøvennlig kosmetikk. Anbefaler app’ene og nettsidene som jeg har referert til i innlegget hvis du vil undersøke andre merker:) Hilsen Marte i Grønne jenter

  2. Hei! Kunne dere ha laget et innlegg om siloksaner/silikoner feks? Litt om miljøeffekter, hva man skal se etter på ingredienslista for å unngå dem og tips til produkter som er fri for dem?

    1. Hei Karen Marie! Det skal vi se om vi kan få til etterhvert. Det finnes også mye nyttig informasjon på nettsidene vi har lenket til over. Hilsen Marte i Grønne jenter :-)

Leave a Reply