Økologiske bind og tamponger

IMG_1882Visste du at det er mulig å få tak i økologiske bind og tamponger? Hva er egentlig forskjellen fra de vanlige merkene? Marte har testet økobind.

I løpet av livet bruker og kaster vi i gjennomsnitt 11.000 bind og tamponger hver, noe som på verdensbasis utgjør 100 milliarder brukte bind og tamponger hvert eneste år. Det blir det mye avfall ut av! Marte har tidligere skrevet om menskoppen som et miljøvennlig alternativ til tampong og vanlige bind.

For deg som ikke har lyst til å teste ut menskopp, finnes det også økologiske tamponger. KK har tidligere skrevet om hvorfor det kan være lurt å velge bort de konvensjonelle tampongene. Der kunne jeg lese følgende:

“Dagens tamponger er laget av en blanding av bomull og viskose. I likhet med mange andre materialer, dyrkes bomull ved hjelp av kjemiske midler og gjødsling. 

Ifølge the Environmental Protection Agency i USA er også blekingen av viskosen (som gir tampongene den hvite, rene fargen) – som involverer utslipp av dioksiner (klorholdige giftstoffer som dannes under forbrenning av organisk materiale) også et stort problem, for ikke å snakke om avfallsstoffene som følger med santiærutstyret, som forpakning, emballasje, plast etc.”

Siden jeg allerede har brukt menskopp i flere år, har jeg ikke lenger behov for å kjøpe tamponger. Bind og truseinnlegg derimot, kan være godt å ha i bakhånd – sånn just in case.

For å være helt ærlig visste jeg ikke at det fantes økologiske alternativer til bind og tamponger før inntil ganske nylig. Jeg har brukt Libresse og andre vanlige merker, og ikke tenkt så mye mer over det. Men etter at jeg ble kjent med Nertila Kuraj og lærte mer om miljøgifter og kjemikalier som blir brukt i vanlige forbruksvarer, ble jeg inspirert til å teste ut økobind.

For 12 bind fra Natracare (type “super”) betalte jeg 39,- på Røtter St.Hanshaugen. Ingen avskrekkende pris, med andre ord. Bindene har fungert bra, og jeg har ikke merket så mye forskjell fra vanlige bind annet enn at de virker litt mindre “bløte” på overflaten sammenliknet med Libresse-bind. Det føles bra å vite at jeg ikke trenger å bli eksponert for unødvendige kjemikalier direkte på mine mest intime steder, i tilegg til at jeg støtter en mer bærekraftig industri. Natracares bind inneholder verken plast, klor eller parfyme, og bomullen som brukes er økologisk sertifisert.

Det finnes en rekke ulike merker og typer innen økologiske sanitærprodukter, og forhåpentligvis vil det ikke ta så lang tid før vanlige matbutikker begynner å føre noen av disse alternativene.

Enn så lenge kan du kjøpe økologiske bind og tamponger i blant annet følgende butikker:

Røtter (St.Hanshaugen og Frogner i Oslo)

Etikken i Trondheim (også nettbutikk)

Kinsarvik Naturkost (6 butikker i Oslo og Bergen, samt nettbutikk)

– Nettbutikken Sunne Saker

– Nettbutikken BeeOrganic

Gimle Økologiske Parfymeri

Legg gjerne igjen en kommentar om du har tips til andre merker eller butikker, eller du vil dele dine erfaringer med noen av disse.

10 thoughts on “Økologiske bind og tamponger

 1. Siden dere bare nevner menskoppen som et alternativ til bind + økologiske bind, vil jeg også minne om at det finnes tøybind. :) Disse har blitt helt supre, og varer i mange år! Var skeptisk i starten, men kommer ikke til å gå tilbake til noe annet. Jeg har prøvd litt ulike typer, men kan anbefale f.eks. Party in my pants: http://partypantspads.com/
  Der kan man få i blant annet økologisk bomull.

 2. Vurdert tøybind? De er jo veldig greie med tanke på miljøet, de varer jo i et par år! I tillegg til at du kan styre unna ekle kjemikalier og slikt inn mot de mer intime delene av kroppen, noe som alltid er et stort pluss.

 3. Hei,

  Masmi -økologiske bind, tamponger, ammeinnlegg, fødselsbind, q tips og truseinnlegg selges på

  – Apotekhjem.no

  – Webpharma.no (butikk: Fyrstikktorget Apotek, Karoline Kristiansensvei 5, 0661 OSLO)

  – AltShop.no tilbyr alle produktene

  – Ammebutikken.no

  – BeeOrganic.no tilbyr bind, tamponger og ammeinnlegg

  – Jordmorbutikken.no

  – Hungry Heart Cafe i Larvik

  – Røtter i Ullevålsveien 39, Oslo.

Leave a Reply