Tøybleier

DSC_0890-2Tøybleier er på vei inn igjen! Gjesteblogger og trebarnsmor Aurora Bårdsen Nielsen deler sine erfaringer og tips.

Den siste tiden har tøybleier fått en oppblomstring. Flere får øynene opp for hva som kan påvirke deres lille gull, og vi blir mer bevisste på hvordan livsstilen vår påvirker miljøet. Noen velger å bruke tøybleier fordi de er så utrolig vakre. Andre gjør det fordi det vil lønne seg økonomisk. Det er i grunn mange gode grunner til å bruke tøybleier.

Ved bruk av vanlige engangsbleier, bidrar man i gjennomsnitt med opp mot ett tonn søppel i løpet av én bleieperiode per barn.

Jeg er mor til tre barn, ei jente på syv år, en gutt på to år og ei jente på snart et halvt år. Jeg brukte engangsbleier på min første. Hun ble ofte sår og jeg tenkte at det kanskje skyldtes kjemikaliene som var i bleiene, at hun var allergisk eller noe. Fikk aldri dette bekreftet noe sted, men som nybakt mor visste jeg ikke at det fantes noe alternativ til merkene de solgte i dagligvarebutikken.

Noen år senere, etter min grønne reise, hadde jeg fått øynene opp for tøybleier. Var kanskje litt nyfrelst, hadde lyst å velge mest mulig miljøvennlig og syns det var kult å gjøre det sånn som man gjorde det i gamle dager. Så jeg valgte brettebleier til min andre. Da vi på fødestuen ba om tøybleier, hoppet hjertet litt. For å være ærlig, var det et lite kick. Da de sa at de hadde tøybleier vi kunne bruke, ble vi så glade. Pleierne syns det var veldig spennende at vi hadde valgt å bruke tøybleier. Det var mange år siden noen hadde bedt om det. Det var så lenge siden at de selv hadde glemt hvordan man skulle brette dem. Det ble fnising og vi fikk høre historier om hvordan det var før i tiden.

3 bilder tøybleie
Tøybleier kan også være veldig vakre!

Vi hadde kjøpt våre på brettebleier på internett. De var økologiske, kjempeenkle å ha med å gjøre og de tørket raskt på snora hjemme. Husker også jeg sa til samboeren min at jeg syns de var vakre å se på når de hang til tørk. Vakre fordi de symboliserte en slags optimisme kanskje, og en form for mestring i en tid der vi har så mange utfordringer globalt. Så mye man ikke klarer å endre alene.

Vi var også nøye med å velge miljøvennlige vaskemiddel, som vi handlet i spesialbutikker. Hadde strikkede truser med økologisk ull til å ha utenpå brettebleiene som sperrelag, med lanolin som fungerte som naturlig beskyttelse mot bakterier. Føltes ut som poesi i praksis. Følte meg veldig i ett med naturen og det føltes riktig. Helt til sønnen min ble rundt seks måneder og skulle begynne å krype. Brettebleiene begynte å bli veldig trange, og vi begynte å lure på om det ville holde han tilbake utviklingsmessig om han ble å fortsette med dem. I tillegg var ulltrusene på dette tidspunktet blitt tovede av fukt og enda mer stivere å ha på han.

Jeg begynte som dagmamma for å kunne være lengst mulig hjemme sammen med han etter permisjonen, og vi ble nok påvirka av den lettvinte livstilen til de andre ungene vi passet. De brukte jo ikke tøybleier. Det begynte litt forsiktig å skli ut med engangsbleier. Kun en gang i blant bare. Når vi skal avgårde og sånn. Så ble det oftere og oftere, og tilslutt brukte han bare engangsbleier. Til mitt hjertesukk. Jeg tenkte at det hadde vært ideelt å bruke noen av de mer moderne tøybleiene, de med de søte motivene. De ville jo ikke holdt han tilbake utviklingsmessig. Men de var alltid så mye dyrere enn de billige bleiene på butikken. Engangsbleiene ble litt sånn quick-fix, og plutselig var et år gått. Jeg følte nederlag. Jeg hadde ikke mestret det likevel.

brettebleie 2 foto
Brettebleier til tørk

Så kom ei lita jente og jeg ble fylt med nytt mot. Jeg ville begynne med brettebleiene igjen! De hadde jo fungert kjempebra det første halve året. Litt var jo bedre enn ingenting, tenkte jeg, der jeg sto med lillenurket på fødestuen og skulle skifte hennes aller første bleie. Samboeren var ikke like begeistret som meg, siden han var blitt veldig komfortabel med engangsbleiene vi brukte. Jeg tenkte at dette var noe man må være to om for å få til, og når han ikke hadde lyst, så ble det heller ikke brettebleier på denne lille jenta. Og jeg var så skuffet over meg selv. Hadde jeg gitt opp? Vi som hadde begynt så bra den gangen, med de vakre brettebleiene.

Nei da, det var enda håp. Etter å ha lest meg litt mer opp på de mer moderne tøybleiene bestemte jeg meg for å kjøpe brukte bleier på Tøybleietorg, en Facebook-gruppe der de selger alt som har med tøybleier å gjøre. Jeg kjøpte en haug med one-size lommebleier med micro og hemp-innlegg. Må bare nevnes at det er utrolig mye billigere å kjøpe brukte bleier enn nye. Det er dessuten mer miljøvennlig også, og det er jo selvfølgelig et stort pluss. Og bleiene jeg kjøpte var kjempefine og rene, helt uten merker og merkverdig slitasje.

Så historien fikk en lykkelig slutt, for nå bruker både minstejenta på et halvt år og storebror på to år tøybleier. Samme bleiene faktisk, for de kan tilpasses sånn at de kan brukes hele bleieperioden. Nå skal storebror snart begynne i barnehagen, og jeg er veldig spent på hvordan det vil gå når han skal bruke tøybleiene der. Det går nok sikkert fint, for de er jo i grunn like enkle som engangsbleier.

Det er mulig at vi blir å eksperimentere mer på tøybleiefronten etter hvert, for det finnes visst utrolig mange varianter og kombinasjoner. Man kan velge naturlig materialer eller syntetiske. All-in-one, all-in-two og mange forskjellige merker, mønstre, farger og så videre. Man kan også sy selv eller få noen andre til å gjøre det. Noen blir helt hekta. Jeg personlig liker det enkelt, så for min del er jeg veldig fornøyd med den løsningen vi har akkurat nå. Jeg er bare så glad for at vi kan bruke tøybleier igjen.

Har du prøvd tøybleier på din baby? Hvilken type da? Hadde vært spennende å høre hvilke erfaringer dere har om tøybleier i kommentarfeltet!

DSC_0867~2
Foto og tekst: Aurora Bårdsen Nielsen

8 thoughts on “Tøybleier

 1. Har brukt tøybleier til mine fire (voksne og snart voksne) barn og er aller mest fornøyd med brettebleiene fordi jeg synes de har best oppsugingsevne. Har samme erfaring som deg med ullbuksene og gikk da over til omslag i nylon eller ull som holdt bedre på fuktigheten og gjorde det lettere å bevege seg.

  1. Ja, vi bruker faktisk de gamle brettebleiene som innlegg i lommebleiene på natten nå! :-)

 2. Åååh, så moro! Der henger alle fine bleiene ❤
  Her bruker vi tøybleier i fleng, som du vet ;)
  Får bytte ut de MioSoloene til noen nye Alvababy nå, ja!
  Herlige bleiene ❤

 3. Tøybleier er supert, syns jeg! Vi brukte brettebleier på eldstemann, med strikkede ullbukser utenpå, til han begynte å bevege seg mer; da brukte vi formsydde frottebleier med knappelukning, men fortsatte med ullbuksene utenpå. Disse bleiene har vært utrolig holdbare, og jeg har lånt de bort til 3-4 andre barn, og har nå brukt de igjen til min yngste. Nå er min yngste ferdig med bleier (21 mnd gammel, tøybleiebarn slutter tidligere, sies det, da de kjenner at de blir våte 😊), og bleiene er lånt videre til enda ett barn. det betyr at de samme bleiene har vært brukt av i alle fall 5-6 barn – Det er miljøvennlig, det!

 4. Vi bruker bumgenius sine lommebleier. De er veldig enkle og finnes i mange fine farger:) men jeg kjenner meg veldig godt igjen i at det er lett falle over på engangsbleier, iallefall når de er så billige og man slipper alt “styr” med vasking og bretting. Jeg klarer å skjerpe meg i perioder og heldigvis er de periodene lengre enn engangsperiodene, så jeg sier meg fornøyd med det 😊

 5. Hei😊Jeg er ny med tøybleier. Jeg elsker tøybleier som vi har kjøpt på http://www.ecosmil.no. Vi har to barn som har begynt med det nå. Ene er baby og andre er to og forhåpentligvis snart slutte. Når deres barn slutte med bleier? Tøybleier hjelper med det?

Leave a Reply