Når man smaker økologien i vinen

header

I høst ble jeg oppmerksom på hvor mange ulike måter man kan lage vin på. Det er visst ikke alltid at vinen kun består av druer som er gjæret. Imidlertid er det noen vinprodusenter som er lidenskapelig opptatt av at vin skal være druer, og kun druer som har det bra.

Min lille hjertefavoritt blant disse er det biodynamiske vinproduserende bruket Meinklang i Østerrike på grensa til Ungarn. Å lære mer om vinens vei fra jord til bord gjorde meg nysgjerrig på å se forvandlingen med egne øyne. I sommer dro jeg derfor med meg mamma og pappa på besøk til  familien bak vinen.

familie

Da vi kom til vinsmaking var det ikke som å komme inn i en butikk, et utsalgssted eller en gang på en gård. Det var som å komme inn i et hjem. Et antroposofisk inspirert hjem med naturen i sentrum og behagelig arkitektur, familien satt inne på kjøkkenet og spiste. Vi kom en halvtime for tidlig og ble stående å skravle med eieren av bruket. Da var foreldrene hans som hadde jobbet opp gården. Vi snakket om løst og fast, Ungarn og Østerrikes historie. Det føltes som om vi var på et småbruk, til tross for gårdens over tre hundre angusokser og tyve tusen mål med solsikker, urkorn og vindrueranker.

naturvin
store ståltanker for fermentering, eikefat (gamle for mindre eikepreg) og betongegg for lagring av vinen.

Etterhvert dukket han som skulle ta oss med på omvisning opp fra lunsjen. Han tok oss med ned i vinkjelleren og fortalte på lidenskapelig vis om vin som er intet mer enn fermenterte druer. Vinprodusenter i dag er ofte opptatt av å gi vindrikkeren en forutsigbarhet når man er ute og leter i polhyllene; “Vinen med denne etiketten smaker sånn, og den smaker sånn hver gang”. For å få smaken til å bli lik i alle flaskene er det vanlig at druene ikke får gjære naturlig til vin, men at man tilsetter gjær slik at prosessen blir lik hver gang. I tillegg til en hærskare av andre tilsetningsstoffer som forandrer vinens egenskaper på ulike vis. Selv om en vin er sertifisert økologisk, trenger bare druene å være økologisk dyrket. Vinen kan fremdeles inneholde mange tilsetningsstoffer. For eksempel sulfitter – et konserveringsmiddel og et biprodukt i petroleumsindustrien. Betyr det at jeg drikker bensin når jeg tror at jeg drikker vin?

På Meinklang lager de det man kan kalle naturvin og naken vin – spontangjæret vin som ikke inneholder noen tilsetningsstoffer og som for eksempel ikke bærer stort preg av å være lagret på eikefat. Det som skal gi smak til vinen er simpelthen druen. Druene vil smake ulikt ved ulike værforhold ulike år etter hvordan vinen gjærer og etter hva den lagres i. Da kan vi begynne å snakke om å smake økologien.

biodynamisk

Derfor ble vi ikke bare vist hvor vinen presses og gjæres og lagres. Vi ble tatt med inn i en liten flik av Rudolf Steiners mate å tenke jordbruk på; biodynamikken. Her blir kuruker gravd ned i jorden inni kuhorn på en sermoniell dag om høsten. Det er da all energi lagres i jorda. Når man graver kuhornet opp igjen er kuruka blitt til den fineste matjord. Om vindruerankene lider under stress og press (som ved flom eller tørke) da får de en dusj med kamillete som virker vel så beroligende på vindrueranker som deg og meg.

Det hele høres kanskje litt sprøtt og magisk ut (i alle fall synes pappa det). Imidlertid advarte omvisern vår oss. Eieren av gården har drevet den i femten år, og først nå begynner han virkelig å forstå biodynamikken. For meg virker det i alle fall som om jordbruket drives etter kretsløpets prinsipper på Meinklang. Og at alle trives overmåte med det. Både oksene, vindruerankene og familien.

Og vinen? Den smakte upåklagelig. Faktisk så godt at Norge er Meinklangs viktigste eksportmarked.

 

Leave a Reply