Slik dreper jeg brunsnegler- En massemorders bekjennelse

Brunsnegle kill youDette er min første sommer som hytteeier. Det har gitt meg mange nye ting jeg må ta stilling til, som for eksempel hva gjør jeg med alle brunsneglene som kommer frem i kveldsskumringen og spiser opp plantene mine. Og jeg innrømmer det gjerne – Jeg er en massemorder av brunsnegler.

 

Mareritt om brunsnegler

Det var ikke før et godt stykke ut i juni at jeg og kjæresten min skjønte at vi hadde et brunsnegleproblem. En kveld skulle jeg åpne kjellerdøra, da oppdaget jeg at en brunsnegle hadde krøpet opp på håndtaket, mens en annen snegle hadde sugd seg fast i øyenhøyde på døra. Jeg hylte, og det er til dags dato den eneste gangen jeg fysisk har tatt på en brunsnegle. Den natta hadde jeg mareritt om snegler som invaderte hele hytta mi. De var på kjøkkenet, i senga mi og krøp oppover alle veggene.

Så både jeg og kjæresten min gikk inn i utfordringen med stor giv. Hvorfor er brunsnegler et problem? Hva skulle man gjøre? Hva er en brunsnegle- og hvordan ser de andre sneglene ut? Og hvilke humane og effektive måter burde vi ty til for å fjerne problemet?

reddikk forspist

Jeg fikk raskt erfare hvorfor brunsnegler var et problem. De spiste opp alle reddikene mine som jeg hadde sådd i en stor pallekasse. Til slutt ga jeg opp og fikk nabohjelp til å dra opp alle reddikene som var helt malspist av brunnsneglene. 1-0 til brunsneglene. Som jeg så fint lærte, er brunsnegler en fremmed art i norsk natur som ikke har noen naturlige fiender her. De spiser opp grønnsaker og bær som vi skal spise. De sprer plantesykdommer og utkonkurrerer andre naturlige arter. Også sprer seg veldig raskt. En brunsnegle legger opp til 400 egg. Man tror at brunsneglene kom via importerte planter allerede på slutten av 80-tallet.

Mine drapsmetoder

Jeg fikk beskrevet fra ulike kilder at jeg skulle ta dem med pølseklype og klippe dem i to før man kaster dem enten i kokende vann eller i søpla. For meg ble det bare altfor mye nærkontakt. Og gøgen som kommer ut når man deler dem i to, fikk meg til å miste matlysten i flere timer. Derfor ble min metode fyllefest-metoden eller også kalt ølbad. Og jeg fanger de kun med rake.

Annenhver kveld i (nesten) HELE sommer har jeg ved skumring begynt brunsneglekampen. Med rake som fangeredskap klarte jeg ofte å få fem-seks snegler opp samtidig. Så puttet jeg de en stor bøtte med øl. Noe av utfordringen i begynnelsen var at de kravlet over kanten, men etter at jeg puttet på lokk og lot øl-snegleblandingen stå å gjære over natten, da ble det raskt en killer-blanding. 1-1 til meg. Så da bøtta var full, bar jeg den inn i skogen iført fullt verneutstyr. Etter at jeg tømte ut det guffene innholdet spredde jeg Ferramol (som er et jernfosfatmiddel) rundt. Brunsnegler er så solidariske at de spiser hverandre, så derfor brukes ofte brunsnegler som åte.  Når snegler spiser flere korn av Ferramol, dør de i løpet av få dager. I løpet av sommeren har vi tømt fire vaskebøtter med brunsnegler. 2-1 til meg.

snail-57860_1280

Jeg vet at mange pleier å bruke salt, men biologer er redd for at det skal bli for mye salt for naturen, samt at salt gir en sakte og etsende død. I følge biologene på jobb er det en pågående diskusjon om hvor mye man bør anbefale å bruke massiv bruk av stoffer som nematoder og jernfosfatpreparater, fordi man er fortsatt litt usikre på hva det vil betyr for naturen på langsikt. Jeg har også prøvd å begrave plantene mine i kaffegrut for å beskytte mot sneglene, men det bryr ikke mine snegler seg om. Og jeg har brukt mye kaffegrut.

En buddist blir massemorder

Jeg liker å se på med selv som en ganske peace-loving person, og i utgangspunktet liker jeg ikke å drepe skapninger unødig. Siden jeg er vokst opp på gård er jeg vant til slakting for mat, og da med en viss sorg og ydmykhet for det livet som slaktes. Men for disse brunsneglene har jeg ingen betenkeligheter eller sperrer. Jeg sier til meg selv at det finnes en betinget karma- at man ikke får dårlig karma av å drepe skadedyr som brunsnegler, flått osv.

Noen ganger forteller jeg klumpen med brunsneglene på raken min: «Det er ikke dere jeg er sur på. Jeg er bare veldig irritert på at man har importert dere inn i norsk natur.» Mens min tante har en litt mer positiv tilnærming til brunsneglene, og pleier å fortelle dem: « Kom nå skal dere på fyllefest. Dere kommer til å få det så mye bedre i deres neste liv.»

Så nå i september skal jeg legge ned innsatsen på å snu steiner og potter for å se om noen brunsnegler har lagt egg på tomta mi. Siden store deler av tomta er naturtomt, har jeg innsett at jeg må innsnevre området til mine to gressplener.

Jeg håper at til neste år kan jeg dyrke reddik, salat, jordbær, solsikker, og ringblomst helt uten redsel for brunsneglene.

Kilder: Naturvernforbundet og Bioforsk.

4 thoughts on “Slik dreper jeg brunsnegler- En massemorders bekjennelse

  1. Anbefaler deg å bruke Snailrail-skinner rundt kjøkkenhagen til neste år. I skinnene leger jeg Ferramol – den er faktisk godkjent for bruk i økologisk dyrking. Og i endene har jeg ølfeller. Med andre ord tar jeg alle midler i bruk! Og her er kjøkkenhagen sneglefri. Rundt om langs grensene av hagen har jeg satt ut sneglebarer (biter av skinner) hvor jeg serverer Ferramol under tak og over gulv. Da er det bare snegler som kan forsyne seg. Fugler liker nemlig også Ferramol siden det er et kornprodukt. Og da er de dyre kornene også beskyttet mot regn og vind og varer lengre. Kontakt meg gjerne om du vil. Du finner også mange gode råd på siden Snailrail mot brunsnegl. Sammen kan vi drepe mange :-)

Leave a Reply