Fjellfilmfestivalen

camp

Kan det være mulig å bruke helgen på fjell, film og festival samtidig? På fjellfilmfestivalen badet Karen og jeg i natur og kultur i den skjønneste symbiotiske forening.

I september  var det nemlig  det trettende året  DNT arrangerer festival for de filmlystne i fjellet. Karen og jeg hadde bestilt billetter i april og var klare som egg til å oppleve turinspirerende naturfilmer på utekino i ville Jotunheimen. Da vi kom fram ble vi bokstavelig talt blåst av fjellet av den fantastiske naturen Jotunheimen har å tilby. Vi klatret opp på en knaus og kikket utover alle teltene i regnbuens farger som prydet festivalområdet ved isbregrønne Gjendevatnet. Nede fra festivalområdet hørte vi svake toner av Shania Twain. Festivalbildet var så absurd som det var komplett. Det var ikke lett å fange opplevelsen i noe mer meningsbærende enn et “wow”.

 

Det gikk slag i slag med storslagene små og store filmer og foredrag som gjør at man bare vil drømme seg bort. En av de fineste filmene var den hjerteskjærende historien om pappaen som kom hjem fra Afghanistan til Rondane og Jotunheimen i “Å vende tilbake”. Å høre historier om fjellklatring i Kyrgyzstan og frikjøring i norske fjell gjorde oss så sykt gira på å legge ut på eventyr. Samtidig var vi på en måte midt i det filmene forteller om.

omgivelser

På lørdagen var det derfor tid for å legge ut på egne eventyr. Karen hadde ikke gått på Besseggen før, så vi la ut på denne nasjonalskatten av en seks til åtte timerstur med friskt og nyinspirert heltemot. Mens vi tok båten over Gjendevatnet inn til  Memurubu for å gå tilbake til Gjendesheim over eggen, leste vi om en person som hadde løpt over Besseggen på rundt en time! Vi så fram til en enkel tur med fin utsikt.
utpåtur

Vi var ikke helt forberedt på å gå en av de turene i Norge som har mest spektakulær utsikt i regn, vind og den tjukkeste tåkeveggen. Det var kanskje jeg som var verst ute da, med olabuksa mi og øyanettet som sekk. En stor, hjertelig, varm takk til ulltøy!

tåke

Karen hadde så umåtelig flaks at tåka slapp taket rundt Besseggen rett før vi skulle klatre den. Dermed fikk også hun se litt av den utsikten alle snakker om, med Gjendevatnet på den ene sida og Bessvatnet på den andre.

eggen

Å gå Besseggen var helt hinsides bratt. Folk fra DNT prøvde å lette på den skremte stemninga med å holde folk i hånda, dele ut sjokolade og spille BigBang.

Særlig om han Peer Gynt red ned der på en reinbukk.

«Har du sett den Gjendin-eggen noen gang? Den er halve milen lang. Hvass bortetter som en ljå. Utenfor bræer, skred og lider, rett nedover urder grå, kan en se til begge sider lukt i vannene, som blunder svarte, tunge, mer enn tretten hundre alen nedenunder. Langsmed eggen han og jeg skar oss gjennom vejret vej. Aldri red jeg slik en fole! Midt imod, der vi for fram, var det som der gnistred sole. Brune ørnerygge svam i det hvite svimle sluk midtveis mellom oss og vandene, – sakket akterut, som fnugg. Isflak brast og brøt mot strandene; men der var ei døn at høre; bare hvirvlens vætter sprang, som i dans; – de sang, de svang seg i ring for syn og øre!»

Etter drøye åtte timer var vi tilbake på festivalen. Veldig våte, ganske slitne og kjempefornøyde med upåklagelig festivalstemning med deilig økologisk og lokal mat, selv noe for veggisen. Ikke minst var vi glade for å finne godt og spennende øl fra små mikrobryggerier. Atna hadde laget et eget Besseggenøl som passa anledningen som fot i hose.

slutt

Å bli inspirert til å søke naturen samtidig som man er i den var en helt uslåelig kombinasjon. Heldigvis for den som vil se på film, så trenger man ikke vente helt til neste års fjellfimfestival, for nå er det jo film fra sør i hovedstaden. Litt annerledes enn å se på turfilmer i fjellet, men også en anledning til å tenke litt ekstra på hvor man selv har plassert seg; i verden og i naturen.

Leave a Reply