Ta din regnskogvakt

regnskog_1På søndag er det igjen klart for årets tv-aksjon. I år er det Regnskogsfondet og regnskogen som står i sentrum. Vil vi være generasjonen som ødela de verdifulle regnskogene? Eller den som bevarte de? Vi har valget. På søndag kan du ta en vakt for regnskogen! Register deg som bøssebærer her.

I 2007 og 2008 var jeg så heldig å besøke Amazonas-regnskogen på boliviansk og peruviansk side. Det var en fantastisk opplevelse.

Jeg husker fremdeles følelsen da vi kjørte innover elva nord i Bolivia; det var papegøyer over hodet mitt, apekatter i trærne på elvebredden og fuktig luft. Jeg synes det var helt utrolig eksotisk. Det er nok først senere jeg har forstått at regnskogen ikke bare er eksotisk, men også livsviktig for oss mennesker på mange ulike måter.

IMG_1076
Jeg var en gang ung og tøff. Søkte nærkontakt med både anakonda og tarantella under besøkene i Amazonas!

I følge Regnskogsfondet bor 260 millioner mennesker i verdens regnskoger. Mange av deres leverbrød er direkte knyttet til regnskogene.

Selv om regnskogene bare dekker 6 prosent av verdens jordoverflate, finnes godt over halvparten av verdens  dyre- og planteliv i disse skogene. En av de viktigste årsakene til tap av naturmangfold er nettopp avskoging.

Som om ikke dette var grunn nok til å ta vare på regnskogen, så er regnskogene også surperviktig for klimaet. De årlige utslippene fra avskoging tilsvarer de årlige utslippene fra alle verdens biler!

regnskog_2
Hr. Nilsson og tante Tarantella.

De siste 60 åra har vi ødelagt omtrent halvparten av verdens regnskoger. Dette kan vi ikke være med på – ikke på vår vakt! Heldigvis ser vi noen lys i mørket. Brasil har redusert avskogningen sin med 75 prosent siden 2005. Og stadig sier flere og flere palmeoljeselskaper at de ikke vil ødelegge regnskog.

Bli en del av denne positive trenden!

I tillegg til å gå med bøsse på søndag, kan du redde regnskog også til hverdags. Hva du kjøper og spiser kan nemlig også påvrike regnskogen. Siden vi i Grønne jenter er opptatt av at vi alle kan gjøre noe for å skape en grønnere verden vil vi gjerne fortelle dere mer om nettopp dette. Og det skal vi få lov til å gjøre på selveste tv-aksjonsendingen på søndag. Følg med – plutselig dukker Miriam, Malin og Andrea opp i stua di :)

Les mer om regnskog her. 

 

Leave a Reply