Den grønne make-up artisten

collage grønn sminke make-up artist grønne jenterTorhild Kristine kaller seg grønn make-up artist, men hva innebærer egentlig det? Jeg har tatt en prat med en av landets eneste grønne og etiske sminkører. 

Q: Hei Torhild Kristine, du er make-up artist. Hvordan havnet du i det yrket?
A: Jeg ble først introdusert for Kevyn Aucoin når jeg fikk boken Making faces av lillesøsteren min en jul for mange år siden. Det må være den beste julegaven jeg har fått i hele mitt liv.

Jeg har alltid vært over gjennomsnittet interessert i sminke. Jeg har noen gamle notisbøker fra tiden hvor jeg nettopp hadde lært meg å skrive, og allerede her har jeg notert hvilke øyeskyggefarver jeg mente søstrene mine kledde. Jeg kan huske å ha eksperimentert med både hvit og lilla leppestift på denne tiden. Jeg husker første gangen jeg prøvde rosa øyenskygge, første gangen jeg prøvde meg på et smokey eye. For min del er sminke såpass viktig at alt fra mine tidligste minner til mine sterkeste ofte innebærer en logg over hva jeg tenkte om sminke, eller hva jeg brukte. Noen av mine største mestringsøyeblikk handler om sminke, om å ha forandret hvordan noen ser på seg selv gjennom sminke.

Med Making faces fikk jeg opp øynene for at det faktisk gikk an å leve av dette, at yrket make-up artist var en realitet. En oppnåelig realitet. I New York noen år senere, samme by Kevyn Aucoin flyttet til for å satse på talentet sitt, fant jeg boken Face Forward i en bokhandel. To år senere hadde jeg endelig bestemt meg for at det var dette jeg ville jobbe med, satset alt jeg ikke eide og hadde og flyttet til Oslo for å gå på ArtComplexion.

Siden har jeg sett på utallige make-up artister, men det er ingen som gir meg den samme magiske følelsen. Å være make-up artist er så mye mer enn å bare legge sminke, det er mye mer enn overflate. I bunnen må det være et hjerte, utrolig kreativitet og en brennende lidenskap.

tre større
Q: Du kaller deg grønn make-up artist. Hva vil det egentlig si?
A: Egentlig ville jeg kalt meg “etisk og økologisk make-up artist”, men det blir litt langt! Kort fortalt bruker jeg produkter som er laget med hensyn til dyr, mennesker og miljø.

Q: Hvordan ble du opptatt av miljøvennlig og bærekraftig kosmetikk?
A:
 For noen år siden fikk jeg tid til å tenke over hva jeg ville gjøre med arbeidskraften min, og det eneste jeg hadde klart for meg var at jeg ville sminke. Da spurte min far: “Kan du ikke drive etisk da?” Den setningen satte meg i gang.

Q: Hva er dine beste tips til forbrukere som både vil passe på kloden vår, men pynte seg samtidig?
A:
1) Ikke prøv å forandre alt på samme dag. Begynn med viktige ting. Når du har brukt opp en leppestift bytter du den ut. Så tar du foundation. Så en kjole. Så et par joggesko.
2) Ikke tro på etiketter som ikke har sertifiseringer.
3) Bruk samme produkt til flere ting! En leppestift kan brukes som kremblush.

Q: Hva er de desidert viktigste ingrediensene å holde seg unna?
A: De du ikke klarer å uttale.

Q: Er egentlig de økologiske og miljøsertifiserte kosmetikkproduktene like bra som de kommersielle? 
A: Jeg har testet mange merker i forbindelse med importvirksomheten, og i begynnelsen trodde jeg ikke det. I begynnelsen trodde jeg jeg hadde valgt et liv med pandaøyne og flekkete hud. Jeg sminket bruder med produkter jeg stolte på mens jeg testet andre merker på meg selv, og når jeg så meg i speilet etterpå tenkte jeg: “Jamen er det ikke rart de spurte om mascaraen holder..”. Så oppdaget jeg det ene merket etter det andre. Jo flere merker jeg oppdaget, jo større ble drømmene mine. Når du spør om de er like bra, vil jeg si de er bedre. Jeg føler meg bedre når jeg vet at ingen 40-årige damer ble blinde fordi jeg elsker løsvipper. Jeg føler meg bedre når jeg vet at neglelakken jeg legger ikke lukter død og fordervelse. Etisk og økologisk kosmetikk har blitt en milliardindustri, og utviklingen har vært enorm. Nå føler jeg skillene går fra merke til merke og fra produkt til produkt. Ikke alle merker har godt pigmenterte øyenskygger. Slik opplever jeg det også er med tradisjonell kosmetikk. Det finnes noen ting man ikke kan få med økologisk kosmetikk, som enda er under utvikling, men for kvinner som ikke går rød løper eller har en skokk fotografer etter seg daglig ser jeg ingen grunn til å holde seg til tradisjonell kosmetikk. Det er også viktig å poengtere at alt som er syntetisk ikke er farlig. Men når du har andre ting å bruke tiden din på enn å sette deg inn i det som bør være fagfolks jobb anbefaler jeg å gå til en grønn make-up artist eller handle sertifisert kosmetikk.

Q: Hva drømmer du om?
A: Den dagen de største ideene jeg jobber med blir en realitet.

Q: Har du andre miljøsaker du brenner for?
A: Ødeleggelsen av habitat og krypskytingen av utrydningstruede dyr som f.eks. tigre. (Boktips: Michael Day – “Fight for the Tiger”) Det er noe med å se hvordan et majestetisk dyr svinner hen og blir historie av ren, korttenkt grådighet.

Sjekk ut nettbutikken hennes her:
http://shop.torhildkristine.com/

Leave a Reply