Jentekveld med Jenny Skavlan på TV-aksjonen

Malín, Miriam, Andrea og Jenny i studio

På søndag gikk TV-aksjonen av stabelen, og i år gikk pengene til Regnskogsfondet og deres kamp for bevaring av regnskogen. Vi i Grønne Jenter synes det er helt fantastisk at Regnskogsfondet har årets TV-aksjon og ville selvfølgelig hjelp til. Derfor var gleden stor i GJ-leiren da det tikket inn en mail fra Jenny Skavlan med forespørsel om vi ville være med å bidra på TV-sendingen til NRK. Selvfølgelig ville vi det.

Regnskogen har eksistert i 60 millioner år, den huser 50 til 80 prosent av verdens dyrearter, består av over 50 000 tresorter og i løpet av 60 år har vi mennesker klart å halvere den. Det er ikke annet enn ufattelig trist. Det går ut over dyrelivet, menneskene som bor der og også oss her i Norge, gjennom endringen av klima. Men hva kan vi her i Norge gjøre med det?

Først og fremst er det veldig fint å se at så mange støttet Regnskogsfondet på søndag og bidro til at de fikk inn over 180 millioner kroner (!). Det er også mye man kan gjøre i hverdagen får å hindre avskoging av regnskogen. Før sendingen fikk vi i oppdrag av Jenny å lage en «Regnskogsvennlig jentekveld» i studio. Her er våre 5 tips til hvordan du kan invitere til jentekveld OG samtidig unngå å bidra til avskoging.

  1. Lag vegetartapas

Kjøttproduksjonen har enorm påvirkning på regnskogen. Det er mye regnskog som hogges for å plante soya eller ha kuer på beite. Særlig i Amazonas. Faktisk så er mye av kjøttet som produseres i Norge fra dyr som er foret opp på soya fra Brasil. Et område i Brasil like stort som Vestfold benyttes til å produsere soya til Norge. Det er rart å tenke på, men for å produsere en kilo kyllingkjøtt går det med 0,35 kilo soya.

Vi hadde med oss vegetar/vegantapas fra «Funky Fresh Foods» i studio, det var en super suksess både foran og bak kameraet.

Blir aldri kjedelig å vente i studio så lenge vi har hverandre
Blir aldri kjedelig å vente i studio så lenge vi har hverandre

2. Ha palmeoljefritt snacks

Palmeoljen er hovedårsaken til at regnskogen ødelegges i Indonesia og Malaysia. Nærmere 85 prosent av palmeoljen som brukes i norske matvarer kommer fra disse to landene. Når det gjelder palmeolje i sjokolade, kjeks og sånt har det skjedd enormt mye på kun ett og et halvt år. Dette takket være palmeoljekampanjen til Regnskogsfondet og deres Palmeoljeguide.

I løpet av halvannet år har norsk forbruk av palmeolje blitt redusert med over 2/3 deler. Disse endringene har skjedd på grunn av press fra forbrukere og organisasjoner som Regnskogsfondet. Nå er reglene blitt skjerpet. På all mat som inneholder palmeolje, må det stå ordet palmeolje i ingredienslista. Så det er fullt mulig å velge digg snacks uten palmeolje.

venting1-tv

3. Bruk kosmetikk uten palmeolje

Ansiktsmasker, hudkremer, sminke og andre hudprodukter inneholder ofte palmeolje. Det er dessverre ikke pålagt å merke palmeolje i kosmetikk på samme måte som man nå må merke det i matvarer, men med hjelp fra dere kan vi kanskje få dette til å endre seg. Enn så lenge kan et godt tips være at hvis du ser noe som heter palm-et eller annet på ingredienslista innholder det aller mest sannsynlig palmeolje.

Vi håper at dette kan bli bedre etterhvert, som etter palmoljekampanjen Regnskogsfondet hadde på mat. Vi ringte Svanemerket for å høre om deres produkter var uten palmolje, det var de ikke. Men de sa de skulle jobbe med saken – så det tar vi som et godt tegn. Vi tror på forbrukermakten. Du kan spørre i butikken også om de har noe uten palmolje. Det du vil ha teller!

Siden det er så vanskelig å finne kosmetikk uten palmeolje kan du prøve å lage din egen ansiktsmaske. Det finnes flere gode oppskrifter på nett du kan bruke.

4. Stearinlys

Det mange ikke vet er at til og med ting kan inneholde palmeolje, som for eksempel levende lys. Litt lys på bordet er jo obligatorisk på jentekveld, og heldigvis kan finnes det også lys uten palmeolje. Regnskogsfondet har laget en oversikt over hvilke lys som er uten palmeolje på deres hjemmesider. Svanemerkede lys er også uten palmeolje. Man kan også vurdere å erstatte stearinlysene med bivokslys, bare de er økologiske. Det er bedre for helsa også. Se hvordan du lager dine egne stearinlys HER.

5. Vær sikker på at møblene er fritt fra tropisk tømmer!

Møbel og byggevarebransjen har vært en stor driver av avskogning. Møbler i teak, mahogny og akasie brukes hyppig i møbler. Sørg for at møblene du kjøper enten er fritt for tropisk tømmer. Om du virkelig har lyst på teakmøbler – kjøp det brukt! Sjekk ut Regnskogsfondets sin liste over tropiske tresorter man skal styre unna.

En god nyhet er at Norge er faktisk det landet i Europa der det selges minst tropisk tømmer. Alle de store byggevarekjedene har innført nulltoleranse ovenfor tropisk tømmer. Dette er fordi organisasjoner som Regnskogsfondet har fulgt opp og presset på denne bransjen over mange år. Dette synes vi er døds kult.

Generelt er det fem risikoprodukter som det er lurt å være oppmerksom på for å leve mer regnskogsvennlig: Det er soya, kjøtt, palmeolje, tømmer og papir.

Det er ingen tvil om at jentekveld kan være gøy, også uten å ødelegge regnskog. Det gjelder for livet generelt.

Hvis du har lyst å sjekke ut hvordan jentekvelden vår ble, kan du sjekke ut klippet på NRK Nett-tv her (se rundt 46 min).

Etterpå ble det fest på Piscoteket med selveste Sting
Etterpå ble det fest på Piscoteket med selveste Sting

Ellers vil vi nok en gang benytte anledningen til å gratulere Regnskogsfondet med en veldig viktig TV-aksjon og ønske dem lykke til framover.

One thought on “Jentekveld med Jenny Skavlan på TV-aksjonen

Leave a Reply