Svartlamon en søndag

image svartlamoen grønne jenter bærekraftig byutvikling urbantVisste du at Trondheim huser et byøkologiske forsøksområde? Svartlamon er selvsagt stedet, og på godt norsk innebærer dette at bydelen forsøker å implementere bærekraftige prinsipper. Det skal være et sted for utprøving og eksperimentering med alternative måter å bo og leve på.

Svartlamon har en historie med mye motgang.  Området var egentlig tiltenkt industrien. I lang tid ønsket man å rive bygningene, og kaste ut menneskene som bodde der. Men beboerne kjempet frem bevaring, og fra 2001 har bydelen blitt drevet i samarbeid med kommunen.

imageSammen med noen venner dro jeg en søndag for å ta en titt på bydelen. Vi vandret rundt blant flotte hager og hus i høstsola. Det var som en trygg havn, midt i byen. image

Arkitekturstudenten blant oss fortalte om et husbyggingprosjekt som var på gang, der folk selv bygger sitt eget hus, med miljøvennlige materialer. Tanken er at når folk får førstehåndskunnskap om omgivelsene rundt seg, vil de forholde seg til dem på en annen måte. Fordi Svartlamon ikke eier av privatpersoner, vil deltakerne kunne leie boligen de bygger til en rimelig penge etter at prosjektet er avsluttet.

image
Utenfor gratisbutikken (!)

På Svartlamon har de et eget folkekjøkken, hvor mat som ellers ville blitt kastet brukes til å mette mange. Da vi var på besøk stod Åsmund og stelte i stand lunsj til de som ville ha. En dame fra Korea hadde vært innom og donert bønnesaus  -et godt utgangpunkt for en digg måltid.

image
Åsmund lagde mat til de som ville ha

Da vi hadde rundet minibyen, traff vi tilfeldigvis på en bekjent. Alexandra er fra utkanten Oslo, men hadde bodd et år på Svartlamon. Hun delte et kollektiv med noe andre i nybygget. På vei hjem kunne hun stoppe innom Ivar Matlaus for å se om det var noe til overs. Svartlamonittene dumpster-diver nemlig! Det vil si, tidligere gjorde de dette, nå samarbeider de med diverse utsalgssteder for å kunne hente mat som ellers ville blitt kastet.  Alexandra fikk med seg noen brød, og ble stående og prate med oss.

image

Hun fortalte at hvis man ønsket å bo på Svartlamon er det bare å søke. Som en del av dealen er man med og hjelper andre i nabolaget, maler, spikrer eller hva enn som trengs. Dugnadsånden er på topp. Hun forklarte at det sikkert var sånn to-tre hundre mennesker som bor på Svartlamon, og at de fleste er på hilsern.

image Å bo sentralt, miljøvennlig og med et levende nabolag rundt seg må jo være optimalt for mange. Svartlamon virket å være et godt sted for nytekning, kreativitet og en god dæsj annerledeshet.

 

Leave a Reply