10 tips til miljøvennlig kosmetikk

yves rocher, cosmetic, i love my planet, miljøvennlig kosmetikk, økologisk kosmetikk, svanemerketVi pusser tennene i plastbiter. Duften vi sprayer oss med er svært giftig. Huden smøres med miljøgifter. Det er nesten rart at vi ikke alle er utryddet av naturlig seleksjon. Av og til lurer jeg på hva vi driver med. 

Mange av oss vil både ta vare på miljøet og være fin samtidig. Dessverre er det slik at mange av produktene vi bruker for å bli fine eller føle oss vel enten er farlig for oss eller for miljøet. Noen av ingrediensene er faktisk svært giftige, kreftfrekallende, hormonforstyrrende eller bidrar til marin forsøpling.

Å finne ut av hvilken kosmetikk som er bra for oss og for miljøet er ganske vanskelig. Her er mine tips.

tips 1 - del 2Få av oss er kjemikere som forstår hele ingredienslisten. Få ingredienser betyr (som regel) færre farlige ingredienser. Selv om mange ingredienser ikke er farlige hver for seg, kan de sammen skape en farlig kjemisk reaksjon eller at effekten akkumuleres. Dette kalles en coctaileffekt.
tips 2Huden er ditt største organ, og det du smører på huden havner i blodbanen og i kroppen.
tips 3
Muskxylen- duftstoff i bla. parfyme og såpe. Er svært giftig for liv i vann. Kan være kreftfremkallende. Bryter langsomt ned og hoper seg opp i naturen. 
 –Siloksan (D4 og D5)- Mye brukt i kosmetikk. Dyreforsøk viser skader på foster, og det antas at det samme kan gjelde for mennesker.  
TriklosanSvært giftig for livet i vann. Kan føre til at bakterier blir resistent mot antibiotika.
tips 4

Lista over farlige stoffer i kosmetikk er lang.  erdetfarlig.no finner du ei liste over hva man bør holde seg unna. Skriv ned stoffene i kosmetikk på en lapp, og ha den med neste gang du handler.
tips 5
Ørsmå plastbiter tilsettes blant annet tannkrem og skubbeprodukter. Disse unnslipper renseanleggene og forurenser havet. Plast har den egenskapen at den trekker til seg farlige miljøgifter som PCB og DDT. Marint liv som fisk forveksler disse små plastbitene med mat. Slik havner både plasten og miljøgiftene i næringkjeden, og i menneskekroppen. Se etter polyetylen (PE), polypropylen (PP), polyethylene terephthalate (PET) eller polymethyl methacrylate (PMMA) i ingredienslista. Bruk appen Beat the Micro Bead for å scanne produktene i butikken for mikroplast.

2 jenny jordal, livet blant dyrene, mikroplast, kosmetikk, grønne jenter, miljøvennelig sminke, økologisk kosmetikk, gimle pafymeri, rudolph care, svanemerket
Illustrasjon: Jenny Jordal, Livet Blant Dyrene

tips 6

Svanemerket er den nordiske miljømerkeordningen. Svanemerket ser produkter  i en livssyklus og ser på om produktene er trygge og bærekrafige, om det er store klimagassutslipp ved produksjon, om produktet eller emballasjen er gjenvinnbar. EU-blomsten er en liknende sertifisering for EU. Norge er også med i ordningen gjennom EØS-avtalen.

Til forskjell fra EcoCert (se under) skiller ikke Svanemerket og EU-blomsten mellom naturlig og syntetiske ingredienser. At noe er naturlig betyr dog ikke at det nødvendigvis er bra, og at noe er syntetisk betyr ikke nødvendigvis at det er dårlig. 
tips 7
Økologisk kosmetikk har ingredienser fra økologisk landbruk og er i hovedsak av naturlig opprinnelse. Gimle Parfymeri er pionér som forhandler av økokosmetikk i Norge. Se Grønne Jenters guide til økologisk kosmetikk her.

Det finnes flere sertifiseringer for økologisk kosmetikk:
– EcoCert: Fransk sertifisering. Minimum 95% naturlige ingredienser og minimum 10% økologiske ingredienser.
– Soil Assosiation: Britisk sertifisering. For at noe  skal kunne bli merket som “organic” må 95% av produktets innhold være økologisk. Produkter som er merket med hvor stor prosentandel av ingrediensene som er økologiske, må de likevel inneholde minimum 70% økologiske ingredienser, ekskludert vann.
Vann kan ikke dyrkes økologisk, og et produkt vil da som regel aldri kunne bli 100% økologisk.
– USDA Organic: Amerikansk sertifisering. 95% økologiske ingredienser. Tillater 5% syntetiske ingredienser eller ingredienser du ikke får i økologisk form (e.g salt, vann).

At et produkt er økologisk eller av naturlig opprinnelse betyr ikke at du ikke kan reagere allergisk på produktene. Personlig liker jeg best produkter som har en kombinasjon av både Svanemerket og EcoCert. Det er ikke så mange av dem, men Rudolph Care er én produsent.
tips 8
Parabener brukes som konserveringsmiddel i kosmetikk. Det mistenkes at parabener er hormonforstyrrende, og mange produsenter har derfor kuttet dem ut i sine produkter. Parabener regnes likevel som å være relativt trygt, men vi i Grønne Jenter er enige i at det er lurt å unngå dem.
Produktene trenger likevel konservering, og da kan det være lurt å merke seg hva parabenene er erstattet med. Noen av dem er nemlig svært allergifremkallende.
tips 9
Om produktet er pakket inn med flere lag emballasje bør den kanskje droppes.  Emballasje av tre, papp og papir er naturlige materialer og inngår i et kretsløp. Emballasje laget av papir og papp kan som regel gjenvinnes. Tre kan komposteres om det ikke er impregnert eller malt.

Glass er også et naturlig materiale, men er ofte tungt og krever mer energi å transportere.

Plast er produsert av ikke-fornybare fossile ressurser. Produksjon av plast slipper ut klimagasser. Plast er et materiale som er designet til å vare evig, men vi bruker det til ting vi bruker én gang som for eksempel emballasje. Plast som havner i naturen og havet skaper store miljøproblemer (se tips 5).
Plast kommer i mange kvaliteter, og det er ikke alle som kan resirkuleres. Se etter en trekant med tallet “1” inni eller bokstavene PET. PET er den høyeste plastkvaliteten og er enklest å resirkulere.
tips 10Dyrevernalliansen har laget en liste over produsenter som ikke tester på dyr. Den finner du her.

Vil du har flere tips:
Les Martes intervju med Nertila Kuraj som forsker på nanoteknologi, miljøgifter og EU-lovgivning ved UiO.

 

5 thoughts on “10 tips til miljøvennlig kosmetikk

  1. I stedet for Microbead-appen vil jeg anbefale Think Dirty-appen, da den har langt flere registrerte produkter og sier noe om hva den negative effekten av de ulike ingrediensene kan være, fare for allergener, fare for hormonforstyrrende stoffer/som går ut over reproduksjonsevnen, og fare for kreftfremkallende stoffer. Man kan lagre produktene man har i badehyllen sin, og få anbefalinger til tilsvarende “renere” produkter. :)

  2. Hei Ingvild.
    Lush er ikke et miljøvennlig merke. Det er kanskje i noen tilfeller bedre enn andre, men når jeg har gått gjennom ingredienslistene deres er de ikke noe bedre enn noen andre.
    Jeg er enig i at Gimle kan være ganske dyrt. Svanemerket er ikke veldig dyrt. Jeg har også sett av Yves Rocher har noen EcoCert-produkter som absolutt er innafor økonomisk.

    Med vennlig hilsen
    Malin i Grønne Jenter

Leave a Reply