Å bli minnet om sammenhenger

Skjermbilde 2015-10-27 kl. 17.23.47Det er få ting jeg har mer respekt for enn folk som bare kaster seg ut i ting og følger det de brenner for og bryr seg om. Takk til Sting for en viktig påminnelse under TV-aksjonen!

Noen av oss i Grønne jenter var med på årets TV-aksjon, og jeg satt klistret til TV-skjermen, sprekkeferdig av stolthet over Andrea, Malín og Miriam som inviterte Jenny Skavland til regnskogvennlig jentekveld. Det var også utrolig fint å se engasjementet og giverviljen hos så mange mennesker over hele landet for regnskogen.

Men det som festet seg aller best hos meg, var Stings framføring av “Fragile” etter å ha snakket om hvor viktig det er å minne oss selv på at vi tross alt er “global citizens” – og det er noe som er lett å glemme i vår individ-fokuserte verden.

Jeg vil tørre å påstå at det som er aller viktigst her i livet (sånn som  kjærlighet, solidaritet, nyskapning, grønne skoger, kunst, ren luft, engasjement, friskt hav, sunn matjord og trygg mat) avhenger av godt samarbeid på tvers av landegrensene, og med en ydmyk holdning til hvor komplekst og sårbart livet er – og med vissheten om at alt henger sammen med alt. Det høres kanskje litt klisjé ut, men jeg skriver det for det: Alle hører vi til på samme klode, og vi har sammen ansvar for å være gode mot naturen og hverandre.larve

Diktet under er av Stein Mehren, og er et av mine favorittdikt. Mye fordi det minner meg om sammenhenger som jeg ofte glemmer i den travle hverdagen.

JEG HOLDER DITT HODE
Jeg holder ditt hode
i mine hender, som du holder
mitt hjerte i din ømhet
slik allting holder og blir
holdt av noe annet enn seg selv

Slik havet løfter en sten
til sine strender, slik treet
holder høstens modne frukter, slik
kloden løftes gjennom kloders rom
Slik holdes vi begge av noe og løftes
dit gåte holder gåte i sin hånd

grønn

Ønsker alle en god høst! Husk å sette av tid til å roe litt ned innimellom slagene, gjerne med noen dikt eller en god bok foran peisen. Det er i hvertfall jeg veldig fan av :-)

Forsidebildet er en screenshot fra NRKs direktesending fra TV-aksjonen, som har blitt lagt ut på Youtube.

2 thoughts on “Å bli minnet om sammenhenger

Leave a Reply