Vegansk Julefestival

Vegansk Julefestival 12 desember 2015Jeg elsker jul. Tradisjoner, generelt. Det trygge og faste som skjer hvert år. Det er gode minner. Luktene, lydene, varmen og musikken. Jeg vet jeg er optimistisk når jeg håper drømmemannen engang i fremtiden skal være like begeistret for jul som meg. Men det er lov å drømme.

En annen ting jeg drømmer om er at det i fremtiden skal skapes nye tradisjoner. Nemlig at det også skal oppleves et herlig etegilde å være veganer i juletiden. Denne saken har Thomas H. Olsen, mannen bak bloggen «Veganmannen» tatt i egne hender når han for første gang lansere en helt vegansk julefestival på Vulkan i Oslo nå i desember.

Jeg husker Thomas fra mange år tilbake i dyrevernsmiljøet og må innrømme at jeg den gang tenkte at han nok var en nyfrelst dyreverner som var på en “hype”. Så feil kan man ta. Siden den gang har initiativene hans imponert meg og da vi møttes for et lite kaffeslabras nylig fikk jeg de harde fakta på bordet.

 

«Veganmannen» ble veggis i en alder av 12 år!

Legg sammen ingrediensene; en lang dag på Bø Sommarland, ankomst campingen hvor årets sommernyhet er et eller annet stykke av en gris på grillen. Det er ikke uten videre at uttrykket grilldresser assosieres med campingplasser. Jeg er selv oppvokst i nærheten av en og kan meddele at de brukes ofte og det grilles mye.
12 år gamle Thomas kan ikke noe annet enn å lukte noe som oser brent hud i sommerparadiset. Der og da bestemmer han seg for å slutte å spise kjøtt. Han rusler heller bort til kiosken hvor det vegetariske utvalget bestod i pommes fritz. Deretter fulgte mer eller mindre traumatiske julaftener hvor nudler ble løsningen for å slippe å tilbringe unødig tid på et kjøkken, i osen av stekt hud, nok en gang.

Det er kanskje en stor klisjee, men det viser seg ofte at motgang gjør oss sterkere. I Veganmannens tilfelle har det nå ført til at han har lagt til rette for at alle som ønsker det skal kunne oppleve herlig, tradisjonsrik julemat i en vegansk drakt under årets Veganske Julefestival, 12. desember. Ikke bare kan du fråtse ivei med god samvittighet for både dyr og miljø, men du kan også lære å lage en vegansk jul med noen av de beste kokene i vårt langstrakte land på området.
BAUBLE-2

Thomas har booket tre etasjer for anledningen. Allerede er over 8000 har meldt sin interesse på facebook, så her kommer det til å bli fullt. Målet er at Vegansk Julefestival skal vokse seg større enn de store julemarkedene hvor kjøtt, ull og pels frontes som det eneste tradisjonsrike alternativet.
Det er bare å begynne å glede seg. For dere som er litt inne i sjangeren så kan jeg meddele at Gå Vegan kommer med sin veganske juletallerken, Nøttestekhjelpen ved Mari Hult, som kjent står bak Vegetarbloggen er også på plass. Forfatterene bak boken «Mere kål, mindre jål» kurser deg i vegansk tilbehør og Mirja fra Made with love raw kaker vil stå for desserten. Jane fra Veganmisjonen vil kurse deg i sine berømte vegisterkaker, samt soyaribbe og herlig brun saus. Konfekten kan du lære å lage av Økosjokolade.
Vegansk-PicMonkey Collage

Den røde tråden vil være mat og drikke i første etasje, shoppingen vil foregå i 2. etasje og i 3. etasje er det klart for en pause i julestria med massaje på programmet, veganske manikyr og andre opplevelser.

Som den bloggeren jeg er, hadde jeg tatt med meg noen vintagejulekuler for fotograferingen. Thomas stilte villig opp. Han var positiv og formidlet at det er det han vil julefestivalen skal være, også. Det skal være en flott greie for hele familien som utelukkende er positiv, sier han.
_MG_3665

Jeg har allerede krysset av datoen, Vulkan it’s the place to be, 12. desember.
Vegansk (litt for tidlig) førejulsklem fra Miriam.

For mer info: www.julefestival.com
Foto: Vegansk Julefestival & Miriam Jøms.

Leave a Reply