Kan naturglede redde naturen?

Nå er det din tur

Jeg elsker naturen og friluftslivet. Kan gleden vi får av opplevelser i naturen redde den fra oss selv?

Jeg er så heldig at jeg har vokst opp i en familie som har gitt meg naturopplevelser og kunnskap om natur og miljø. Tidlig dro de meg med på teltturer i Jotunheimen og bestigning av fjelltoppene Galdhøpiggen og Gaustatoppen. Pappa var hobbygeolog og tok meg med på steinturer. Han lærte meg å bruke hammer og meisel, og at man aldri måtte kjøre uoppmerksom forbi veiskjæringer. Der kunne nemlig fossiler og spennende bergarter ligge i dagen. Mamma var en engasjert miljøallrounder som lærte meg artsnavn på blomstene jeg plukket og at naturområder i nærområdet måtte kjempes for. Hun var medlem av Bellona, heia på Frederic Hauge og var svært aktiv i velforeningen i industritettstedet jeg vokste opp i.

Søndagstur

Søndagstur var obligatorisk i familien. Jeg elsket søndagsturene helt til jeg kom i tenåra. Da dukket andre interesser opp, og i en periode var jeg nærmest naturblind. Heldigvis dukket naturgleden opp igjen. Jeg er sikker på at oppveksten med fine naturopplevelser førte meg tilbake til friluftslivet og til et brennende miljøengasjement. Jeg har blitt veldig glad i naturen, og det man er glad i vil man jo også ta vare på.

Nå elsker jeg friluftslivet. Jeg må ut! Ut og oppleve gammelskog med tiurleik og skjeggete bartrær. Kysten med måkeskrik, sand mellom tærne, saltvann i håret og bølgeskvulp. Fjellet med sildrende bekker, fossefall, t-merka stier og melankolske fløytetoner fra heiloen i skumringen. Kulturlandskapet med sjeldne blomsterarter, viper som danser samtidsdans på himmelen og salamanderdammer.

Rådyr_Naturen har dessverre ingen stemme og kan ikke kjempe for sin egen tilværelse. Politikere lytter ikke til måkeskrik, brølet til fossen eller den surklende mosen når saker skal vurderes og besluttes. De lytter til ord, menneskestemmer, argumenter og tall i bunker av sakspapirer.

Vi har derfor et ansvar for å snakke for naturen til de som bestemmer. For meg er naturgleden noe av det viktigste som finnes, men hvordan kan vi måle verdien av en naturopplevelse? Hva koster egentlig opplevelsen av å klatre i en gammel eik, lek i barndomsskogen, følelsen av å se en vakker utsikt, oppleve en orrfuglleik eller nyte lyden av et fossefall? Det er vanskelig å bevare natur ved å kun argumentere for følelser naturen gir oss. Mine positive følelser for natur teller ikke like mye som når jeg argumenterer for at naturen kan brukes til noe nyttig for oss mennesker.

Friluftsbarn

Heldigvis skjønner flere og flere at naturglede er viktig for samfunnet. 9 av 10 nordmenn driver med friluftsliv, og samfunnet kan spare milliarder i året på at flere blir mer aktive i naturen. Naturen skal visstnok også dempe stress og ha en positiv innvirkning på den mentale helsa. Med tall og økonomiske beregninger har naturgleden som følger med friluftsliv blitt mer aktuelt i den politiske debatten om å ta vare på naturen.

Portrett Mariken (2)

Helt tilslutt vil jeg gi noen tips til grønn turglede:

– Den norske naturen er full av friske, sunne og smakfulle råvarer. Lær deg noen spiselige vekster og plukk dem i sesong.

– Sjekk bruktbutikker og loppemarkeder for friluftsutstyr og turklær, eller lån utstyr av noen du kjenner om du vet du ikke kommer til å bruke utstyret så ofte.

– Ta hensyn til naturen og andre turmennesker. Lær deg hvordan du kan ferdes sporløst i naturen. Rydd raste- og overnattingsplassen etter deg.

– Bruk nærområdet mer. De fleste har tilgang til natur i nærområdet som man kan sykle eller gå til. En liten skogflekk kan være mer spennende enn man tror.

– Det finnes mye god kjøttfri turmat. Hva med pannekaker, pinnebrød, bakt potet eller grønnsaks- og linsesuppe på bålet?

Desserttips: Egenplukka bær med vaniljesaus.

Mariken Kjøhl er en grønn friluftskvinne og naturverner. Har en mastergrad i økologi fra NMBU i Ås og jobber i dag som fylkeskoordinator for Forum for Natur og Friluftsliv i Telemark.

Grønnejenter4
Meg som liten på tur med foreldrene mine i fjellet.

Leave a Reply