Balkongpoteter

Hvordan dyrker man poteter i byen? Eller rettere sagt, får man noe potetinnhøsting når alt man har er en balkong i fjerde etasje og èn stor potte?

Det starta med at jeg fant en pose med mandelpoteter jeg hadde glemt innerst i skapet i midten av mai. I papirposen, som hadde ligget i mørket en god stund, hadde noen få innskrumpa poteter begynt å spire.

Og siden jeg og Kari-Anne har hatt vårt Prosjekt grønne fingre gående en stund nå, så ble jeg i et øyeblikk litt inspirert og puttet to av potetetene i en ledig, stor potte jeg hadde stående på balkongen. Litt vann og så, glemte jeg hele greia i noen uker.

hvordan gro poteter, grønn, dyrking, bonde, byen, balkong, poteter,

Til min store overraskelse, så kom det små, grønne spirer opp av jorda. Ganske vilt, tenkte jeg, og henta mobilen for å ta noen bilder (selvfølgelig). Spirene ble vannet jevnlig, og fikk en omgang med plantenæring. Deretter dro jeg på ferie i tre uker, og krysset fingrene for at potetene ville klare seg med sporadisk vanning fra venner og familie som kom innom.

hvordan dyrke poteter, potetplante, poteter, gro, dyrke, byen, grønn, dyrke selv

Etter ferien viste det seg at potetplanten klarte seg fint! Sommeren hadde vært regnfull, men ikke kjempekald, så planten spiret og spiret. Etterhvert kom det fine hvite blomster på planten.

potet, blomst, hvordan dyrke poteter, byen, balkong, hage

Men så var jo det store spørsmålet – når skal man høste?? Potetene ligger jo under jorda, og byjente som jeg er, kunne jeg ingen høstetriks som jeg har lært av en besteforelder. Dermed måtte jeg ty til nettet og søkte meg frem til at poteter skal ligge i jorda frem til midten av september (se denne veldig gode forklaringen hos Geitmyra).

I midten av september, før det begynte å bli skikkelig kaldt på natta, var det frem med spaden og hagehanskene for å grave etter gull.

Potetgull, lissom.

hvordan dyrke poteter

De ble litt små, siden jeg glemte å hyppe de. Hypping, altså, det er at du graver små hauger rundt nederste del av potetplanten slik at den kan danne nye knoller. Likevel fikk jeg rundt en halv kilo med poteter med minimum innsats.

vegetarburger, hamburger, ovnsbakte poteter, grønn, hvordan dyrke poteter, hage, balkong

Middag den kvelden ble hamburger med ovnsbakte poteter. Slår aldri feil! Lekse til neste balkongpotetdyrking: husk å hyppe!

Leave a Reply