Sykle til Paris for klima

#1

Klimaforhandlingene i Paris nærmer seg med stormskritt. Neste uke møtes verdens mektigste for å forhandle vår og klodens fremtid. Det er litt over et halvt år siden det gikk opp for meg at det er nå det skjer, og jeg tenkte ”der vil jeg være”!

Mer om min reise til Paris kommer senere, men først: Jeg mener ikke å si at ”det er nå eller aldri”. Det er vel mer ”nå og alltid”. Uansett hva som skjer nå i desember vil det legge føringene for internasjonal klimapolitikk.

Selvfølgelig skulle jeg helst sitte ved forhandlingsbordet, men de stolene er jo dessverre reservert. Hva kan jeg gjøre for at verdens ledere skal legge en ambisiøs og rettferdig plan for å få verden 100% fornybar? Pent lite, og etter mange våkenetter ble det klart for meg at tiden er inne for å gjøre noe drastisk.

#2Marie.de.COP
Foto: Peter Estdahl

”Sometimes you have to take little steps and sometimes you have to run like a Buffalo” sies det i Avi Lewis dokumentar This Changes Everything. Nå er det på tide å løpe som en Buffalo. Vi kan klare å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader om vi gir alt, det er et superambisiøst mål. Jeg ville sette meg et mål som virket like ambisiøst og vanskelig; og bestemte meg for å sykle fra Oslo til Paris!

DCIM101GOPRO
Foto: Marie Storli

2000 kilometer på 2 hjul i løpet av 30 dager. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare det, men jeg tenker at man kommer jo frem til slutt om man bare begynner å tråkke i riktig retning. Slik må vi tenke om å løse klimakrisen også.  Omstillingen til et grønt samfunn er en enorm utfordring. Heldigvis kan den brytes ned til enkle løsninger som hver for seg er helt overkommelige.

Mine topp to krav til norske klimatiltak er (1) all olje i arktiske strøk må bli liggende i bakken og (2) én prosent av BNI må øremerkes FNs klimafond. Med dette vil vi allerede ha kommet godt på veg til løsningen, verre er det ikke. Signaliserer vi dette allerede i Paris kan det motivere flere land til å tørre å sette seg mål.

#4
Rasmus Hansson hilser meg avgårde fra Stortinget. Foto: Lage Nøst

Let’s do it!

Marie Storli er 23 år og studerer Samfunnsøkonomi på Blindern når hun ikke engasjerer seg i Miljøpartiet De Grønne eller Grønn Ungdom hvor hun sitter i Internasjonalt Utvalg. Opprinnelig kommer hun fra Tromsø, men flyttet til hovedstaden for å studere og trives som plommen i egget på Grønland-Tøyen hvor hun bor og tilbringer det meste av sin tid.

Tour de COP blogger og kan følges både på facebook og instagram. #TourdeCOP

Leave a Reply