Tenn lys

HPIM1627

I dag er det første søndag i advent. Stua er julepyntet og adventsstaken står klar. Dessverre er det fort gjort å brenne både palmolje, soya og petroleumsprodukter på staken.

Palmolje er hovedårsaken til at regnskog blir felt i Asia, og soyaplantasjer i Brasil er sterkt forbundet med avskoging i Amazonas. Dette er to produkter det er lurt å styre unna, for regnskogen sin del. I tillegg inneholder stearinlys ofte parafin, som er et petroleumsprodukt. Når man brenner levende lys, slipper man ut klimagasser akkurat som når man kjører bil.

Heldigvis finnes det håp for lysene som gjør mørketida levelig. Fordi det er overhode ikke vanskelig å leve ut en hvit jul og en grønn adventstid med levende lys. Regnskogsfondet har laget en oversikt over hvilke typer lys som er uten palmolje, stearin og soya på sine hjemmesider, og hvor du kan få tak i dem. Det går også an å brenne bivokslys i stedet. Det er miljøvennlig, kan fås økologisk, er bedre for helsa, lukter godt OG du kan rulle dine egne om du vil få utløp for litt kreativitet.

I tillegg er det lurt å huske på Siris gode råd om å gjenvinne metallbeholderen på te-lysene som metallemballasje. Så kan det første adventslyset bare brenne i vei. For pur, grønn glede.

One thought on “Tenn lys

Leave a Reply