Vintage, retro eller “brukt” jul?

_MG_3741
Jeg har sagt det før og jeg sier det gjerne igjen. Jeg elsker jul. Dette er en innrømmelse som krever utbrodering. Det å elske jul er som alt annet, relativt. Det jeg elsker med jul, er nemlig det gode gamle. Gjenbruk på sitt beste.
_MG_3760

Jeg kan nesten kjenne det i kroppen. Spenningen i det å vente. Personlig er jeg oppvokst på et småbruk utenfor Fredrikstad. Det la jo den perfekte rammen for en romantisk juledrøm som jeg fortsatt dyrker. Vi pyntet opp med granbar fra skauen og kjøpte alltid julenek fra det lokale skolekorpset. Fjøsnissen sørget jeg selv for at fikk en tallerken med grøt hver julaften og musene danset nok på låven av den grunn. Vi hadde peis i stua hvor julestrømpene hang med litt ymse på julemorgen. Kanskje vi til og med fikk en liten morgengave.
_MG_3768

Det rare er at når jeg tenker tilbake så handler majoriteten av de gode minnene om alt annet enn noe «kommerst», som så mange forbinder med jul i disse dager. Det handlet om å ta frem det samme som i fjor. Julepynten som var pakket ned på loftet, og gleden over å se det samme hvert år. Det ble liksom litt som å møte en gammel venn igjen, år etter år. Et gledens gjensyn.

Nostalgi på Fretex!
Nostalgi på Fretex!

Vi hadde hver vår gamle nisse, vi tre jentene. På peisen sto den store nissen som var litt mer amerikansk i stilen til å sette et telys i. Kongerøkelsen var fast innslag og vi hadde den samme julemusikken. «En rosa från Betlehem» rører meg så dypt i hjerterota som få andre toner. Bare coveret på den CD-plata gjør meg glad. Pappa pleide alltid å pynte fruktfatet med fiken og dadler. Så var det masse levende lys og jul i stua.

Det er en ærlig innrømmelse at jeg ikke helt forstår hvordan julen kan være motepreget, eller retter sagt, trendpreget. Siden jeg elsker å lese de magasinene jeg måtte komme over, særlig interiør, så har jeg skjønt at det ene året så skal det være hvit jul, det neste året lilla og det tredje året sølv! Det er i alle fall det de kule i interiørreportasjene fremviser. For meg er jul tradisjoner, ikke trender. Men vi alle flytter ut på et tidspunkt, og vi kan ikke da nødvendigvis legge beslag på hele familiens julepynt-kolleksjon. Derfor dro jeg nylig på julepyntshopping på Norges største Fretex-butikk rett utenfor Oslo. Den butikken som har et eget busstopp som heter Fretex.

Å handle brukt er nærmest som å gå på skattejakt. Du aner ikke hva du kommer til å finne. Noen ganger går jeg tomhendt hjem etter å ha sondert terrenget. Andre ganger har jeg blitt den lykkelige eier av en kommende favorittkjole til 25 kr som høster kompliment uten like, hver gang jeg lufter den.

Denne gangen var jeg ute etter å finne litt «ny» julepynt, i utgangspunktet for å pynte opp på jobben til jul. Man kan ikke beskylde Fretex for å ikke henge med i tiden. Det første jeg møtte var langbord med julepynt kategorisert etter farger. Gull-pynten hadde fått hedersplassen. Videre stod det kister fulle av julekuler i alle farger og motiver. Flere av de var fortsatt i sin originalemballasjen, og klare for å få skinne på nytt.
_MG_3758

Jeg vil påstå at det fantes julepynt på Fretex for enhver smak. Jeg så ting som ville passet minimalisten, «makismalisten», trendsetteren, retro-entusiasten, hipsteren, samt den tradisjonstro!
Det å handle brukt er en positiv opplevelse på alle måter for meg. Gjenbruk er miljøvennlig. Økonomisk så får man mye mer for pengene. Stilmessig så kan jeg få helt unike plagg og ting som jeg aldri har sett før, og ikke minst så støtter man også en god sak.

Noen ganger ender jeg allikevel opp med noen bomkjøp. Nylig tittet jeg innom Fretex Unika på Grunerløkka. For rastløs til å prøve, sjanset jeg på at den røde fløyelskjolen ville passe perfekt som mitt nye juleplagg. Dessverre så jeg ut som noe som kunne minne om en mindre heldig etterligning av en kalenderpike i desembermåned. Heldigvis hadde jeg tatt vare på kvitteringen, og fikk byttet den i Fredrikstad. Der gikk jeg så rett på drømmekjolen. Samme stoff, men denne gangen i dyp grønn farge og med et klassiske vintage- snitt. Og det beste av alt på et salgstativ til 100 kr. Det var nesten som jeg begynte å grine når jeg prøvde den hjemme etterpå. Den satt som et skudd!

Fretex er liksom litt julaften hver gang jeg kommer dit. Noe skal få et nytt liv.
_MG_3709
God advent!
Med ønske om en fredlig og magisk førejulstid!
Miriam.

2 thoughts on “Vintage, retro eller “brukt” jul?

  1. Dette innlegget beskriv ganske godt kva eg føler for Fretex – og andre bruktbutikkar for den del. Kjøper omtrent alt eg treng av kle, møblar, kjøkkenutstyr, bøker, gåver og småtteri der. Bruktshopping er shopping med godt samvit :-)

Leave a Reply