Hjemmelaget veganmarsipan

IMG_3399Hvert år lager venninnen min, Linus, marsipan i julegave til sin far. I år var jeg så heldig å få være med å lære denne kunsten. Her får du Linus’ oppskrift og tips.

Du trenger:

  • ca. 5 dl mandler
  • 2 dl melis
  • 2 ss linfrø

Og eventuelt…

  • sjokolade (melkefri da gjerne!)

Vi skoldet mandlene, og kvernet dem så i en mandelkvern – et veldig spesifikt kjøkkenredskap, som er nyttig når man lager marsipan år etter år. Man kan sikkert bruke foodprocessor i stedet, men resultatet blir lettere og mer som dun hvis man bruker den manuelle mandelkvernen.

I følge Linus burde egentlig mandlene tørket etter at vi hadde skoldet dem, ved å sette dem i ovnen på lav temperatur rundt en time. Vi juksa litt, og hoppet over den delen. Men gjør det gjerne du, så får du sikkert enda diggere marsipan.

I stedet for å bruke eggehvite kan du lage linfrøhvite! Du koker bare to spisesjeer linfrø sammen med en kopp vann. Det kokes i 5 minutter, og siles før du kan bruke den slimete massen som fullgod erstatning for eggehvite.

Nå har du alt du trenger klar! Så det er bare å blande det hele sammen, forme det i kuler eller staver og dyppe dem i sjokolade, hvis du vil det. Helt til sist sender du det avgårde til far eller noen andre du er glad i.

God jul!

Leave a Reply