O jul med din glede

PrintJeg elsker julen, men feirer den ikke. Jula for meg er venner, samvær, lysende gater, og klementiner. Altfor mange klementiner.

I disse dager får jeg ofte spørsmålet om hvordan det går med juleforberedelsene og gaveshoppingen. De som ikke kjenner meg så godt blir litt satt ut når jeg sier at: Joda, det går fint. Feirer ikke jul og har ingen gaver å kjøpe!

I Bosnia, der jeg opprinnelig er fra, feires det jul selvfølgelig. Faktisk to ganger i året – kristen jul 24.-25. desember og ortodoks jul i januar. Men min familie er ikke kristne og har aldri feiret selv. Da vi flyttet til Norge, ble det heller ikke så veldig naturlig for oss å ta opp den tradisjonen og feire på juleaften. Likevel, jeg elsker stemningen rundt jula.

Print

 

Det jeg elsker mest er den utrolig gode tilgangen på klementiner. Altså, for noen er jul den første slurken med julebrus, men hjernen min går i umiddelbar ho-ho-ho modus med en gang jeg kjenner lukten av klementiner. Det tynne skallet som skrelles så lett, båtene som det er så lett å dele med de som sitter rundt deg, syrligheten og søtheten når du tygger på det myke fruktkjøttet…. En fast tradisjon for meg i jula er å spise meg nesten kvalm på klementiner hver dag før jul.

Print

Desember og tiden før julaften er en tid for å treffe folk. Det er julebord over en lav sko, og man skal presse inn mange avtaler, middager og selskaper før juleaften. Skjønner egentlig ikke helt hvorfor man på død og liv må treffe alle før jul? Er de ikke der etter jul, eller ellers på året?? Uansett, jeg synes egentlig at det er en veldig fin tradisjon. Det er vanskelig å si nei til å tilbringe mer tid sammen med folk jeg liker og setter pris på. Særlig hvis samværet krydres med klementiner og pepperkaker.

For en byjente som meg, så er det ganske utrolig å se forvandlingen byen går gjennom i desember. Det er pynt overalt og gatene stråler i vintermørket. Jeg setter pris på at til og med de helt vanlige trærne, de som ser litt triste og nakne ut der i sentrum, staser seg opp med julelys i greinene sine. Det gir en varm følelse av høytid når jeg går gjennom gatene i Oslo. Forbi de overfylte butikkene og med stillhet i tankene.

OJULMEDDINGLEDE-GRØNNEJENTER-ZLATA-01

Stillheten er egentlig det beste med jula. Stillheten etter at siste tone i sangen er spilt og Askepott og prinsen har ridd av gårde i snøen på hesten Jurášek. Lyden av skrittene mine i snøen når jeg går tur gjennom det stille nabolaget på juleaften. Roen fra kravene om at jeg skal noe, må rekke noe, må få noe ferdig. Stillheten i rommet etter at jeg har våkna fra en plutselig lur på sofaen under ullpleddet, og det fortsatt er julekaffe og klementiner igjen.

Ønsker dere alle en stille, fredelig og glad jul!

 

Alle illustrasjoner: Nina K. Bellika

One thought on “O jul med din glede

Leave a Reply