O’ jul med din gledelige nøttestek

IMG_1350

Nå har jeg vært vegetarianer i snart fem år, uten noen gang å savne kjøtt. Bortsett fra i jula. Det er ikke det at jeg synes at julekjøttet er så mye bedre enn vegetarisk mat, men det handler om tradisjon.

Det er ikke så lett å vite hva man skal forbinde med julemat om ikke rakfisk, pinnekjøtt og ribbe. I år virker det imidlertid som om tradisjonene er i rask endring, når de på “Kvelden før kvelden” lager rødbeter og chevré som alternativ til ribba. Heldigvis for meg, har jeg mange gode venner i adventistmiljøet, de som brakte vegetarianismen til Norge. Der gleder alle seg til å komme hjem til kastanjesteken, glutenrullen og pekannøttsteken. Nå som det straks er nyttårsfeiring kan det være godt å ha en god nøttesteksoppskrift i ermet.

Som faren min så på kornet formulerte det:

Hei alle ekorn. I jula sitter vinterpelsen grå og fin, og det er tid for NØTTEPUDDING! Retten anbefales også på det varmeste til alle dere som ikke er klar for en tur i trærne. Puddingen gjør deg fin i pelsen og kvikk i steget. Til dessert smaker det med nøtter og en kongledram. Den morroklumpen. Det blir aldri riktig julestemning uten litt veggismobbing.

 

Valnøttestek til fire personer

  • Ta en og en halv boks med valnøtter (eller en annen type nøtt om du heller vil) og hakk dem fint.
  • Smuldre opp seks kavringer og ha dem i en bolle med nøttene.

kavring

  • Bruk to sjalottløk (eller annen løk)  og finhakk dem også.
  • Sleng i to hvitløksfedd også finhakket.
  • Etterfulgt av en boks med cottage cheese.
  • Rør inn tre egg og litt fett (smeltet smør eller olivenolje).
  • Krydre med en spisesje grønnsaksbuljong, muskatnøtt, salt og pepper.
  • Enten kan du ta alt i foodprosessor og kjøre det til en finmalt deig, eller bare hakke alt og røre det sammen om du vil ha en litt grovere stek.
  • Så er det bare å helle deigen over i en form, ildfast, paiform eller brødform for eksempel, men noe med litt høyde og som ikke er for stor, sånn at steken kan bli litt tykk.

rørt

Så kan du steke den på 160 grader til den er fast og gylden. Da kan du banke steken ut av formen og legge den på fat med ferske grønnsaker. Kanskje er det digg med litt sopp i steken eller noe og? Det tenkte jeg at jeg skulle prøve i morra. Serveres gjerne med en rødvinssaus på løkbase.

Lykke til!

 

 

One thought on “O’ jul med din gledelige nøttestek

Leave a Reply