Vår Valentinsdag

photojoiner

Grønne jenter elsker å feire kjærligheten! Kjærlighet for mennesker og natur er viktig for å ta vare på jorda. Men hva med Valentinsdagen, er den bra eller dårlig for kloden?

I går var det Valentines-dag – en feiring som vi i større og større grad omfavner i Norge. Rundt halvparten av nordmenn mellom 16 og 19 år har adoptert den amerikanske tradisjonen, viser en undersøkelse som Handelsorganisasjonen Virke gjorde i 2014 (les mer om dette i DN).

Selv om feiringen har lange historiske røtter, tilbake til romertiden, er handelsstanden den viktigste drivkraften bak feiringen i dag. Vi bruker hundre tusener på røde hjerter i plast og klissete kort hver 14. februar.

Grønne jenters Valentines-feiring

Grønne jenter mener at kjærlighet kan feieres på andre måter enn med kjøpefest. Slik tilbrakte vi gårsdagen:

zlata
Zlatas Valentinsdag innebar knallvær og knallføre på Dagalifjellet sammen med gode venner. Helt kake etter 17 kilometer på langrenn, men absolutt verdt det, for premien var varm kakao og vaffel.

IMG_0630
Malin hadde Valentins-middag sammen med bestevenninnen.

FullSizeRender-2
Kari-Anne lagde gulrotsuppe til kjæresten sin. (Tullipanene hadde Kari-Anne kjøpt selv, og hun hadde en lengre diskusjon med Øyvind om hvor vidt blomsterbuketter kan være miljøvennelige. Mer om dette senere).

combine_images
Johannes kjærlighetsdag ble tilbragt på gården til foreldrene på Nesodden. Hest er best! Typen var på guttetur i Alpene, så lite romantikk.

combine_images2
Siri hadde planleggingsdate med venninne på Oslo mekaniske verksted, og middag på Olympen med kjæresten Kristian etterpå.

IMG_20160214_171625
Marte tok like så godt med seg kjæresten + seks venninner på isbading i fjorden fra en shabby badstubåt – etterfulgt av en varmende vietnamesisk suppe!

Elsker, elsker ikke blomsterbuketter?

Blomster er for mange selve symbolet på Valentinsdag, og særlig roser. Men avskårede er kanskje ikke så miljøvennlig? Vi synes disse tipsene fra Naturvernforbundet passet seg å dele post Valentines-dagen:

  1. Plukk blomster selv

I sommerhalvåret er det ikke nødvendig å dra til butikken for å få tak i en blomsterbukett. Du kan lage vakre buketter med både ville blomster og hageblomster. På bloggen Moseplassen får du tips til hvordan du plukker blomster og får dem til å holde lenge. Dessuten kan du dekorere med mose, kvister og andre naturmaterialer.

2. Kjøp Fairtrade-merkede blomster

Fairtrade er en sertifiseringsordning som garanterer skikkelig betaling for produktene og trygge sosiale vilkår for arbeiderne. Mester Grønn og flere dagligvareforretninger selger Fairtrade-merkede roser og nelliker.

3. Spør etter Fairtrade-blomster

Be om at blomstene tas inn hvis de ikke er tilgjengelige. Det er ikke mange henvendelsene som skal til før blomstene er i hyllene.

2016-02-13 20.47.19

4. Kjøp blomster fra utviklingsland

Eksport av blomster tilfører flere av verdens fattige land får verdifulle inntekter som kan hjelpe landene ut av fattigdom. En studie fra Universitet for miljø- og biovitenskap på Ås viser dessuten at roser importert fra Afrika kan gi mindre klimagassutslipp enn norskproduserte roser – til tross for den lange transporten. Grunnen er at det brukes mye energi til oppvarming og belysning i norske drivhus i motsetning til i tropiske land.

5. Unngå blomster dyrket i drivhus

Spør i butikken. Finner du nord-europeiske blomster i februar, har fremdyrking skjedd ved kunstig oppvarming og belysning. Kommer blomstene fra Afrika eller Latin-Amerika er de mest sannsynlig ikke dyrket i drivhus. Miljøbelastningen av transport fra opprinnelseslandene er mindre enn miljøbelastningen fra oppvarming og belysning av drivhus.

(Takk til Naturvenrforbundet, vi tillot oss og kopiere tipsene deres rett inn i denne bloggen).

I tillegg hevder Mestergrønn at deres tulipaner er miljøvennlige. De skriver at deres tulipaner, som er produsert på Hov i Land av J. Karlsen Gartneri, ikke forårsaker co2-utslipp. Veksthuset er nemlig oppvarmet på biovarme som produseres av returflis, og gartneriet har et spesielt lavt energiforbruk per tulipan. Les mer om det her.

Vi håper dere hadde en god valentinsdag/morsdag/søndag i går!!

**smask** fra Grønne jenter

 

Leave a Reply