Min dag i delingsøkonomien

sjenkJeg har flyttet inn i ny leilighet denne høsten, og har endevendt både loppemarkeder, Fretex og finn.no for gode bruktfunn. Uten bil i Oslo er dette en utfordring. Jeg har lastet 2 meter lange hyller inn på 37-bussen og båret lenestoler på hodet gjennom byen. Nå har jeg funnet redningen: nabobil.no. Her er beretningen om en dag i denne “delingsøkonomien”.

Jeg hadde trålet finn.no i noen uker med søkeordet”retro”, møbel: “Sjenk”, sted: “Oslo”. Mye var fryktelig dyrt og andre ble solgt før jeg rakk å tenke. Det er tydelig flere som er på utkikk  etter slike møbler i Oslo. Lang historie kort, jeg fant sjenken, på Østensjø. Østensjø ligger litt for mange bussbytter unna til at det fristet særlig å ta den på bussen. Jeg hadde derimot en kompis som hadde bil som jeg kunne låne. Men det viste seg at sjenken var for lang til at den ville ha fått plass i den.

Da kom jeg på at jeg meldte meg inn i nabobil.no for ikke lenge siden. Et fantastisk initiativ som omtales som “bilenes airbnb”. I følge gutta bak nabobil.no står en privatbil i snitt ubrukt 23 timer i døgnet. Det er et enormt potensial i dette.

Konseptet er vinn-vinn for alle parter; privatpersoner kan tjene penger på bilen sin som ellers ville stått parkert. Og de som ikke har bil trenger ikke kjøpe egen bil da man kan leie enkelt i nærheten. Dette kan spare miljøet. I følge gründerne kan én delingsbil erstatte 9-13 vanlige biler.

Sjekk ut hvor i byen du finner ledige biler på nabobil.no
Sjekk ut hvor i byen du finner ledige biler på nabobil.no

Jeg hadde registrert førekortet hos dem noen uker i forveien og de hadde godtatt meg som potensiell leier. Jeg logget inn og sjekket ut Oslo, huket av for varebil og fant en bil til 400 kr. dagen eller 100 kr. timen, med minimum 3 timers bruk. Fyren som leide ut hadde masse gode anbefalinger og virket veldig grei å ha med å gjøre. Bilen var ledig i tidsrommet jeg trengte den, og jeg booket en feiende flott Ford Transit Connect for den nette sum av 300 kr for 3 timers lån.

Med andre ord, langt mindre enn en taxitur til Østensjø hadde kostet meg. Fyren jeg skulle låne bilen av viste seg å være veldig ryddig. Jeg betalte summen på forhånd til nabobils konto og noterte bensinmåler og kilometerstand på nettsiden før jeg kjørte avgårde. 2,5 timer senere var bilen trygt tilbake på Grünerløkka og vi kastet nøklene opp til eieren gjennom vinduet.

Skulle noe mot formodning gå galt, er forsikring inkludert i leieprisen og følger automatisk med i alle leieforhold for både leietaker og utleier. Hvis det skjer en skade, så dekkes bilens verdi, opptil 1 000 000 kroner. Ikke dårlig.

Nå står sjenken trygt i stua og jeg leter videre etter nye skatter på nettet.

Leave a Reply