#verdensgjennomsnittet: Shoppestopp

collage shoppestopp
Jeg hater å shoppe, så det å ha shoppestopp i et år burde ikke være noe problem. Men hva gjør du når alle klærne dine rakner, skoene dine faller fra hverandre, mobiltelefonen blir ødelagt og du går tom for sminke?

Som nevnt i tidligere innlegg så var mitt nyttårsforsett i 2015 å kutte mine personlige klimagassutslipp ned til verdensgjennomsnittet. Hver gang vi gjenbruker et kilo tekstil sparer vi miljøet for 11 kg CO2, en halv liter kjemikalier og 2500 liter vann.

Et av målene var derfor å ikke kjøpe noe. Verken klær eller ting. Ikke en gang brukt. Av de fem tiltakene jeg skulle gjennomføre for å kutte utslipp, tenkte jeg at shoppestopp ville bli det desidert enkleste. Shopping er nemlig noe av det kjedeligste jeg vet.

Problemet er at når du i utgangspunktet ikke shopper noe særlig, så har du heller ikke noe særlig klær eller sko. Allerede i februar 2015 begynte de få klærne og skoene mine å kapitulere. En etter en.

IMG_0310red
Teite vintersko uten såle. Foto: Joachim Skjævestad

Det startet med vinterskoene mine. Sålen datt rett og slett av, og det var ingen vits å levere dem til en skomaker. Jeg måtte kjøpe noen. Det ble noen brukte sko fra Robot i Oslo. Meh, det hadde ikke gått to måneder en gang og jeg hadde allerede brutt løftet mitt om  ikke å kjøpe noe.

Problemet med å kjøpe brukt er at det ikke alltid er like god kvalitet som når man kjøper nytt. Rett og slett fordi at det allerede er slitt. Det tok ikke lang tid før mine nye brukte sko fra Robot også begynte å gå i oppløsning.

IMG_0312red
Enda teitere sko med enda teitere såle. Foto: Joachim Skjævestad

Det stoppet ikke der. Bare noen uker etterpå revnet begge buksene mine. Begge var kjøpt brukt, og var de enste jeg hadde. På et byttemarked fikk jeg meg et par nye bukser. Men jommen, skulle du ha sett. De begynte også å rakne i glidelåsen. Det burde ikke være noe problem å skifte glidelås, men jeg er ikke noe flink til å sy. Det ble til at jeg gikk med buksene i kombinasjon med lange gensere slik at jeg unngikk å blotte den turkise trusa.

IMG_0323red
Blotting av turkis truse på grunn av teit buksesmekk som rakner i sømmen. Foto: Joachim Skjævestad.

Men jeg har ikke bare kledd meg som en slask. Vi i Grønne Jenter arrangerte flere byttekvelder i 2015, og jeg tror jeg har byttet ut nesten hele garderoben min i løpet av år. Tips til byttefest finner du her. 

IMG_7236
Zlata og Kari-Anne på byttefest.

Kari-Anne, Miriam og jeg er ganske like i størrelsene. Så jeg har i hovedsak spankulert rundt i deres klær i et år. Det er er mye gøyere å gå med klær som har en historie. Byttekvelder er noe av det hyggeligste jeg vet om. Garderoben kan bli oppdatert uten at jeg trenger å stå i klamme og trange butikklokaler. Likevel er det slik at jeg blir mye fortere lei av klærne jeg har funnet på et byttemarked. Tiden fra jeg føler jeg dritfin til slask er ganske kort. Klærne er det ingenting galt med, så da må det være hjernen min.

collage malin 4
Bukse og jakke fra Kari-Anne. Topp fra Fretex.

Kanskje var det den damebladpåvirka hjernen min som fortalte meg at jeg MÅTTE ha en ny kjole til TVaksjonen. Der er det jo masse kjendiser. På et loppemarked fant jeg meg en kjole til 50 kroner. Enda en gang hadde jeg sprukket. Kjolen elsker jeg, og jeg har brukt den på to julebord, i bursdag, på byen og på julaften i ettertid.

tv-aksjonen
TVaksjonen

Så hva med andre ting enn klær? Jo, nå skal du høre. Jeg kjøpte ikke noe ny sminke i 2015. Det betyr jo at jeg måtte bruke det jeg hadde, og da blir jo utvalget ganske labert. Det gikk i to farger, svart og gull. Jeg fikk en foundation av ei venninne, så den har jeg brukt opp. Så skal jeg innrømme at Grønne Jenter har fått litt økologisk kosmetikk gratis fra ulike forhandlere. Det har jeg brukt litt, men det meste reagerer jeg allergisk på.

sminke og elektronikk
I mai i fjor tok mobiltelefonen min kvelden. Den hadde jeg kjøpt brukt, og jeg hadde allerede reparert den et par ganger. Nå var den helt umulig å ha med å gjøre. Jeg fikk en brukt iPhone 4 av en venninne som fungerer helt OK, bortsett fra at den er urimelig treig.

Alt i alt. Jeg klarte ikke å nå målet mitt om ikke kjøpe noe som helst, men jeg har iallfall bare kjøpt ting brukt.

Fem tips til shoppestopp:

1. Er du en av dem som er ganske glad i shopping? Unngå å gå innom butikker bare for å kikke. Det er så lett å bli fristet.

2. Om klærne, skoene eller andre ting blir ødelagt – prøv å reparere det.
Naturvernforbundet har nylig lansert en kampanje som heter Ta Vare På Det Du Har. Her finnes det masse tips om hvordan du kan fikse det du har, eller hvor du kan få hjelp om du ikke kan gjøre det selv.

3. Hvis du mot formodning må kjøpe noe, kjøp det brukt og sørg for at kvaliteten er god. Det er så kjedelig om det blir ødelagt i løpet av kort tid eller at det lukter rart etter du har brukt det litt.

4. Arrangér byttekvelder. Det er helt klart den hyggeligste måten å få seg nye klær på.

5. Finn noen venner som har ganske lik størrelse som deg selv, og spør om dere kan byttelåne klær. Jeg har nesten bare brukt klær som en gang tilhørte Kari-Anne og Miriam i Grønne Jenter. Det er to damer jeg syns er utrolig flotte, og jeg fikk en selvtillitsboost av å kunne se at vi egentlig har ganske like kropper.

4 thoughts on “#verdensgjennomsnittet: Shoppestopp

  1. Hei!
    Vil anbefale siden “loveyourclothes.org.uk” og oxfam.org.uk (DIY-delen især). Håper jeg ikke ble tipset av disse av deres sider? Ammetåke. På førstnevnte har de et innlegg, på førstesiden nå,”clothes that last a lifetime” med bla spesiell type Dr. Martens sko som skal vare lenger. Som om de vanlige ikke varer kjempelenge som de gjør. Jeg skal være så vanskelig å anbefale deg å kjøpe slike typer (merke) sko, og selv synes jeg at dongeribukser i ren bomull, uten stretch (?) varer mye lenger enn blandingsbukser. Lettere å lappe, Kjøp de mørke og la de bli lysere og hullete av seg selv. Ullgensere ikke blanding, heller ren ull kjøpt brukt. Ordentlig skinnjakke istedenfor kopi, heller brukt hvis for dyr. Men ikke ta meg for alvorlig. Selv har jeg alt for mye og bidrar til CO2-utslipp og skittent vann og alt mulig rart. Jeg er ikke noe flink selv. Derfor syntes jeg det var fantastisk å lese om deg som ser ut som en million bucks og virkelig er flink og tøff! Jeg er mektig imponert! Stå på! Og jeg lover, kjøper du bedre kvalitet på skoene dine, så er de nærmest umulig å bli kvitt. Jeg kjøpte aldri dyre sko før jeg tilfeldigvis jobbet på skobutikk og datt i gryta litt der. Ikke alt som er dyrt varer lenge, selfølgelig. Alt til hvert sitt bruk.Bruk god til på å finne en modell/passform som er bra og riktig størrelse (ikke for liten, gå heller opp!) og kjøp deg Dr. Martens. De har med heler osv de også. Jeg elsker sko… Især det merket. Beklager at jeg legger meg borti livet ditt, kun ett velment råd. Lykke til!

  2. Hei Bente.
    Tusen takk for tips og hyggelige ord. Veldig kule nettsider! Jeg har ikke vært innom dem før. Neste prosjekt får bli å bli flinkere til å reparere mine egne klær. Det er jeg alt for dårlig på.

    Igjen, tusen takk!

    Hilsen Malin i Grønne Jenter

Leave a Reply