Flyfri ferie

Hvordan dra på ferie uten å fly? Det høres kanskje vanskelig ut, men er det egentlig det? Nordmenn er i Europatoppen hva gjelder innenlandsflyvninger og utslippene fra flytrafikken står for 2-3 prosent av verdens totale utslipp. Malín og Siri deler sine tips til flyfri ferie og hvorfor reisen i seg selv kanskje burde være målet.

Nordmenn flyr som aldri før. Utslippene fra innenriks flytrafikk (det vil si sivil og militær luftfart) utgjorde i 2014 2,6 prosent av de totale norske klimagassutslippene. Den sivile lufttrafikken står for mesteparten av disse utslippene, og har økt med 80 prosent siden 1990. Utenriks luftfart er ikke en gang med, da det ikke telles på norske utslipp.

Så ja, det koster kloden ganske mye når vi bestemmer oss for å ta en helgetur til New York og mange som både er glad i kloden og glad i å reise synes jo dette er fryktelig triste greier. For det å reise er jo virkelig en av de store gleder i livet.

chart

Derfor har vi i Grønne jenter lansert begrepet “Flyfri ferie”. Et ganske enkelt konsept som altså, logisk nok, handler om å dra på ferie uten å fly. Flere av oss har prøvd dette ut, og vi kan melde om særs gode ferieopplevelser. I denne episoden får du en sniktitt inn i Siris sykkelferie i Dolomittene/Alpene ned til Adriaterhavet, og Malíns eventyr på tvers av Lofoten på rulleskøyter.

Det finnes altså flust av muligheten om man åpner øynene for at reisen i seg selv kan være målet for ferien. Ofte tenker vi at det er om å gjøre å komme seg til dit man skal ha ferie, men hva om reisen i seg selv var høydepunktet? Ingen dum idé, mener vi.

Her er en liste over innlegg som tar for seg dette nok så enkle konseptet “Flyfri ferie”:

3 thoughts on “Flyfri ferie

Leave a Reply