Ta vare på det du har – vintersko

Nye vinterskoSnøen daler ned i Oslos gater og det er på tide å finne fram de varme vinterskoene mine. Men yndlingskoene har gått opp i sømmen på tre steder og på den ene skoen har sålen under hælen løsnet. Reparere eller kjøpe nye? Og reparasjon til hvilken pris? 

Vinterskoene mine kjøpte mamma til meg for tre år siden. De er perfekte til å gå med i litt høy snø, supervarme og passer selv med et tykt par ullsokker i. De er fine nok til å gå i byen med, og passer perfekt på hytta og til fjells. Også tar de ikke så lang tid å ta på seg. Viktig kriteriet for meg. Jeg har kanskje ikke vært flinkest til å pusse de inn. I fjor vinter gikk sømmen første gang, og det var min dårlige samvittighet igjennom vinteren.

Vintersko ødelagt

Fredag for to uker siden fikk jeg fikseånden over meg, og tok de med til en skomaker. Den gamle mannen bak disken så lenge og vel på de, og forklarte at disse skoene er laget slik at de må syes for hånd. Med et sukk sa han «produsentene lager sko som gjør det mer krevende å reparere de enn egentlig nødvendig. De kunne bare ha lagt en innersåle bak sømmen slik at man kunne sydd i den.» Og han har jo et poeng… Mye av det vi kjøper er laget slik at det er vanskelig å reparere.

For å få fikset alt krevdes det ganske mye sying for hånd og prislappen var kr. 800 før moms. Ja, for reparasjoner av klær, elektronikk osv. må man betale moms av. Så det blir en slags dobbeltbeskatning, fordi vi både betaler moms ved kjøpet av varen og ved reparasjon. Så den totale summen ble kr. 1000. Det ble dyrere enn jeg hadde håpet og sa jeg tenkte litt betenkningstid. Med de ødelagte skoene i veska, gikk jeg meg en tur på Løkka.

I februar-salget kunne jeg få noen helt nye vintersko til en billigere penge enn å reparere. Men blant Grünerløkkas skobutikker fant jeg ikke noen like gode vintersko som de jeg allerede hadde. Jeg kjente jeg ble litt irritert på systemet, på produsentene og på skattemyndighetene. Hvorfor lager man sko som blir ødelagte allerede før det er gått tre år? Hvorfor lages det sko som er vanskelig å reparere? Og hvorfor må man betale dobbel skatt på reparasjoner? Myndighetene burde jo heller stimulerer til at ting varer og kan bli reparert billig av gamle håndverkstradisjoner som skomakeren. Tenkt om vi blir et land uten skomakere?

Etter en times fundering, gikk jeg tilbake til skomakeren og sa at «ja, det blir reparasjon for jeg vil ha disse skoene videre.» Jeg burde kanskje vært programfesta å gjøre det, men det kosta meg litt. Ja, jeg har hatt kjøpestopp av klær, sko og tilbehør de siste to årene, selv om jeg ved noen tilfeller har brutt det. Også jobber jeg faktisk nå på et prosjekt i Naturvernforbundet som nettopp ønsker å sette fokus på å ta vare på det du har, men allikevel måtte jeg gå noen runder med meg selv fordi prislappen denne gangen bli så dyr.

Nå har jeg fått hentet skoene igjen og til helgen skal vi opp på fjellet og jeg gleder meg til å få brukt dem igjen.

Leave a Reply