Yngve Ekerns beste veggisburgertriks

Det er tid for å ta for seg veggisburgeren i GJ-TV! De som har prøvd vet at det kan være vanskelig å få til, til tider katastrofalt. Mange møter rett og slett «Veggis-veggen». Derfor har vi hentet inn eksperthjelp fra ingen ringere enn Yngve Ekern.

Yngve Ekern, tidligere matjournalist i Aftenposten, forfatter av boka «Kjøttfrie dager» og nå blogger på yngveekern.no, kan veggisburger. Som han så raskt stadfestet i boken «Kjøttfrie dager» som han skrev med kona Hege Ulstein: «Burger er begynnelsen». Skal man kutte ned på kjøttet er veggisburger et fint sted å begynne.

I videoen tar Yngve oss gjennom sine triks, steg for steg, mens Zlata og Miriam prøver å imponere han etter beste evne. Nedenfor finner du oppskriften på både squashburgeren og rødbetburgeren. Squashburgeren er henta fra boka hans «Kjøttfrie dager», et must for alle som er keen på å lære mer om å lage mat uten kjøtt. Et realt lavterskeltilbud for «vegetar-dummies». Ellers er bloggen hans en oppfriskende og underholdede matblogg, der Yngve deler sine tips og triks. Sjekk ut her.

Squashburger:

  • 1 stor squash, rundt 300 g, skåret i tynne strimler, eller grovrevet
  • 50 g frosne selskapserter, tinte og hakket, eller rosenkål
  • ½ rødløk, rundt 80 g, hakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 70 g kikertmel
  • 1 ss linfrø, most med 2 ss vann
  • 2 ss solsikkefrø
  • 1 ss knuste methi-frø
  • 1 ts salt

Framgangsmåte:

Ha godt med olje, minst 3 ss, i en panne på middels varme og stek løken til den er myk og begynner å brunes. Ha i hvitløk og stek litt til. Ha så i solsikkefrø (som smaker noe nær stekt ribbe!) og stek til alt er brunet, men ikke brent, bare lett karamellisert.

Ha det over i en bolle, avkjøl til romtemperatur. Bruk hendene og bland inn squash, erter og kikertmel. Mos linfrø og vann i morter til det blir en slimete masse, eller bruk en minihakker som følger med gode stavmiksere. Ha også i knuste methi-frø.

Form seks faste baller som du så presser ned til burgerform. Legg dem på plate med bakepapir. Stek i ovn på 180 grader i rundt 15 minutter, snu dem gjerne når det gjenstår 5 minutter.

Ha stekeolje i en panne på middels varme og stek veggisburgerne ferdige. Pass på at de ikke blir brent.

Rødbetburger (Rødbetburgeren er etter oppskrift fra Grønne Jenters egen Marte) :

  • 1 -2 store rødbeter
  • 1 stor squash
  • 1 potet
  • 1 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 8-9 sopp
  • Olje til steking
  • 1 ss linfrø, most med 2 ss vann
  • 50 gram kikertmel
  • Salt og pepper

Framgangsmåte: 

Riv rødbet, potet og squash på et rivjern. Finhakk løk og hvitløk, og skjær sopp i små biter. Varm opp oljen i en panne og stek løken blank. Ha deretter i hvitløk og sopp, og stek det hele til alt er gyllent men ikke svidd. Avkjøl.

Bland sammen rødbete, soppblanding, valnøtter, kikertmel, salt og pepper og de knuste linfrøene i en bolle. Linfrøene fungerer som bindemiddel så det kan hende du må bruke mer enn 1 spiseskje. Spe på med kikertmel mens du jobber deigen sammen. Den skal være klissete men må henge sammen.

Form deigen til om lag fire til seks burgere. Legg de på stekebrettet og stek i ti minutter. Ta burgerne ut av ovnen. Dersom du vil fryse burgerne eller spare de til en annen dag så er dette rett tid på å fryse de ned/pakke i kjøleskapet.

Hvis ikke varmer du litt olje til medium/høy varme i en panne, og steker burgerne gylne på begge sider, cirka fem minutter.

Voilá! Veggisburger på én-to-tre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s