Klimavennlig katt?

IMG_20151228_140100Vi har fått oss katt! Mingus, verdens fineste kattunge. Men hvor klimavennlig er det egentlig å ha katt?

Jeg må innrømme at jeg ikke tenkte så mye på klimaregnskap mens vi vurderte om vi skulle få oss katt eller ikke. Men da vi først hadde bestemt oss, føltes det bra å undersøke om det fantes grønne alternativer innen fôr, utstyr og leker.

Kjøttforbruk

Pus er kjøttspiser, og må ha blant annet aminosyren taurin fra kjøttet for å ikke bli alvorlig syk. Men katter spiser ihvertfall betydelig mindre mengder kjøtt sammenliknet med hunder. For noen år siden skrev VG om en studie som hadde vist at å ha en schæfer kunne gi større klimautslipp sammenliknet med å ha en diger SUV. En gjennomsnittlig hund setter visst til livs 164 kilo kjøtt og 95 kilo korn i året. Shit pomfritt!

Hvordan er det da med katter? Jeg googlet meg fram til en nyttig sak skrevet av Framtiden i våre hender med tips til hvordan bli en miljøvennlig katteelsker. Der står det at det årlige klimapoteavtrykket til pus grovt regnet tilsvarer et halvt tonn CO2,  mens en mellomstor hund vil ha et klimaavtrykk på størrelse med en gjennomsnittlig bil. Vi mennesker har et klimafotavtrykk på rundt 12 tonn i året. Her er noen grønne tips til hundeeiere.

På dyrebutikken ble vi anbefalt å unngå billig-merkene for fôr som man får kjøpt i dagligvarekjedene, siden disse ofte inneholder mye salt som over tid ikke er sunt for pus. Vi gikk for merket “Royal canin” som falt i smak hos Mingus. Usikker på hvor miljøvennlig dette merket er – legg gjerne igjen en kommentar under om du har tips til miljøvennlig fôr!

Utstyr og leker

Det er et hav av muligheter hva gjelder leker og utstyr til pus. Litt sånn baby-light versjon. Jeg må innrømme at jeg ble litt overveldet første gang jeg dro til dyrebutikken for  å kjøpe fôr og kattesand. Favorittleken til Mingus er en fiskestang med en samling fjær i enden som ser ut som en fugl når den flakser bortover. Denne er ganske smart fordi det er mulig å skifte kun fjærene når disse blir slitt. Det er også en haug med leker man enkelt kan lage selv med enkle materialer, for eksempel klemme sammen aluminiumsfolie til en ball – denne er stadig en hit hos Mingus. For ikke å snakke om pappesker i alle størrrelser.

Det viktigste man trenger av katteutstyr er matskål, vannskål, en vanntett matte til å ha under vannskåla, kattedo, transportbur og en kloreleke. Jeg fant transportbur på Finn til 200,-, og kjøpte brukt klorestativ, kattedo og diverse leker fra Zlata. Jeg fant to skåler i skapet som fint kunne brukes som mat- og vannskål + et underlag i plast til å ha under. Der sparte vi både miljøet og litt penger på en enkel måte.

Glede

Først og fremst kan katter gi mye glede og kjærlighet. Det kan vanskelig måles i klimaregnskapet. Forskning viser til å med at det å være sammen med dyr kan gi gode helseeffekter – en av hypotesene er “Biophilia-hypotesen, som postulerer at mennesker har et iboende behov og ønske om å være i natur og forholde seg til levende skapninger i naturen”. Mingus er leken, elsker å slappe av og er veldig hengiven – og han har gitt meg mye glede og latter så langt!

mingus 2
Mingus og meg – stikkord er lek og masse kos!

Kastrering / sterilisering

Neste uke blir Mingus kastrert. Det er viktig å gjøre før man slipper kattungen ut blant hunnkatter med løpetid som ikke har blitt sterilisert. Det finnes nok av kattunger som leter etter et godt hjem – ingen behov for å sette flere katter til verden.

Omplasseringskatter

Vi fikk Mingus via et vennepar som hadde tatt vare på han etter at han hadde mistet kattemammaen sin og blitt sendt til Dyrenes hus. Det føltes meningsfylt og bra.

Fuglevennlig pus?

Katter tar livet av mange fugler, ekorn og mus hvert år. Framtiden i våre hender gir følgende tips til å gjøre pus mer fuglevennlig:

 • Fargesprakende bånd, evt halsbånd med bjelle for å redusere antall vellykkede katteangrep
 • Vurdere å holde pus inne om natta – dette er den vikigste jakteperioden
 • Sørge for nok og rett mat – en feilernært eller underernært katt har større sjanse for å drepe flest byttedyr
mingus teppe
Mingus blikk som betyr “LEK MED MEG”!

Mingus’ 5 favorittaktiviteter

 1. Å sutte på haletuppen – vanlig for katteunger som har blitt adskilt for tidlig fra moren sin
 2. Å drikke dusjvann som ligger igjen etter at vi har dusjet (ressurseffektivt? dog litt ekkelt)
 3. Å spise på håret vårt (Mingus har blitt Kristers nye lugg-stylist)
 4. Utforske bakgården og gangen
 5. Å slange seg på varmekablene på badet, evt foran peisen

Har du noen grønne tips til katteelskere som meg? Legg gjerne igjen en kommentar under!

6 thoughts on “Klimavennlig katt?

  1. Hei Maria! Takk for godt tips! Jeg har ikke engang tenkt over at dette kanskje finnes (til tross for at jeg til daglig jobber i Oikos – Økologisk Norge!), men fant blant annet en lenke til Norganic (http://www.norganic.no/produktkategori/hund-og-kattemat/) da jeg google økologisk kattemat. Det må jeg definitivt gå for framover! Da gjelder det nok økt dyre- og miljøhensyn slik som det gjelder for menneskemat :)

 1. På Alphadog.no har de nedbrytbare matskåler til hund og katt, så jeg anbefaler de på det sterkeste. De har også miljøvennlig godbiter og leker, som er kjempebra :) mest for hunder men dog.

  1. Takk for tips! Det er definitivt lurt for de som ikke har et par skåler liggende som kan gjenbrukes :)

 2. Det er kanskje fint for fuglene at pus har bjelle rundt halsen, men er det fint for pus? Jeg hadde blitt rar i hode vis det hadde ringt i ørene mine titt og ofte hver dag..

Leave a Reply