Den ultimate veganske festmaten

Grønne Jenters Miriam delte den beste veganske oppskriften på festmat i Kamilles magasin “Juleidéer”. Her gir vi deg oppskriften på “Pappas Nøttestek” til nyttårsaften!

 

Litt kort tid til det nye året, synes du? Fortvil ikke, ingrediensene har du mest sannsynlig allerede i skapet!

Mange undrer seg nok om hva som er så koselig med jul for en som ikke spiser kjøtt. Sitter man bare der med poteten, liksom? Langt ifra, vegansk festmat er en kulinarisk opplevelse.  Som en god fest, så krever den bare litt forberedelser og en god dose kjærlighet!

Har du planer om et miljøvennlig, dyrevennlig og bærekraftig 2019? Eller er du bare nyskjerrig på sunn og saftig mat og har lyst å prøve noe annet på Nyttårsaften? Uansett, du er hjertelig velkommen til å prøve “Pappas Nøttestek” som han far har finpusset på i 15 år!

PAPPAS NØTTESTEK
Ingredienser

200 gr. nøtter, hakket
100 gr. brødsmuler
1 løk, hakket
2 hvitløksfedd, hakket
1 ss. olje
2 ss. soyamel
1 ts. krydderblanding (nellik, muskat, ingefær etc. )
1 ts. grønnsaksbuljong
1 1/2 dl. kokende vann

1 ss agurkmiks/ hakka sylteagurk
salt og pepper

Tilberedning

Stek løk og hvitløk i olje til de blir myke. Hell blandingen over i en bolle. Bland inn resten av ingrediensene.

Du kan la blandingen stå over natten i kjøleskap eller stek den direkte.

Ved steking: smør en form (gjerne brødform)  og hell i blandingen. Dekk over med folie og stek ved 180 grader i en time.
Pynt med eplebåter og svisker før steking, som du presser ned i deigen.

Serveres med surkål, rosenkål, blomkål, gulerøtter og brun saus, samt poter og tyttebær!

MED ØNSKE OM ET FANTASTISK GODT NYTT ÅR!

For andre gode oppskrifter, bli inspirert av :

Vegetarbloggen

Green Bonanza

Veganmisjonen

Veganmisjonens vegisterkaker er også en favoritt!

Tusen takk til Pappa, Ragnar Gensy Jøms for strålende vegansk mat, år etter år! Og til vertskapet på Underlia for gjestfriheten og nydelige rammer rundt høytiden!

Miriam A. Jøms.

 

 

 

Toretaco

Andre ville kanskje kalt dette en vanlig taco fra Mellom-Amerika. I min krets derimot, er denne retten kjent som Toretaco. Det er tacoen som fikk den kjøttspisende familien min til å forlate kjøttdeigen. Jeg er så lei av å skrive denne oppskriften på lange meldinger til venner og bekjente i det jeg skal til å lage fredagstaco sjæl. Så her gjør jeg meg selv en tjeneste ved å lage et blogginnlegg som er raskt å dele. Continue reading

Lag din egen julesild!

julesildSild er bra å spise i et miljøperspektiv – og det er både sunt og relativt billig. Marte har fått dilla på sild, og har endelig fått lære hvordan man lager tomatsild og karrisild fra bunnen av. Takk for oppskrift og tips fra Wanda Widerøe, kokk og redaktør i Ren Mat. Continue reading

Det lille, perfekte og inkluderende måltid!

 

Deilig, næringsrik, allergivennlig og vegansk. Det lille, perfekte og inkluderende måltidet.

De fleste har en trygg og god oppskrift de tørker støv av med jevne mellomrom. Min favoritt over alle er en kremet gulrotsuppe. Noen ganger med en thai-tvist, noen ganger med en indisk tvist, eller hva med en klassisk tvist ala provanske kydder? Favorittsuppa fungerer som forrett eller hovderett, den er rett og slett litt konge over alle de andre suppene, spør du meg. Så hvorfor ikke bare prøve?

Continue reading