Gå seg vill i hagejungelen

Huff av megJohanne prøver å finne frem i hagejungelen – hva er rett og hva er galt? Nå har hun gått løs på barlinden i hagen.

For noen uker siden satt jeg kaffen i halsen, da jeg så en sak på NRK om at hageplanten Barlind var giftig for rådyr. I NRKs reportasje var det  bilde av rådyr som var død på grunn av barlind.  I fjor høst kjøpte jeg meg hytte på Nesodden, og i hagen står det fem store barlind-busker.  Et par ganger i vinter har jeg kommet opp til hytten og sett rådyr som har spist på buskene, og det har ligget grønne små rådyrbæsjekladder rundt bedene.

En søndag i hagen

Så da var det bare en ting å gjøre…  dra og sage vekk disse giftige buskene. Det tok ganske mye krefter og tid å få opp de store barlindtrærene, spesielt siden tæla ikke hadde gått i det ene bedet. Så der ble løsningen å sage ned trærne, men la selve rota så. Mens jeg dro opp de store hageplantene, tenkte jeg på hvor ekstremt dårlig informasjon norske hageeiere får om miljøvennlige planter. For eksempel bruker veldig mange hageeiere mye gift i hagen sin, som dreper humler og andre viktige insekter i hagene deres. Giftbruken fra landbruket og gartnerier går ned, mens hageiernes giftbruk går opp.

før og etterVisste dere at mange svartlista planter (arter man ikke vil ha inn i norsk natur) selges på hagesentre, samtidig som Miljødirektoratet hvert år bruker flere millioner på å fjerne de samme svartlista artene?

Det er jo helt vanvittig at jeg som en bevist hageeier ikke får mer informasjon og at det er bedre reguleringer.

Her kan du leste mer om hvilke svartlista arter du absolutt ikke bør plante i hagen din.

Planen om en humlevennlig, giftfri, matnyttig hage

I fjor hadde flere organisasjoner en kampanje om at balkongeiere, hageeiere og borrettslag burde plante humlevennlige planter, fordi humler holder på å bli utryddet. Her er listen med tips om humlevennlige planter.

Visste du at torvjord er veldig lite klimavennlig? Torv kommer fra myrer som er drenerte. Myrer i Norge er våre regnskoger, og fungerer som store CO2 lagre, men er også viktige for det biologiske mangfoldet i Norge.  Å beholde myrene er også et godt tiltak for klimatilpasning, fordi myrene fungere som svamper. De holder på vannet og slipper det sakte ut igjen. Det forebygger også mot flom. Derfor bør du kjøpe kompostert jord eller lage din egen.

Jeg drømmer om å lage en hage bestående av humlevennlige planter som er giftfrie og matnyttig. I vår skal plantene mine få næring fra mamma og pappas høner og hester. Jeg prøvde meg på markkompost i fjor og det var alt annet enn suksess, men det får bli et annet blogginnlegg.  Og mens jeg saget av den siste grenen tenkte jeg «Hvorfor er det mulig å selge denne svartlista barlinden til hageeiere som ikke vet at de er giftige?»

Hageforvirra på mandag

På mandagsmøtet på jobb (Naturvernforbundet) forteller jeg med stor iver hvor flink jeg har vært å fjerne denne giftige hageplanten barlind fra hagen min. De tre biologene rundt bordet rynker på nesen og så begynner de å le. «Den norske barlind er en rødlista art og forekommer naturlig i norsk fauna. Ja, den er giftig for noen fugler og dyr, men ikke for andre.  Ja, den kan være giftig for barn også. Men det er flere planter i norsk natur som faktisk er giftige. Den barlinden som man kjøper på hagesenteret er en avart av den norske barlinden.»

De hadde aldri hørt at barlind var farlig for rådyr, så de konkluderte med at enten så er den barlindtypen man kjøper på hagesenteret mer giftig enn den som finnes naturlig, eller så kan også rådyr dø av barlind dersom de får i seg veldig store mengder.  Den ene biologen sa faktisk at barlind er faktisk en av de bedre grønne hagebuskene, fordi den ikke spre seg så fort videre.

Hvorfor er det så vanskelig å vite hva som er riktig og feil å gjøre i hagen?

Tips til miljøvennlige hageeiere:

  1. Barlind som kjøpes på hagesentre er verken svarte- eller rødlista, og kan plantes ut i godtfolks hager. Men i hager som ligger kliss inn til  rådyrterreng, bør det nok unngås, eller sterkt begrenses.
  2. Unngå gift i hagen.
  3. Plant humlevennlige planter og lag gjerne humlehjem.
  4. Unngå svartlista planter fordi de sprer seg raskt ut i naturen, og truer naturlige norske plantearter.
  5. Spør etter torvfri jord i butikken.

Leave a Reply