Grønne stønn

Marte har invitert Eivind Trædal til en sofasamtale om hormonfri prevensjon og sexleketøy. Hvorfor akkurat Eivind, spør du kanskje. Vår teori var at han var den gutten vi kjente som ville bli minst flau over en sånn prat. Sjekk videoen og se hvordan det gikk!

Hva har egentlig miljø med prevensjon og sexleketøy å gjøre?

Prevensjon

P-piller, minipiller, angrepiller, p-ringer og p-plaster inneholder hormonstoffene progestin og østrogen, og disse kommer ut i grunnvannet via urin, som igjen tas opp av fisk og andre organismer, som igjen blir spist av fisker og dyr – og dermed også oss mennesker. Resultatet er at organismer langt oppe i næringskjeden, for eksempel isbjørner, har fått problemer med fruktbarheten. Noen mener dette også gjelder mennesker. The Daily Mail er blant de som har skrevet om risikoen ved utskillelse av østrogen i drikkevannskilder.

I tillegg er det en rekke bivirkninger koblet til bruk av hormonbasert prevensjon. Les mer her.

Den gode nyheten er at det finnes hormonfrie alternativer! For eksempel kobberspiral, som Marte og flere at de andre grønne jentene har god erfaring med. Cirka 30% av kvinner mellom 20 og 43 år benytter seg av spiral. Les mer om kobberspiralen her. Det er verdt å merke seg at noen kvinner kan få mer menssmerter og noe større blødninger ved bruk av kobberspiral, og det er i gjennomsnitt 1% av kvinner som bruker kobberspiral som allikevel blir gravide i løpet av et år. Et annet hormonfritt alternativ er den personlige fruktbarhetscomputeren (PFC) som beregner de fruktbare dagene med en sikkerhet på 99,3%, kan vare i tiår, skiller ikke ut noen farlige stoffer og forandrer ikke på kroppens naturlige funksjoner. Denne prevensjonsformen avhenger av at man er avholds deler av syklusen, ellers vil ikke den høye sikkerheten mot graviditet gjelde. Pessar var mer populært før, men det er fremdeles noen som sverger til denne prevensjonsformen.

Vi anbefaler at du snakker med lege eller helsesøster om tips til prevensjon. Dessverre er det slik idag at det ikke finnes hormonfrie alternativer som passer alle – forhåpentligvis kommer det flere og bedre alternativer på markedet etterhvert. Vi i Grønne jenter har selvfølgelig full forståelse for at prinsippet om uønsket graviditet blant unge kvinner må komme foran miljøhensyn der disse to hensynene ikke kan forenes.

Dersom man kun ser på sikkerhet mot uønsket graviditet, så er det p-stav og hormonspiral som kommer best ut med under 0,1% sjanse for graviditet i løpet av et år.

Drøyt ti milliarder kondomer brukes hvert år. De aller fleste av disse inneholder kjipe kjemikaler og er ikke nedbrytbare. Mange skylles ned i do etter bruk, og havner dermed i havet. Ser du etter kondomer som er fri for kjipe kjemikaler og CO2 nøytrale, så anbefaler vi at du tar en titt her.

Sex-leketøy

Også mye sexleketøy inneholder giftige kjemikalier, og kan forårsake både allergier og infeksjoner. Cyberskin/realskin, jelly og myk plast inneholder for eksempel ftalater som kan forårsake infeksjoner. Husk å se etter miljøvennlige alternativer!

Og så var det hvor sex-leketøyet skal kastes? I februar i fjor gikk Romerike avfallsforedling ut og oppfordret folk til å kildesortere elektronisk sexleketøy. Dildoer og vibratorer som er kastet som vanlig avfall skaper nemlig store problemer på sorteringsanleggene, og kan i verste fall føre til full stans. Nesten samtlige sexleketøy er el-avfall, og kan enten levers inn til butikken du kjøpte det i, eller på en gjenbruksstasjon nær deg. Kondomeriet har også en egen panteordning som skaffer deg rabatt på neste kjøp om du leverer ditt brukte sexleketøy tilbake til dem. Les mer om dette her.

 

Dyktige Julie Lunde Lillesæter fra Differ Media står bak filmen, som er laget med støtte fra Miljødirektoratet.

3 thoughts on “Grønne stønn

 1. Hei!

  Interessant innlegg, men her må jeg nesten komme med noen innspill (et langt et, men nødvendig). Å være miljøvennlig i denne sammenhengen havner dessverre i konflikt med et viktig prinsipp som er å forebygge uønskede graviditeter hos unge mennesker. For det er dessverre slik at det for mange unge ikke finnes reelle alternativer til hormonell prevensjon.

  For eksempel vet man at blant de som bruker kondom vil 14% bli gravide i løpet av et år. Når det gjelder fruktbarhetskalkulator kan tallet være 20-30% ved reell bruk (ikke ideell), fordi de fleste ikke klarer å være avholds flere uker i en syklus. Pessar gir enda dårligere trygghet, noe som sannsynligvis er mye av årsaken til at så få bruker det. Kobberspiral er kanskje det eneste av disse alternativene jeg ville anbefale (selv om man selvfølgelig også bør bruke kondom for å beskytte seg mot sykdommer). Men man skal være klar over at kobberspiral heller ikke passer for alle. Vanlige bivirkninger er nemlig sterkere menstruasjonssmerter og menstruasjoner som varer lenger. Dette kan være totalt uakseptabelt for en del jenter/kvinner som har kraftige menstruasjoner i utgangspunktet. Selv med kobberspiral er det ca 1% risiko for graviditet ila et år.

  De aller sikreste prevensjonsmidlene, uten konkurranse, er p-stav og hormonspiral. Ved disse er risikoen under 0.1% på et år, altså langt mindre enn ved kobberspiral. Dette er grunnen til at Helsedirektoratet ønsker at flere unge jenter bruker dette. Det er også slik at hormonelle prevensjonsmidler gir en akseptabel bivirkningsprofil hos de fleste. I randomiserte kontrollerte studier vil man for eksempel se at de fleste midler (med unntak av p-sprøyte) ikke gir beviselig vektoppgang og at risikoen for f.eks kviser og nedstemthet er langt mindre enn mange tror. De fleste bivirkningene går som regel over ila 3 mnd. Mange har likevel en forestilling om at hormoner automatisk betyr mye bivirknigner. Dette henger mye sammen med trender i tiden vi lever i, at alt skal være “naturlig” – hva nå det betyr. I tillegg har vi det som kalles nocebo (at når man forventer bivirkninger så vil man oppleve å få det).

  Jeg er ikke uenig i at miljø også er et aspekt i denne debatten, men jeg vil gjerne nyansere dette litt. Sett fra et helsefaglig perspektiv bør man være forsiktig med å anbefale folk flest å droppe hormonene. I hvertfall til unge kvinner, og så lenge utvalget av relle alternativer ikke er særlig stort. Noe forsknignen med fordel kan ta tak i!

 2. Hei!

  Interessant innlegg, men her må jeg nesten komme med noen innspill (et langt et, men nødvendig). Å være miljøvennlig i denne sammenhengen havner dessverre i konflikt med et viktig prinsipp som er å forebygge uønskede graviditeter hos unge mennesker. For det er dessverre slik at det for mange unge ikke finnes reelle alternativer til hormonell prevensjon.

  For eksempel vet man at blant de som bruker kondom vil 14% bli gravide i løpet av et år. Når det gjelder fruktbarhetskalkulator kan tallet være 20-30% ved reell bruk (ikke ideell), fordi de fleste ikke klarer å være avholds flere uker i en syklus. Pessar gir enda dårligere trygghet, noe som sannsynligvis er mye av årsaken til at så få bruker det. Kobberspiral er kanskje det eneste av disse alternativene jeg ville anbefale (selv om man selvfølgelig også bør bruke kondom for å beskytte seg mot sykdommer). Men man skal være klar over at kobberspiral heller ikke passer for en del. Vanlige bivirkninger er nemlig sterkere menstruasjonssmerter og kraftigere blødninger. Dette kan være totalt uakseptabelt for en del jenter/kvinner som har kraftige menstruasjoner i utgangspunktet. Selv med kobberspiral er det ca 1% risiko for graviditet ila et år.

  De aller sikreste prevensjonsmidlene, uten konkurranse, er p-stav og hormonspiral. Ved disse er risikoen under 0.1% på et år, altså langt mindre enn ved kobberspiral. Dette er grunnen til at Helsedirektoratet ønsker at flere unge jenter bruker dette. Det er også slik at hormonelle prevensjonsmidler gir en akseptabel bivirkningsprofil hos de fleste. I randomiserte kontrollerte studier vil man for eksempel se at de fleste midler (med unntak av p-sprøyte) ikke gir beviselig vektoppgang og at risikoen for f.eks kviser og nedstemthet er langt mindre enn mange tror. De fleste bivirkningene går som regel over ila 3 mnd. Mange har likevel en forestilling om at hormoner automatisk betyr mye bivirknigner. Dette henger mye sammen med trender i tiden vi lever i, at alt skal være “naturlig” – hva nå det betyr. I tillegg har vi det som kalles nocebo (at når man forventer bivirkninger så vil man oppleve å få det).

  Jeg er ikke uenig i at miljø også er et aspekt i denne debatten, men jeg vil gjerne nyansere dette litt. Sett fra et helsefaglig perspektiv bør man være forsiktig med å anbefale folk flest å droppe hormonene. I hvertfall til unge kvinner, og så lenge utvalget av relle alternativer ikke er særlig stort. Noe forskningen med fordel kan ta tak i!

  1. Tusen takk for nyttig og viktig innspill, Ida! Jeg tar kritikk på at vi godt kunne ha vært litt mer nyanserte her – har lagt til endel av poengene dine i bloggposten. Ikke alt passer til alle, det er helt klart. Men synes uansett at det er altfor lite fokus og forskning på alternativer til prevensjon med hormoner, samt bivirkninger for både helse og miljø. Her tror jeg vi vil se endringer i framtida. Hilsen Marte i Grønne jenter

Leave a Reply