Sesongbasert mat hele året

Hva vi spiser trekkes ofte fram som noe av det som har størst utslag på karbonavtrykket. Hvordan spiser man egentlig miljøvennlig? Andrea spør, leder av miljøorganisasjonen Spire og fermenteringsguru Anna Karlsson svarer.

Dagens matproduksjon står for omtrent 15 prosent av verdens klimagassutslipp. Så det er stort potensial i miljøvennlig spising. Å bli veggis er en sikker vinner i et miljøvennlig liv, men vegetarmat er langt fra det eneste man kan ta seg til. Noe av det viktigste man kan gjøre er å spise lokal og sesongbasert mat. Det passer jo bra i disse dager hvor våren har kommet, sola skinner og det er på tide å forkultivere alle grønnsakene som skal vokse på balkongen.

Til vinteren blir det litt vanskeligere, når man bor i et land som Norge. Heldigvis finnes en eldgammel skikk for å konservere mat, som ikke en gang stjeler vitaminer. Fermentering gjør faktisk grønnsakene enda sunnere. De legger til masse bra bakteriekultur som tarmen roper hurra for. Andrea dro med seg Anna ut i Blindern studenthage for å ta en titt på alt som gror, og tenke rundt hvordan man kan få maten til å vare når verden ikke er så grønn lengre.

One thought on “Sesongbasert mat hele året

Leave a Reply