Klesskapshopping – vil du være med?

smykker«Vår! Fornyelse! Rydde, vaske, skjerpings!» sier våren. Julie gjesteblogger om sine tre-stegs tips mot “opphopings-prinsippet” i klesskapet, nemlig klesskapsshopping!

Hei! Jeg heter Julie, jeg bor i Oslo, skriver rare blogger og artikler, og er godt under middels interessert i shopping. Det er jo så mye annet å bruke penger på enn å spytte i potten til de rike menneskene som eier kleskjedene strødd liberalt langs Karl Johan og Bogstadveien. Slik som god pretensiøs hipsterøl, spennende mat og vin, og kaffe som ikke er First Price, for eksempel.

Likevel må jeg en ganger i året ta en real opprenskingsrunde i klesskapet mitt. Hver gang tenker jeg «i helvete da, hvor kommer alle disse klærne fra?! Jeg har da ikke handla så mye?» Jeg kjøper bare klær når jeg sliter i stykker de gamle, jeg, og når stilen i klesbutikkene en sjelden gang ser bra ut på ei tøtte på 1.80 med stor bakbremse. Så, sånn ca en gang hvert fjerde år, når svære romper er «in».

Forklaringen på alt skapfyllet er det jeg kaller «Opphopingsprinsippet» – man sliter i stykker klær, vokser fra dem eller endrer stil, og kjøper erstatningsplagg. Og så får man ting av venner og familie, som ganske ofte blir liggende. Og så glemmer man å kaste det utslitte man har, og glemmer å gi de som ikke passer til Fretex.

En stor del av «Opphopingsprinsippet» er såkalt «Nostalgifaktor». Man har massevis av minner knyttet til klær og ting man eier, og da er det liksom litt rart å tenke på at fremmede skal gå med Den Kjolen man hadde på på første date med kjæresten sin, eller Den Buksa man gikk med gjennom partyvåren 2013. Og så blir alt sammen liggende ubrukt og ensomt i skapet.

sko
Men det var jo skoene jeg hadde på meg på Arctic Monkeys-konserten.. Jeg kan ikke gi bort dem, vel..?

Jeg får meg et spark i ræva hver vår når hestehoven popper opp i grøftekantene. «Vår! Fornyelse! Rydde, vaske, skjerpings!» sier våren. «Jada, jada!» svarer jeg, og stuper inn i garderoben i en tre-stegs ryddesjau.

DSC_0204

Julies tre-stegs ryddesjau

Steg 1: plukke ut alt jeg ikke har brukt på over 6 måneder og hive det i en haug på gulvet, og pælme det som er slitt i stykker.

Steg 2: vente ei uke, og gå gjennom haugen. Hvis jeg ikke har savna det, skal det vekk!

Steg 3: lage Facebook-event og invitere alle vennene mine i området på «Gi-Bort-Fest» med kake og kaffe. Det som blir igjen etterpå går rett i Fretex-containeren. No mercy!

For å gjøre det enkelt i år laget jeg i stedet en Facebook-side for å få gitt vekk første runde med klær, hvor jeg la til alle vennene mine i Oslo og Trondheim som jeg tenkte kunne være interesserte. Den fikk navnet «Klesskapshopping». Det funka fint, jeg fikk gitt bort mye, og jeg har mye mer å gi bort de neste månedene.

øred.
Bye bye, favorittjuggelet fra videregående

Da slo tanken meg at det kanskje er andre der ute i den store Facebook-jungelen som kunne ville være med i gruppa og få nye ting gratis en gang i blant. Og kanskje få et godt incentiv til å renske ut skapet sitt. Jeg lufta ideen for Marte hos Grønne jenter som nå kan regnes som veteranmottager av klær fra Julies Vårryddesjau, og hun foreslo en gjestepost her. Prosjekt gratisklær is go!

Vil du være med? Bare bli med i gruppa HER, kommenter på det du har lyst på, og legg ut bilde og info om ting du vil bli kvitt. Så får gamle klær nytt liv, klesskapet får puste og du får ny vårgarderobe uten å bruke opp hipsterølpengene dine på H&M.

Tenk på det som en blanding av bursdag, gi-bort-seksjonen på Finn.no, og Fretex. Hvis vi er mange nok som gidder, så kan det bli skikkelig bra! Og tro meg, det er gøyere å gi bort enn å få. Alle vinner! Bortsett fra klesindustrien. Og det kan vi leve med, kan vi ikke? ;)

Leave a Reply