Frihet på to hjul

IMG_1408Endelig er våren her – på ordentlig. Marte har våknet fra vinterdvalen, og én ting slår aldri feil; frihetsfølelsen ved vårens første sykkeltur.

Forrige lørdag var Sykkelens dag! Selv startet jeg sykkelsesongen for et par uker siden, etter en hel vinter basert hovedsakelig på kollektivtransport. Jeg har kontorjobb, noe som involverer mye sitting. I tillegg er jeg et skikkelig vanedyr som lett faller inn i tralten med buss og trikk når jeg først har et månedskort. Jeg elsker stunden på vei til jobb når jeg kan høre på musikk eller en spennende podkast fra On being. Men kropp og sinn har det mye bedre når jeg får litt bevegelse rett før og rett etter den kontortiden.

Mitt beste triks for å komme igang med sykling til og fra jobb, er å slutte å kjøpe månedskort. Da har jeg et ekstra intensiv til å sykle, og har lettere for å komme inn i vanen om å heller ta sykkelen. Jeg bruker rundt 30 min hver vei, og kollektiv kan ofte ta vel så lang tid (om ikke lengre) pga buss- og trikkebytte underveis.

Jeg blir rett og slett i bedre humør når jeg får syklet til og fra jobb. Siden sykling krever at jeg er fullt tilstede her og nå, så gir det også en liten velfortjent pustepause for den evige tankekverna. Jeg blir mindre rastløs i møter etter å ha syklet til jobb, og har god samvittighet når jeg kommer hjem – dagens trening er allerede gjort! Sykkelen min er en solid, vintage DBS-damesykkel som jeg kjøpte brukt og fikk rustet opp på sykkelverkstedet i nabolaget – den har bare fire gir og er ganske tung, så treningseffekten er deretter. Ganske smart, når man ikke er så glad i treningssentre.

Morgenbladet skrev nylig om den danske bydesigneren Mikael Colville-Andersen, som med The Copenhagenize Index rangerer verdens beste sykkelbyer. Han hevder at alt ligger til rette for at Oslo blir den neste store sykkelbyen. Jeg håper virkelig at han har rett! Det er stort forbedringspotensiale for å gjøre det enda mer framkommelig og trygt for syklister i byen.

Trenger du et ekstra lite “dytt” for å komme igang med syklingen – og er glad i konkurranser? Her kan du melde deg på den årlige aktivitetskonkurransen Sykle til jobben (innen 19. juni).

IMG_1622
Sykle langs Kamo-elva i Kyoto – anbefales!

Ellers er det også kult å leie sykkel på ferie. I fjor leide jeg og samboeren sykkel i Kyoto og syklet langs Kamo-elva for å komme fra hostellet vårt i sør til templer og zen-hager nord i byen. Skikkelig digg! Man blir mye mer bevisst hvor steder ligger i forhold til hverandre på sykkel sammenliknet med buss og tog. Og så følte vi oss litt mer lokale som syklister ;)

For mer inspirasjon for sykkelferie, se Siris innlegg om sykling fra Dolomittene til Adriaterhavet og Grønne jenter TV om flyfri ferie.

PS: Husk hjelm!

One thought on “Frihet på to hjul

  1. Sykkel <3

    Synes det var noe kjent med elven, ja! Kyoto er noe så sjeldent som en ganske god sykkelby i Japan. Fukuoka har også en relativt godt utviklet sykkelkultur, mens Tokyo og Osaka er i andre enden av skalaen. I Tokyo kan det fungere i bakgatene og langs sekundærveiene, og man kan oppdage mange skjulte perler, men langs hovedferdselsårene er det ganske kaotisk for syklister.

Leave a Reply