Lykke i hvitt

13040925_10156898182920268_919011301769051046_oJeg har aldri forstått de som jakter snø og ski når man kan sykle på bar byasfalt. Hvorfor trekke tilbake til vinteren når våren endelig har kommet? Men dette var før. En helg på Hardangervidda i april gjorde at jeg endret syn totalt. Nå vil jeg bare på vårfjellet. 

Min mangel på forståelse for folk som vil gå på ski i april og mai, ja til og med i juni, grunner nok i at jeg aldri har vært på høyfjellet på denne tiden selv. Jeg har for det meste gått på ski mellom masse trær, når det er veldig kaldt eller veldig klissete og vått føre. Jeg kan telle på en hånd de gangene jeg har gått på ski i sol.

Jeg har vært medlem i DNT de siste 3-4 årene, men sist jeg overnattet på en av deres hytter var rastafletter på moten (<3 90-tallet). Jeg var omtrent 10 år gammel og hele slekta gikk på tur i Gjøvdal i Aust-Agder.

pjimageDet skulle en venninne-gjenforening til før jeg endelig kom meg på vidda i sol, og på DNT-hytte igjen. Ei fra Stavanger og fire fra Oslo skulle møtes. Hva var vel mer naturlig enn å møtes midt mellom? Midt på fjellet? Haukeliseter ble stedet.

I løpet av helga lærte jeg følgende:

  1. DET ER JO DRITFINT PÅ FJELLET OM VÅREN!! Man gå på ski i sola. Man fryser ikke. Man kan raste på en tørr tue med lyng. Det er varmt i hytteveggen. Du blir brun.
  2. Man trenger ikke bil for å komme seg på vidda! Det stopper buss rett utenfor døra til DNT-hytta på Haukeliseter. Og til Finse går det tog.
  3. DNT-hytter kommer i alle fasonger! Noen er enkle og svært billige, mens andre serverer tre-retters middag (og det er fremdeles ganske billig).
  4. Man blir utrolig glad av å være ute i naturen sammen med gode venner (dette har jeg lært før, men så glemt litt igjen).

IMG_5074IMG_5065IMG_5146

Mens jeg gikk og smilte over vidda tenkte jeg aller mest på at jeg vil på tur igjen snart. Jeg følte meg nyfrelst og planla nye turer hele bussturen hjem fra Haukeliseter. Neste helg skal jeg ta med kjæresten til Finse. Jeg håper på like fint vær.

Kom deg ut du også – både fjellet og sykkelstiene langs havet er godt for kropp og sinn! Jeg håper mine enkle lærdommer kan være til glede for noen flere! God tur!

Takk for en fantastisk tur Karen, Tone, Ingunn og Silje!

Se filmen vår Ut i helga? Her er tre tips. Og les om hvordan Malin gikk fra friluftsnek til å ha vært ute en vinternatt før.

 

Leave a Reply