Sweatshop – jakten på en levelønn

Sweatshop2_151122-06057
Hver eneste søm i klærne du har på deg er laget av en menneskehånd. Tenker du på det når du står i butikken? Det er duket for en ny sesong av Sweatshop, og Kari-Anne og Malin har vært på førpremiéren.

H&M? Jeg håper dere pisser i buksa i dag, skriver bloggeren Anniken Jørgensen på bloggen sin samme dag som førpremieren. Hun er en av dem  serien Sweatshop følger på tur til Kambodsja hvor fire unge kvinner skal gå tekstilbransjen i sømmene.

Serien bygger på forrige sesong, og deltakerne som er med i år har vært i Kambodsja før. I første sesong kom de som turister. Denne gangen er de forberedt. Og ja, Hennes & Mauritz bør pisse i buksene, for de kommer ikke særlig godt ut av det.

Sweatshop2_151126-06738Det er mange sterke møter i serien. Mange triste skjebner. Likevel klarer serien også å vise et sterkt samhold i arbeiderbevegelsen. Spesielt blant  de lokale kvinnene. Underveis følger vi de fire vestlige jentenes reise mot å bli aktivister som står skulder mot skulder med de kambodsjanske tekstilarbeiderne.

Det er mye følelser. Mye patos. En solid fortellerteknikk. Serien er rørende, og både Malin og Kari-Anne må innrømme at de tørket noen tårer underveis.

Likevel er det noe som gjør at begge de grønne jentene satt med en liten klump i magen underveis i visningen. Kari-Anne er utdannet samfunnsgeograf og Malin er statsviter. Og ja, det har nok farget tankemåten vår. For hvor er systemkritikken?

Sweatshop2_151121-05996Serien viser en reise, en historie og et engasjement. Det de unge kvinnene møter i Kambodsja er dog ikke unikt for Kambodsja. Det er noe vi ser skjer systematisk over hele verden. Og det er blodig urettferdig. At hvite privilegerte drar på fattigdomssafari for å redde verden har vi sett så mange ganger før.
Sweatshop2_151124-06486Heldigvis hever denne serien seg over dette. I siste episode dreier fokuset over på arbeiderbevegelsen. Kampen for en levelønn. Kampen mot urettferdighet. Systemet. Deltakerne blir brennende engasjerte og trekker linjene hjem til Norge. De blir forbanna. Det er ekte, og de er modige.

Gratulerer med ny sesong! Vi er imponert. Se hele sesongen her.

Ønsker du å diskutere etisk forbruk, kan vi anbefale denne Facebook-gruppa. 

Sweatshop_SJ_2015-82

Bildene er publisert med godkjennelse fra produksjonsselskapet, Hacienda Film.

One thought on “Sweatshop – jakten på en levelønn

Leave a Reply