Usunne treningstights

En eller gang på totusentallet begynte det å sprette frem joggende folk i trange tights overalt. Standarden er den svarte tighsten med glidelås nederst, og stor X på låret. Tightsen er så innafor at man kan bruke den utenom trening også. Nedover Bogstadveien teller jeg hvertfall rundt sju eksemplarer en sen tirsdagskveld. Å se ut som om man straks skal trene eller har trent er kanskje ikke det verste imaget å ha?

Treningstightsen er imidlertid ikke din beste venn.

For en stund tilbake var Grønne jenter på giftskole med Bellona. Det var skremmende å høre om de ulike formene for miljøgiftcocktails vi får i oss. En av tingene ingen av oss ante noe om, var verstingen treningstightsen.

Når du har den på deg trekker miljøgifter inn i kroppen din.

Når du vasker den renner det gift ned i avløpet, og videre i verden.

Miljøgifter er stoffer som ikke forsvinner, men hoper seg opp i kroppen til mennesker og dyr.

Det er snakk om heavy metaller og toksiner. Et stoff som brukes er triklosan. Det kan være hormonforstyrrende og allergifremkallende, og tas særlig opp i kroppen når vi svetter. Bakteriedrepende kjemikalier, fluorerte impregneringsmidler eller flammehemmere er andre stoffer som brukes i tightsene.

Det er grunner til å ville ha med miljøgiftene i tightsen. Nanopartikler av sølv for eksempel, brukes for å hindre lukt. Ulempen er at det kan svekke forplantningsevnen.

Man er usikker på hvilke effekter giftene har på kroppen tilsammen, men sikkert er det at vi er offer for flere og flere typer miljøgifter. Og når summen av disse er økende, vil også den negative effekten på oss være det. Sammensetningene av de mange ulike giftene regner man med at ikke kombinerer så bra.

Heldigvis renner mye av giften av etter de første gangene tightsen vaskes. Altså lønner det seg å investere i en tights av god kvalitet. Da kan du bruke den hundrevis av ganger, og den vil på sikt være mindre giftig for deg og miljøet.

Det finnes noen alternativer til standardtightsen. Bellona har tips til giftfritt treningstøy.

Selv må jeg innrømme at jeg ikke selv skjønner om mine egne tights er giftige eller ei. Dette har blitt mitt nye alibi for å unngå å trene. Kanskje er det faktisk sunnere med sofaen?

 

Illustrasjonen er laget av Nina K. Bellika (instagram: @frkbellika).

3 thoughts on “Usunne treningstights

Leave a Reply