No blue, no green

IMG_6586redNo water, no life. No blue, no green, sier den verdenskjente biologen Sylvia Erle. Siden 1970 har halvparten av livet i havet forsvunnet. Det er ganske krise.

En kamerat fortalte meg en gang at jeg endrer personlighet når jeg er nær havet. En marin personlighetsforstyrrelse altså. Men det stemmer nok. Jeg blir lettere til sinns, lykkeligere. Havet var min barndoms lekeplass. Det er der jeg finner trygghet, følelsen av frihet og evighet. Samtidig finnes det en ærefrykt. En dyp respekt. Det er noe med havet.

IMG_6773red2
Havet dekker 70 prosent av jordens overflate. Likevel vet vi mindre om hva som befinner seg under overflaten enn hva vi gjør om overflaten på Mars.

Det vi dog vet om havet er at det var der de første formene for liv startet. Havet produserer halvparten av oksygenet vi puster. Det er primærkilden til protein for tre milliarder mennesker. Siden 1970 har halvparten av livet i havet forsvunnet.

12794925_10157081114635355_9049292839588731553_oHovedtruslene mot livet i havet er klimaendringer og havforsuring. I tillegg er overfiske, oppdrett, turisme, råstoffutvinning, marin forsøpling og landbasert forurensning med på å øke trusselbildet ytterligere. (Kilde WWF)

9deeea09-22f1-4a69-99cc-e39e4445a2ed
I dag, 8.juni, er verdens havdag. Temaet i år er «healthy oceans, healthy planet», og marin forsøpling er et aktuelt tema.  Hvert år havner det 8 millioner tonn plast i havet. I følge en ny rapport fra World Economic Forum vil det innen 2050 være mer plast enn fisk i havet, om vi ikke gjør noe med problemet.

IMGA0909red
Det er havet som knytter verden sammen. Å ta vare på havet er å ta vare på hverandre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.