Det grønne liv

TilMalin_NR1Nylig var Johanne og Malin i Grønne Jenter intervjuet i damemagasinet KK. Les intervjuet i sin helhet her.

Malin og Johanne har kuttet flyreiser, kjøtt og shopping – og fått et bedre liv. Nå er det de grønne jentene som ruler på trendtoppen.

Motebloggerne er ikke lenger de kuleste på trendbarometeret. Nå er det miljøkjemperne som ruler.Bloggkollektivet grønnejenter.no – som kaller seg for grønne rosabloggere – har ligget i front. De skriver om alt fra stil og hagefiksing til mat og opplevelser. Alt gjøres så grønt som mulig.- Det aller beste er at jeg får tid til så mye annet og har fått en helt ny ro i livet. Mange tror nok at et grønt liv er mer slitsomt og krevende – men så er det jo helt motsatt, sier Johanne Sæther Houge, en av ni medlemmer i den grønne jentegjengen i slutten av 20-årene.- Jeg er helt enig. Jeg har det så mye bedre, skyter medblogger Malin Jacob inn.De snakker om sin egen erfaring med å kutte i det personlige karbonfotavtrykket. For å gjøre det har de gått drastisk til verks, vil mange si. De har blant annet droppet flyreiser. Og hatt shoppestopp – ikke bare i noen måneder men i flere år. Og de spiser mindre eller ikke noe kjøtt. Tiltak som ikke bare sparer miljøet, men som ifølge dem selv også er med på å gi en mye bedre livskvalitet.

– Jeg slipper å bruke tid i et trangt prøverom på en lørdag formiddag. En byttekveld med venninner og noen glass vin er jo mye hyggeligere. Og mange tenker at en helgetur til Barcelona med venninner er så mye bedre enn en hyttetur. Hvorfor det? Jeg blir bare stresset av flyplasser og all organisering, og er vel ikke alene om det. Tenk hvor mye mer kvalitetstid en får sammen ved å gjøre det litt enklere, sier Sæther Houge.

Foto Geir Dokken
Foto Geir Dokken

Av og til møter de folk som blir provoserte av å høre om grepene de har tatt. Som ikke liker å føle at de får en pekefinger rettet mot seg. Men sært, nei det er det ikke!

– Ikke i det hele tatt. Jeg har heller opplevd at venner og familie blir inspirerte og tenker at «det der kan jeg også gjøre». Vi mennesker er jo sosiale dyr. Hvis noen i flokken gjør noe annerledes, så blir det etter hvert flere som følger etter.

– Det handler også litt om hvordan du snakker om det. Når jeg forteller om ferieplanene mine for eksempel, så snakker jeg ikke om det som en del av min personlige miljøkamp.

Og hva med dem som fortsatt tenker at «det utgjør så liten forskjell uansett»?

– 80 prosent av dagens utslipp kommer fra personlig forbruk. Det betyr at vi må gjøre noe i våre egne liv for å få til en endring. Klimatrusselen er ikke et problem som ligger langt framme i tid, det gjelder her og nå! Samtidig er det viktig å tenke på at det blir som med «høna eller egget», hvis for eksempel flere sykler – må det legges til rette for bedre sykkelveier og politikerne må følge opp.

De mest ekstreme grønne damene går så langt at de velger ikke å få barn, fordi nye borgere vil gjøre planeten vår enda mer forurenset. Sæther Houge var en av dem. Nå har hun fire uker igjen til termin med sin førstefødte.

– I mitt engasjement ligger en bekymring for framtiden og hvordan den kommer til å se ut. Jeg var derfor bestemt på at jeg ikke ville ha barn. Jeg hadde vært med på klimaforhandlingene i København som strandet, og syntes alt så ganske mørkt ut. Men jeg har innsett at den bekymringen ikke må gjøre meg handlingslammet. Så perspektivet mitt har snudd de siste årene, fra å være apatisk til å tenke at også jeg kan gjøre en forskjell.

Faksimile KK, utgave 22
Faksimile KK, utgave 22

Nå har hun valgt å gjøre familieforøkelsen til et grønt prosjekt – ved blant annet å kjøpe inn alt barneutstyret brukt.

– Det eneste vi kjøper nytt er smokkene. Og så forsøker vi oss på tøybleier, men jeg har lovet meg selv ikke å bli fanatisk. Funker det ikke, så funker det ikke Også de grønne jentene oppfordrer dem som ønsker å leve mer bærekraftig til å starte i det små.

– Vi pleier å si at det handler om bil, biff og bolig. Man kan gjøre mange små endringer innenfor det som vil utgjøre en stor forskjell. Spis litt mindre kjøtt og litt mer fisk. Bruk bilen mindre. Tenk bare på hvor mye vi pusser opp – og som strengt tatt kanskje ikke er nødvendig, sier Sæther Houge.

Malin Jacob tror at når du først setter i gang å tenke grønnere, så blir du mer bevisst på de tingene du gjør i det daglige.

– Du blir tvunget til å tenke litt nytt. Jeg måtte for eksempel lære meg å lage mat. Det blir lite fristende i lengden å spise som en vegetarianer om du kun tar bort kjøttet fra de rettene du tidligere lagde.

Og husk, man får veldig mye gratis gøy av å skulle forsøke å leve litt annerledes!

Et annet bra starttips handler om å bli bevisst på hvilke gaver du gir.

– Tid er jo en mye større mangelvare for de fleste enn ting. Så gi heller bort en aktivitet eller en hjelpende hånd, foreslår de.

Istedenfor å ta mange korte turer med fly rundt omkring i verden, råder de grønne jentene til å ta én tur i året hvor du er borte litt lenger. Velg heller tog om du har tid og mulighet. Start med en måneds shoppestopp, den kan lett bli til to – eller flere.

– Det er gøy og inspirerende å dele med andre hvilke nye endringer du har gjort – så derfor kan det være fint å sette i gang sammen med venner eller familie. Og for all del, man må ikke være for streng med seg selv, sier Sæther Houge.

I Sverige har noen av de «coolaste tjejerna» allerede for en stund siden hoppet av moteblogg-kjøret for å skrive om en bærekraftig livsstil. Lisa Corneliusson, den tidligere redaktøren for det svenske hipstermagasinet Rodeo, startet for halvannet år siden nettmagasinet Make it last.

Nettstedet handler om bærekraftig mote først og fremst, men også hvordan du kan leve et bærekraftig liv. Stylisten og den tidligere moteredaktøren i svenske Elle, Emma Elwin, er medgründer.

– Både Emma og jeg hadde jobbet med motemagasiner en god stund og lengtet etter nye perspektiver. Jeg tror at vi begge kjente oss litt kunnskapstørste og hadde behov for mer relevans. Det munnet ut i Make it last, som vi er så glade for å kunne jobbe med i dag. Vi lærer nye ting hver dag og forsøker å dele det med leserne, forteller Corneliusson.

Hun sier at det å leve bærekraftig for henne handler mye om bevisstgjøring – det å ta aktive valg framfor å fortsette i gamle spor. Og det betyr heller ikke å måtte ta til takke med annenrangs produkter. På nettstedet deler de blant annet sine favoritter innen økologisk sminke og skjønnhet, hvordan de pusser opp hjemmet på en bærekraftig måte. Og de følger tett hvilke aktører som er best på bærekraftig mote. Corneliusson var selv til stede på klimatoppmøtet i Paris før jul.

– Jeg er ikke selv helgrønn, men det er også litt av det som er poenget – at det er bedre å begynne et sted og bli litt grønnere for hver dag, enn å gi helt blaffen. Jeg synes det finnes fantastiske grønne valgmuligheter allerede, og innovasjonstakten er imponerende. Det morsomste med jobben min er å kunne ta del i utviklingen av nye tjenester som skal muliggjøre en mer holdbar moteindustri. Som for eksempel ulike tjenester for å leie eller låne klær, eller nye måter å gjenvinne stoffer og bruke dem til noe nytt.

Corneliusson opplever at bærekraftighetsbegrepet er stadig mer på vei til å finne en fast plass i folks hverdag, framfor at det er noe kun én spesielt interessert gruppe relaterer seg til.

– Vi har fortsatt et stykke igjen å gå, men jeg har stor tro på at yngre generasjoner bryr seg om sosiale- og miljømessige aspekter – for eksempel ved mote.

Hennes første råd til deg som vil leve mer bærekraftig er: Ikke få panikk over at du ikke kan endre alt over natten.

– Tenk logisk rundt forbruket ditt av vann og energi, og rundt ditt eget forbruksmønster. Legg merke til om søppelkurven din fylles i rimelig takt – eller om du samler opp unødvendig mye «skrap». Hva kan du klare deg uten? Kanskje PET-flasker, kanskje mat som er blitt for gammel før du fikk spist den opp, kanskje unødvendige utskrifter? Å forsøke å få oversikten over ditt eget fotavtrykk er vanskelig, men det er veldig kult når du oppdager hvilken rolle du selv spiller i kretsløpet.

Leave a Reply