Probiotisk brus

bilde 4

Tenk om det gikk an å drikke brus uten sukker og som (om mulig) var enda sunnere for immunforsvaret og tarmfloraen din en Biola? Tenk om denne brusen var vegan OG DU KUNNE LAGE DEN HELT SELV?!?

Denne magiske drikken finnes faktisk. Nei, det er ikke purpurbrusen i kabalmysteriet jeg tenker på, det er intet ringere enn vannkefir. Du trenger bare disse ingrediensene:

  • To spiseskjeer vannkefirkorn til en liter vann
  • To spiseskjeer økologiske rosiner uten sulfater
  • Fire spiseskjeer økologisk sukker
  • En skive økologisk sitron

Du blander ingrediensene sammen i et Norgesglass, dekker det til med et klede og lar det stå på benken i to dager. Da har vannkefirkornene spist opp sukkeret i sukkerlaken og omdannet det til deilige bakterier og gjærsopp som er kjekke å ha i tarmen. Når det er gjort kan du pille ut sitronskiva og rosinene og sile laken over på en lufttett flaske som tåler trykk. Skyll kefirkorna i en liten sil og vask glasset de lå i.

Legg kefirkorna oppi glasset igjen og gjenta prosessen (NB! Kefirkorn liker ikke metall, så det er lurt å bruke skjeer og sil av et annet materiale). Den avsilte væsken  kan stå på benken i ytterligere to dager med det lufttette lokket på. Da blir kullsyre fra bakteriekulturen “fanget i flasken” og voilá: Du har probiotisk brus. Om du vil eksperimentere med ulike smaker kan du tilsette litt av hvert i flasken under denne etterfermenteringen. Alt fra rips til granskudd  går an.

bilde 2

Det beste med vannkefir er at alle ingrediensene er ganske enkle å få tak på i de fleste matbutikker. Bortsett fra vannkefirkorn kanskje? Ja. Men de kan man bestille på nett, eller bli medlem av en gruppe på Facebook hvor folk som har vannkefir deler ut korn. De små herlighetene formerer seg nemlig mens de danner vannkefir. Er du så heldig at du stifter et vannkefirbekjennskap anbefaler jeg deg å forsøke å bomme noen korn.

Det å lage vannkefir er bare en av mange måter å fermentere mat på; en urgammel, men samtidig ultratrendy konserveringsmetode og mattrend. Tidligere har jeg skrevet om surdeigsbrød, melkekefir, surkål og laget en video om fermentering, om du skulle være interessert i å fermentere mer.

Leave a Reply