Byliv + landbruk = sant

20160820_155407I år har jeg blitt med i et nyoppstartet andelslandbruk! Sammen med 25 andre Osloborgere dyrker jeg grønnsaker på et jorde i Maridalen i Oslo.

Andelslandbruk er en modell som gjør at du kan være litt bonde på si. Jeg jobber faktisk med andelslandbruk til daglig, som fungerende prosjektleder i andelslandbruksprosjektet til Oikos – Økologisk Norge. Endelig kom det et andelslandbruk til Oslo hvor jeg kunne få min egen andel!

received_10157407021020603
Felleshøsting på Kirkeby andelslandbruk i Maridalen (Oslo) i september. Foto: Daniel Andersson

Det er jo etter hvert en kjent sak at jeg har litt over gjennomsnittet hagedilla. I tillegg til ville vekster, synes jeg det er innmari stas å dyrke egne grønnsaker. Ekstra gøy er det når jeg kan gjøre det sammen med andre som synes det er like gøy som meg. Sånne folk kan man finne i et andelslandbruk.

Stas å høste poteter!
Stas å høste poteter!

Det finnes 63 andelslandbruk i Norge i dag. Det siste halvannet året har antallet blitt over firedoblet. Det aller første andelslandbruket ble etablert på Øverland utenfor Bærum i 2006. Siden den gang har de aller fleste norske fylker fått ett eller flere andelslandbruk. I slutten av måneden drar jeg til Svanhovd i Finnmark, som ligger helt mot grensen til Russland, for å holde foredrag om andelslandbruk. Der planlegger de å starte andelslandbruk til neste år. Det blir i såfall verdens nordligste!

Høsting av squash
Høsting av gule squash

Det er gøy at flere og flere får øyene opp for grønnsaksdyrking, og at andelslandbruk kan være en fin modell for å gjøre dette i fellesskap. Som andelshaver forhåndsbetaler man en sum på begynnelsen av året som skal dekke kostnader til frø, redskaper, leie av jord, arbeidstimer for gartner eller bonde (som har hovedansvar for dyrkingen) og andre ting som trengs. På den måten er andelshaverne med på å dele risikoen for årets avling sammen med bonden.

Felleshøsting på Kirkeby andelslandbruk
Felleshøsting på Kirkeby andelslandbruk

For at et andelslandbruk skal lykkes er man avhengige av at andelshaverne bidrar med luking, vanning, høsting og arbeid med administrasjons- og kommunikasjonsoppgaver. Kanskje noen er gode på Brønnøysundregistrering, mens andre har liker å bake og kan ta med kake til styremøtene.

Det føles bra å være del av en gjeng hvor vi kjenner på at vi er avhengige av at alle bidrar for at prosjektet lykkes. Det finnes så mange ting ved samfunnet vårt som gjør det å overflødig å møte fremmede og være avhengige av å stole på hverandre. Skal vi få til en god avling på Kirkeby andelslandbruk så må alle bidra både på jordet og utenfor. Det var topp stemning da vi hadde felles høsting og delte fangsten på forrige dugnad. Det bugnet av grønnkål, løk, squash, reddiker og masse annet digg som vi delte mellom de som var tilstede.

Lyst til å sjekke om det finnes et andelslandbruk nær deg? Sjekk oversikt her.

Foto: Lina-Lotta David (bortsett fra bilde nr 2)

Leave a Reply