Høstgryte med couscous og grønnsaker

gryte_hoved

Høst og gryte er to ord som bare hører sammen. I denne finner du syv grønnsaker over en grov couscous. Nytes best på en hyttetur med Grønne Jenter. Eller andre fine folk da. 

Som noen har fått med seg, så var vi Grønne Jentene på hyttetur for å planlegge høsten for ikke så lenge siden. Enhver tur på en koselig hytte handler mye om mat. For min del, så synes jeg det er best å lage mat sammen med gode venner. Maten smaker nesten litt bedre når flere har kutta opp grønnsaker, diskutert hva som skal oppi når, og ja, slarva litt over grytene.

Lørdag kveld tok vi oss god tid etter strategisnakket og starta med å teste en oppskrift jeg har fått av en god kollega. Oppskriften “Couscous med sju grønnsaker” er henta fra en kokebok med navnet “Mat fra Middelhavet – solfylte oppskrifter fra Sør-Europas kyster” av Jacqueline Clark.

ka-og-siri

Det er jo også en av fordelene med å lage mat sammen. Ender det dårlig så kan flere dele på skylda.

Uansett, i denne gryta er det viktigste at det er sju slag med grønnsaker. Det betyr visst lykke i Marokko, hvor retten kommer fra. Pluss at det gir en god smak på gryta. Dette er nok til 6-8 personer.
Du trenger:

 • 175 g kikerter (enten fra boks eller tørka som må bløtlegges i vann over natten)
 • 3 hvitløksbåter, hakket
 • 1 kanelstang
 • 1/2 ts safran (kan sløyfes hvis man ikke finner det i matbutikk på vei opp til fjellhytte)
 • 1/2 ts gurkemeie
 • 1 ts svart pepper
 • 1 ts salt
 • 50 g smør
 • 1 bunt med frisk koriander og 1 bunt frisk persille
 • 2 løk, finhakket
 • 500 g modne plommetomater, flådd og hakket (evt fra boks)
 • 500 g gulrøtter, skrelt
 • 500 g neper eller kålrot
 • 250 g rosiner
 • 500 g gresskar
 • 500 g squash
 • 250 g hvite bønner enten tørre eller fra boks
 • Du kan også legge inn 2 lammebein og 2 kyllingvinger, men vi valgte vegetarversjon

Start med å rote frem en stor kjele. Hell i kikertene, sleng inn hvitløken, pepperet, kanelstang, gurkemeie, safran, smøret, løken og tomatene. Knytt 3/4 av de friske urtene i en bukett og hiv de oppi gryta. (Skal innrømme at vi ikke fant noe hyssing på hyttekjøkkenet, og bare tok urtene oppi siden vi alle digger koriander). Meningen er at buketten skal fjernes før du legger inn flere grønnsaker. Hell over 3 1/2 liter med vann. Derfor den store kjelen.

tomater

Kok opp, skru ned varmen og la det småkoke under lokk i 1 time til kikertene er møre. OBS! Dette kun hvis du har brukt tørre kikerter. De fra boks er allerede kokt og trenger ikke like lang tid. Kjenn etter når de er møre.

Mens det putrer, skjær gulrøttene i biter på 2,5 cm. Skjær kålroten i terninger, eller del nepene i 2 eller 4 båter. Ta ut buketten med krydder og kast etter 1 time med koking. Ha i gulrøttene, kålroten (som var det vi brukte), rosiner og salt. La det putre videre uten lokk i 20 minutter.

squash-og-gulrot

Da rekker du akkurat å skjære gresskaret i biter på 5 cm. Dele squashen i to på langs og deretter i to på tvers. Etter 20 minutter har du i gresskar, squash og bønnene. La det koke i 20 minutter til, uten lokk.

I mellomtiden lager du couscous som anvist på pakken. Smak til med salt og pepper i grønnsaksgryta, hvis det trengs. Finhakk resten av de friske urtene og ha de i gryta.

bordet2

Fordel couscous på et stort fat, og om du vil være fin på det, så hell grønnsaksgryta over på en terrin. Vi var på en hytte og lite keene på å lage masse oppvask, så vi holdt det ganske så enkelt med å sette grytene på bordet.

Gryta smakte kjempegodt dagen etter som lunsj i solveggen også.

Leave a Reply