Oumph-a-pah!

Det er nytt. Det er innovativt. Det er miljøvennlig. Du vet ikke hva Oumph er, sier du? Ingen fare. Det visste ikke vi heller.

En invitasjon fra Yngve Ekern førte til et merkelig restaurantbesøk. Se for deg at du går på restaurant hvor menyen består noe du ikke klarer å uttale og du tilbereder maten selv.

Oumph i bønne- og kaffekjele

Denne kjelen passer til fire personer

Ingredienser:

  • 1 pose Oumph uten smakstilsetning, gjerne de som kalles «strip» eller «filet», skåret i litt mindre biter
  • 1 vanlig løk, grovhakket
  • 1 – 2 paprika, i enda grovere biter
  • 1 stor og mild chili, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 – 2 ts spisskummen
  • 2 ss pulverkaffe
  • 2 ss honning
  • 2 dl mørkt øl av noe slag
  • 1 boks med tomater
  • 2 bokser kidneybønner, den ene kan gjerne være en bønneblanding
  • Salt og pepper
  • Noe passende hakket grønt på toppen, gjerne kruspersille

Fremgangsmåte:
Stek Oumph i litt olje i en panne på litt over middels varme, gjerne med litt salt og pepper på.
Ha litt olje i en passende stor og tykkbunnet kjele på middels varme. Stek løken og paprika under jevnlig omrøring til løken blir litt blank og myk, uten å brunes. Ha i hvitløk og chili og stek et knapt minutt til, under konstant røring.
Hell over paprikapulver, spisskummen, pulverkaffe og honning. Rør godt om. Hell på tomatboksen, bønnene og ølet. Helt til sist tar du i den stekte Oumphen. La det hele småputre i rundt ti minutter.

vin

Thai-inspirert Oumph i rispapir

Ingredienser:

  • 1 pose Oumph, gjerne den som heter «strips»
  • 15 plater rispapir
  • Ca 300 g bønnespirer, fra pose eller boks
  • 1 agurk, skåret i tynne strimler, uten den bløte kjernen
  • 25 blader thai-basilikum (eller vanlig basilikum), grovhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 korianderrøtter (eller 1 ts revet ingefær)
  • Noen korianderblader fra rotvekstene, eller vanlige korianderblader
  • 3 ss soyasaus
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper

Det er så kult å bruke rispapir. Med disse blir det lekkert å spise alle slags rester fra kjøleskapet som fingermat. Men til saken:

Fremgangsmåte: 
Kok opp litt vann og ha i bønnespirene i omtrent ti sekunder før du heller ut vannet, tar dem opp og legger dem til side. Nå er de litt mykere, men fremdeles sprø.
Skjær Oumph i litt mindre biter. Knus korianderrøttene med flatsiden av en kniv og finhakk dem. Ha Oumph, korianderrøtter (eller ingefær) og hvitløk i en panne med litt olje på middels varme. Stek under omrøring et knapt minutt. Rør inn sukker og soyasaus underveis. Smak til med litt salt og pepper.
Sett det til side og bland inn både basilikumblader og korianderblader.
Ha lunkent vann i et nokså stort fat av noe slag. Legg tre flak rispapir i bløt rundt ett minutt, de skal bli myke, men ikke for myke. Ta dem opp og legg dem på en fjøl. Fordel en passende stripe av fyllet, med agurkstrimler, på hver. Rull dem litt stramt sammen, brett inn sidene når du er halvveis og rull ferdig.
Server med peanøttsaus, sursøt chilisaus eller mer soyasaus blandet med litt lime.

serverig
Tusen takk til Yngve Ekern for invitasjonen. Sjekk ut hans blogg.
T
akk til Sandra Mørkestøl for video, klipp og foto. Du er like fantastisk, som alltid!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s