En grønnere svart fredag

15135816_1298915716826287_1341183202374997400_n
Bildet er laget av Deichmanske bibliotek, Tøyen.

Jeg måtte google: hva er egentlig “Black Friday” som det plutselig er plakater om overalt i gatene i Oslo? Heldigvis har det vokst frem en grønn motvekt til denne svarte fredagen preget av shopping-bonanza. Her er lista over miljøvennlige arrangementer til helga!

Fredag forbinder jeg med noe mer lystig enn “svart”. Og dessverre varer ikke fredag hele uka, slik som reklameplakatene lover. Google minnet meg om at black friday er amerikanernes store handledag, som finner sted dagen etter Thanksgiving. Det er startskuddet for julehandelen, og folk går helt bananas over salgsvarer. I Norge har handelsstanden siden 2009 i økende grad reklamert med salg i forbindelse med denne amerikanske tradisjonen.

Et av mine ømme punkt som grønn jente er at jeg er svak for shopping. Jeg øver og øver meg på å redusere forbruket mitt (særlig av klær). Nettopp derfor er jeg så glad for at en rekke initiativer lager en motvekt til black friday-feberen i Norge og introduserer en grønnere fredag. De minner meg, og alle andre på at bytte, reparere og vedlikeholde er bedre enn nytt-nytt!

Her er noen tips til deg som ønsker en grønnere svart fredag:

14711268_10157661790560581_7773234613236571376_o
Bildekollagen er laget av Tise

Tise inviterer til Green Friday i samarbeid med DesignLopper og skippergata.oslo førstkommende fredag og lørdag i Skippergata 22 i Oslo. De lover de beste vintage- og brukte designvarene, kombinert med mat og musikk. Tise-brukere får ulike fordeler på eventet. Har du over 2000 tise-poeng kommer du først i køen og kan benytte deg av VIP- inngangen. Se mer her.

14708368_1773373139581673_7985802578278767676_n
Bildet er lånt av Oslos kommune event-side.

Oslo Kommune arrangerer Oslo Waste Reduction Week 21.-29. november, med en rekke ulike arrangementer som setter søkelys på ombruk og forbruksreduksjon. Blant annet arrangerer de byttemarked på Deichmanske bibliotek på Tøyen på lørdag fra kl. 12. Se mer her. Hovedfokus er på bøker, lesestoff, samt filmer for voksne og barn.

2015-06-14-13-51-06
Fjällräven-sekken min på sykkeltur i København. Den skal også stikke innom Fjällräven-butikken for litt voksing (for det er jo fint at den er vanntett når den skal være med på skiturer i vinter).

Fjällräven i Oslo og Stavanger arrangerer black friday i butikkene sine førstkommende fredag, hvor du kan komme innom med dine gamle Fjällräven-plagg og -sekker og gi dem en gratis overhaling. De vil reparere og vokse, slik at plaggene og sekkene kan vare enda lengre! Butikkene har åpent fra kl. 10-19, i Oslo er butikken i Karl Johans gate og i Stavanger er det Nygata 1.

Om du likevel velger å ta en shoppingrunde på fredag, så kan Malin i Grønne Jenter anbefale å kjøpe fra Patagonia. De donerer bort alle salgsinntekter fra Black Friday til grasrotorganisasjoner innenfor miljø.

Tips fra lesere: 
– Takk til Monica for tips om fire byttemarkeder fra 25. november til 3. desember. Les mer her.

-Takk til Janine som tipset oss om bruktkjolesalg i Asker. Alle inntektene går til Asker og Bærum krisesenter. Ta toget til Asker – det går fort fra Oslo, er miljøvennlig – og kjolesalget er sentralt i Asker  Les mer her.

-Takk til Cecilie som har tipset oss om en samleside for flere bytteaktiviteter rundt om i Oslo. Les mer her.

– Takk til Ida som gjorde oss oppmerksom på at DNT Ung arrangerer Grønn fredag mange steder i landet. Her kan du bytte inn friluftsklær og –utstyr du ikke trenger og gjøre gode kupp.
Sjekk din by:
Oslo
Stavanger
Bergen
Trondheim
Lillehammer

Vi ønsker å oppdatere denne listen de neste dagene, så si gjerne ifra dersom du vet om flere arrangementer!

Og hvis du tenker at du har mer enn nok med det som er i skapet ditt, så les noen av tipsene våre om å arrangere en byttekveld med venninnene dine eller om shoppestopp:

Leave a Reply