#starthjemme – Team Energi

teamenergi1Team Energi består av Zlata og Siri, som har satt seg som mål å redusere energiforbruket sitt. Begge er litt spente på hvordan det skal gå. Klarer de å redusere strømforbruket i denne perioden, blir det vanskelig og hvor stor uttelling vil det ha for deres utslipp? De aller fleste tenker på å redusere strømforbruket sitt når man tenker på miljøtiltak. I følge forskning fra SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) er det også dette forbrukerne selv sier at de har redusert mest de to siste årene.

Strømforbruket er trolig også det mange opplever som enklest å endre på. Enten ved å senke innetemperaturen eller slå av lyset i rom de ikke bruker. Men ofte møter man innvendinger mot energieffektiviseringstiltak med argumentet om at vi i Norge baserer elektrisiteten vår på 98 prosent vannkraft. Men dette er ikke helt sant. 

NVE (Norges Vassdrags- og energidirektorat) estimerer at dersom du ikke betaler for en såkalt “opprinnelses garanti” er det kun 13 prosent av strømmen din som kommer fra fornybare kilder. I tillegg er det jo slik at om strømforbruket øker vil også Norge måtte vurdere å bygge ut flere vannkraftverk, som igjen har stor påvirkning på naturen og vassdragene i området. Dermed er altså vårt strømforbruk viktig i både et klima- og miljøperspektiv.

Siri bor i leilighet der både varmtvann og oppvarming er basert på bergvarme, og bruker derfor kun strøm til belysning og elektriske duppedingser. Zlata vil se på hvordan hun kan redusere på mengden strøm som går til både oppvarming, dusj og andre elektriske apparater. Her er noen av tankene de har rundt utfordringen:

Zlata
– Hva har du lyst å endre og hvorfor?
Jeg har lyst å bruke mindre energi i hjemmet. Har prøvd å være litt lur og kjøpe en energieffektiv ovn, men tror jeg har litt å gå på med andre apparater. Og ikke minst, gulvvarmen på badet! Energibruken er generelt høy i Norge fordi det er billig med strøm, og den kommer fra fornybare kilder-vannkraft. Samtidig, så er det slik at jo mer strøm samfunnet bruker, jo mer må vi kjøpe fra utlandet, som ikke er garantert fornybart, og bygge ut mer. Store kraftutbygginger har konsekvenser for naturen og naturmangfoldet.

– Hvordan har du tenkt å gå frem og hva tror du blir utfordrende?
Jeg må bli flinkere til å ikke vrenge opp ovnen til 35 grader når jeg kommer hjem fra jobb til en kald leilighet. Må finne ut av hva som er best temperaturregulering for min leilighet. Og så er jeg spent på hvordan det blir å skru ned gradene på badet. Det er noe av det diggeste om morgenen, gå inn på et varmt og deilig bad. Det siste blir å se på alle de andre elektriske apparatene jeg har, og hvordan spare inn der.

Siri
– Hva har du lyst å endre og hvorfor?
Jeg har lyst å bli flinkere til og skru av lys, ha mer energieffektive lyskilder og dessuten huske og trekke ut alle elektroniske aparater som trekker strøm uten at de er i bruk. Grunnen til at jeg vil endre på dette er rett og slett fordi jeg er veldig veldig dårlig på det, og synes rett og slett det er litt flaut. Jeg har nettopp flyttet inn i ny leilighet, og har lyst å starte i ny leilighet med bedre vaner. Jeg kan fort komme hjem fra jobb og oppdage at jeg har gått fra alle lys i leiligheten. Det er ikke greit.

– Hvordan har du tenkt å gå frem og hva tror du blir utfordrende?
Jeg tenker først og fremst at jeg må bytte ut alle lyspærer til LED-lys. I følge Naturvernforbundet, kan sparepærer og LED-lys kan kutte energibruken til belysning med 70 til 90 prosent. I og med at jeg har oppvarming og varmt vann basert på fornybare kilder, er det i hovedsak strøm til belysning og elektronikk jeg kan redusere på. Tror det blir litt utfordrende å passe på å trekke ut ledninger og ladere hele tiden. Jeg tenker at strømvanene mine er nettopp vaner da. Det er rutinepregede handlinger jeg gjør hver dag. Det er alltid vanskelig å snu på ting du ikke tenker over at du gjør. Så det krever litt fokus.

Har du lyst å spare mer strøm har Naturvernforbundet en kjempe fin nettside med masse tips og triks. Sjekk ut noen av de HER.

Siri og Zlata kommer tilbake med en oppdatering på utfordringen og hvordan det går. Følg oss videre på facebook og instagram med hashtaggen #teamenergi

2 thoughts on “#starthjemme – Team Energi

Leave a Reply